Trei luni de la tragedia din Colectiv. Comemorare cu lacrimi și flori

Iulian Popescu | 30.01.2016

Câteva zeci de persoane, prieteni și rude ale victimelor, au participat duminică, în fața Clubului Colectiv, la comemorarea a trei luni de la tragedia din cauza căreia și-au pierdut viața 63 de tineri. Participanții au venit cu flori și lumânări pe care le-au depus la altarul improvizat acolo.

Pe aceeași temă

 

Evenimentul a fost organizat online, pe rețelele sociale.

 

Printre cei care au aprins lumânări la altarul de la Colectiv s-au numărat și câteva victime, precum Cristian Matei, care a fost tratat într-o clinică din Israel și a stat în comă trei săptămâni. Astăzi a ajuns pentru prima oară acolo unde a fost prins de flăcările pe 30 octombrie.

 

„M-au bufnit lacrimile cand am vazut acest altar aici. Pana acum am vazut doar de pe internet, din spital”, spune Cristian Matei, care așteaptă acum mai multe explicații din partea autorităților:

"Eu, ca victimă, am niște întrebări și vreau niște răspunsuri. Cum a fost posibil ca primarul să semneze acele acte, fără care ele să fie legalizate, cum a fost posibil ca cei doi ofițeri de la ISU - nu erau oricine, erau căpitani, niște oameni cu funcții înalte - să vină în Colectiv să vadă că erau nereguli, dar să nu facă nimic ? Cum e posibil ca acei patroni să nu aibă grijă ca acel club să fie în regulă ? Este clubul tău, totul trebuie să fie în regulă. (...) Cum este posibil să te duci într-un spital și să fii pus în pericol, viața ta să fie pusă în pericol, tocmai de acel spital, mă refer la infecțiile intraspitalicești. Sunt persoane care au murit din cauza acelor bacterii", a spus Matei, citat de Agerpres.

 

În acest moment doi dintre răniţi încă mai sunt internaţi în spital. Alţi șapte sunt sub tratatment în spitale din străinătate. În ceea ce priveşte ancheta , ultimele teste făcute de specialişti în laborator au dovedit că focul s-a propagat în mai puţin de două minute la întreg acoperişul clubului, din cauza buretelui fonoabsorbant care căptuşea pereţii şi tavanul localului.

 

***

 

Comemorarea are loc într-un moment în care un nou scandal a izbucnit pe tema modului în care autoritățile au reacționat după incendiul de la Colectiv. Ministerul Sănătăţii a suspendat distribuirea kiturilor cu produse pentru pacienții arși, printre care se numără și cei de la Colectiv, până când acestea vor fi personalizate pentru fiecare rănit, după ce s-a descoperit că trusele nu conțin un unguent indispensabil, dar sunt dotate cu alte medicamente inutile în cazul unor pacienți.

 

Societatea Crucea Roșie România a comandat din fondurile strânse în cadrul campaniei "Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranţa!" 400 de kituri pentru tratamentul pacienților arși. Conținutul kitului medical a fost stabilit de doctori de specialitate și Ministerul Sănătății: săpun şi substanţă antibacteriană, pansamente impregnate cu substanţe special folosite în tratamentul arsurilor, creme şi geluri siliconice recomandate în tratarea şi vindecarea arsurilor şi cicatricilor.

 

Kiturile au fost cumpărate prin intermediul Companiei Naţională Unifarm S.A, la solicitarea Ministerului Sanatatii, pentru că asociația "nu are specialişti/medici/angajaţi care să poată verifica corectitudinea conţinutului şi necesitatea acestui kit, în forma în care a fost transmisă de Ministerul Sănătăţii.

Kit-urile medicale au fost achiziţionate de Compania Naţională Unifarm, companie acreditată de Ministerul Sănătăţii să facă achiziţie şi distribuţie de medicamente în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Crucea Roşie Română nu este autorizată să achiziţioneze medicamente şi nu dispune de logistică necesară privind depozitarea şi distribuirea de medicamente în conformitate cu normele sanitare în vigoare.

Crucea Roşie Română nu a fost implicată în procesul de achiziţie", precizează un comunicat al Crucii Roșii, care așteaptă explicații de la Ministerul Sănătății.

 

Crucea Roşie România menţionează că nu a primit vreun document/factură în acest sens de la Compania Naţională Unifarm până în acest moment, deci nu a achitat încă kiturile deja distribuite către pacienţi și nici nu le va achita până nu primește răspunsuri la acuzațiile făcute de unele dintre victimele care au beneficiat de acestea.

 

Costurile

 

În ceea ce priveşte costul kit-ului medical, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost informată telefonic, la momentul demarării achiziţiei, că preţul estimat pentru o bucată este de aproximativ 2.800 de lei.

