Traian Băsescu: Doar un guvern în funcție poate asigura stabilitatea Republicii Moldova

Iulian Popescu | 22.01.2016

Băsescu afirmă într-un mesaj pe Facebook pe marginea crizei de la Chișinău, că doar un guvern în funcție poate implementa prioritățile necesare și îi sfătuiește pe cei din Mișcarea "Demnitate și Adevăr" să se transforme în partid și să intre în cursa cu cei pe care-i contestă.

Pe aceeași temă

 

"Bună seara, Chișinău! Bună seara, oameni ai platformei 'Demnitate și Adevăr'! Știu că nu aveți încredere în Guvernul Filip. Vă spun sincer că nici eu nu am, pentru că știu cine este păpușarul domnului Filip. Ca om care iubește Republica Moldova și cetățenii ei, nu pot să nu va spun ce gândesc despre prioritățile țării: adoptarea bugetului de stat pentru 2016; restabilirea echilibrelor macroeconomice; stabilitate instituțională; reluarea contactelor legate de finanțarea țării cu România și finanțatorii internaționali. Aceste lucruri nu pot fi făcute decât de un guvern în funcție. Dacă aș vrea să am un cuvânt de spus legat de viitorul țării, în mod cert aș transforma Mișcarea 'Demnitate și Adevăr' în partid politic, ca singura garanție de reprezentare parlamentară a cetățenilor țării care doresc un stat democratic și un parcurs pro-european.

Dodon și Usatîi vor instabilitate pentru că numai așa pot să își păcălească electoratul. Mișcarea 'Demnitate și Adevăr' are nevoie de un respiro de câteva luni pentru a se putea transforma în partid politic. Trebuie înțeles că, dacă Republica Moldova poate fi împinsă în dezastru, acest lucru se poate face doar prin inexistența unui guvern validat de Parlament. Guvernul Filip, bun sau rău, și eu nu cred că este soluția pe termen lung, poate asigura stabilitatea Republicii Moldova. Și încă ceva, o alianță cu partidul lui Streleț, care deține structuri puternice în teritoriu, nu ar fi cel mai rău lucru pentru 'Demnitate și Adevăr'", scrie pe Facebook fostul președinte Traian Băsescu.

 

Băsescu încheie avertizând: "De la anarhie la ukrainizare și 'omuleți verzi' este doar un pas".

 

Noul Guvernul condus de Pavel Filip (PD) a fost votat miercuri de Parlament şi a depus jurământul în miez de noapte, în timp ce mii de persoane au demonstrat în fața clădirii legislativului.

 

Protestele au continuat și joi, când repreznetanți ai celor prezenți în Piață au avut și o scurtă întrevedere cu președintele Nicolae Timofti pentru a găsi o soluție la criza prin care trece Moldova.

Protestele care au loc în faţa Parlamentului sunt organizate de pro-ruşii Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, şi Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, dar şi de Platforma Demnitate si Adevar (indepenedentă, mișcare a societății civile).

Grupul de iniţiativă condus de Maia Sandu susţine de asemenea protestele.

 

Ambasadele de la Chişinău îndeamnă la calm

 

„Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada SUA.

 

Misiunea diplomatică îndeamnă "autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent", se mai spune în comunicat.

 

Delegația UE în republica Moldova îndeamnă la calm și reținere

 

„În urma votului de astăzi pentru un nou guvern în Parlamentul Republicii Moldova și a demonstrațiilor care au decurs de la acest eveniment, Uniunea Europeană îndeamnă la calm și reținere din partea tuturor.

Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova. Înaltul Reprezentant, vicepreședintele Federica Mogherini, este în strâns contact cu Delegația UE la Chișinău și urmărește îndeaproape situația”, se precizează în mesaj.

 

Ambasada României urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău

 

Într-un comunicat de presă al instituției se precizează că Ministerul Afacerilor Externe al României urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău.

„Îndemnăm la calm și facem apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău.

Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele proeuropene ale Republicii Moldova pot fi urmărite și îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetățenilor țării”, se arată în comunicat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22