 

"În acest sens, SNCRR a solicitat Companiei Naţionale Unifarm să ne transmită un deviz financiar din care să reiasă valoarea uni kit, document pe care nu l-am primit până în prezent.

La primul semnal venit din partea victimelor Colectiv prin care ni s-a adus la cunoştinţă că acest kit este doar parţial util, am solicitat Ministerului Sănătăţii să personalizeze conţinutul kit-ului în funcţie de nevoile fiecărui pacient.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis acest mesaj către unităţile medicale implicate, la solicitarea Crucii Roşii Române, urmând ca în perioada următoare medicii curanţi să stabilească conţinutul kit-ului medical personalizat pentru fiecare pacient", se menţionează în comunicatul citat.

 

Dintre cei aproape 200 de răniţi în incendiul de la Colectiv, 70 au primit astfel de kituri, toate fiind dotate absolut la fel, aşa cum stabilise Ministerul Sănătăţii, deși necesitățile sunt diferite.

 

Spitalul Militar este singurul care a împărţit truse personalizate pentru pacienţii săi. Celelalte unităţi medicale unde au fost internaţi răniţi din Colectiv fac acum liste cu necesarul fiecărui rănit în parte, scrie Știrile TVR. Abia apoi va fi reluată distribuirea kiturilor speciale.

 

"Dragă statule"

 

Toate aceste nereguli s-au aflat după ce mai multe victime au acuzat pe Facebook modul defectuos în care a fost gestionată această achiziție a kiturilor.

Printre aceste victime care s-au revoltat se află și Costi Rădoi:

"«Dragă» statule român (...)

Sunt dezamăgit că ai spus că avem de toate şi ne descurcăm, deşi în spital am avut pansamente pentru arşi abia la 4 zile după internare. Medicii din Belgia au declarat clar că o asemenea catastrofă nu poate fi gestionată de către nicio ţară din UE de una singură, deci ar fi trebuit să ceri din prima ajutorul, nu să institui celula de criză cu contact prin e-mail, la 2 luni şi jumătate după eveniment (notificare primită pe mail pe data de 20-ian-2016, cu document ataşat şi datat 14-ian-2016).

Sunt dezamăgit pentru că ai spus că vei întocmi 400 de kit-uri în valoare de 2.800 lei pentru cei afectaţi, în condiţiile în care ai luat banii de la Crucea Roşie, bani donaţi de către bietul popor pe care-l supui în loc să-l reprezinţi, iar kit-urile încă nu-s de ajuns (…)

La mine n-a mai ajuns niciunul, la fel cum n-au mai ajuns nici la alţii. Deci ne izbim de primul paradox idiotic al conducerii tale: pentru aproape 400 de oameni prezenţi la concert, din care au fost victime undeva peste 200, dintre care 63 au decedat, tu ai făcut 400 de kit-uri care... nu au fost suficiente. Cum vine asta statule? 400 de kit-uri n-ajung la 173+ de bolnavi?", spune Costi Rădoi.

 

Al doilea paradox – prețul

 

"Menţionez că în kit trebuia să fie şi un tub de contractubex, care însă nu a fost prezent la apelul de predare primire. În bunul spirit românesc, a fost însuşit de altcineva, nu ştiu exact... cert e că nu era prezent. Iar preţul, statule, preţul ăla de 2800 lei, care de fapt real este de 1116 lei, nu-mi arată decât faptul că eşti extrem de prost manager al fondurilor (...)

Dacă nu eşti un slab manager, atunci eşti foarte bandit şi te-ai gândit că pe lângă taxele şi impozitele (cele mai mari din Europa) şi alte accize (de exemplu, cea mai scumpă benzină din Europa), ai putea pune mâna şi pe banii adunaţi de crucea roşie din donaţii făcute de către oamenii simpli, muncitori, care şi aşa îţi alimentează până la refuz frigiderul, îţi construiesc casele şi-ţi umplu rezervorul, ca tu să ai coloane oficiale, în care mor alţi oameni nevinovaţi, în gropile tale... dar mor în misiune... ai o scuză, ce să zic... însă în faţa noastră nu ţine scuza asta", mai scrie Costi Rădoi.

 

Al treilea paradox – conținutul

 

"Statule, acest kit conţine chestii inutile rănilor închise, cum ar fi betadina, mepilex-ul, atrauman-ul, touch hand soap (sapun), protex (alt sapun), şi altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, după aproape 3 luni după eveniment.

Astea trebuiau atunci, când ziceai că ai de toate, dar n-aveai nimic (...) Rănile celor externaţi sunt deja închise şi n-ai nicio scuză în a nu şti acest lucru (...)

Ştim toţi deja că rănile sunt diverse şi fiecare bolnav are nevoi speciale, deci cum ai ajuns tu la concluzia că toţi avem nevoie de aceleaşi lucruri?", a mai scris Costi Rădoi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22