Tribunalul București: Doi oameni de afaceri și doi angajați din Ministerul Agriculturii ARESTATI PREVENTIV pentru 30 de zile în dosarul FRAUDEI cu fonduri europene de la Brașov

P.c. | 26.08.2014

Pe aceeași temă

Doi oameni de afaceri și doi angajați din Ministerul Agriculturii au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în dosarul privind fapte de corupție și obținere nelegală de fonduri europene în județul Brașov, a decis Tribunalul București. Cele patru persoane arestate sunt: oamenii de afaceri Gheorghe Dudu și Florin Macovei, acuzați de dare de mită și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene; Florin Viorel Brezeanu, persoană însărcinată cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Direcția Generală Control și Antifraudă (MADR-DGCA); Gabriel Potcovaru, angajat în cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov), ultimii doi fiind acuzați de luare de mită și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, relateaza Agerpres.

 

Hotărârea tribunalului nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

 

DNA susține că, în perioada 2011-2014, Gheorghe Dudu și Florin Macovei, oameni de afaceri din județul Brașov, au urmărit obținerea de finanțare comunitară nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depășirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiați, astfel că au folosit același plan infracțional.

 

În PNDR se prevede că, în cadrul măsurii "Modernizarea exploatațiilor agricole", în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăși 2 milioane de euro iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro).

 

Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanți.

 

CITITI SI: DNA: Un inspector al Direcţiei Antifraudă din APDRP, audiat în legătură cu posibila favorizare a doi oameni de afaceri

 

În același timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre), se prevede că nu se efectuează nicio plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține aceste de plăți în scopul obținerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

 

DNA arată că, pentru a eluda aceste prevederi și pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal, adică de aproape dublu față de valoarea maximă de 800.000 de euro, cei doi oameni de afaceri au folosit societăți pe care le controlau — aveau calitatea de administrator și reprezentant iar asociați erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor lor.

 

Gheorghe Dudu a folosit SC Romgrafeed 2009 SRL și SC Romagra Otis SRL iar Florin Macovei a folosit societățile comerciale Andrasel Spaco 2011 SRL și Casiopeia Spaco SRL. Astfel, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri și au formulat câte o cerere de finanțare în numele fiecărei societăți, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR, adaugă DNA.

 

Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societăți, Gheorghe Dudu și Florin Macovei au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiași producători/furnizori. În aceste oferte, prețurile au fost stabilite în așa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă și să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate, de aproape 800.000 de euro în fiecare caz.

 

CITITI SI: DNA: 27 de percheziții în județul Brașov într-un dosar de corupție; este vizată și o instituție publică

 

Întrucât, potrivit PNDR și Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligați să asigure cofinanțarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unități bancare din care rezultă că au împrumutat cele patru societăți — fiecare om de afaceri pentru societățile controlate de el — cu sumele corespunzătoare.

 

În realitate, din datele existente în cauză, a rezultat că aceste documente nu sunt corespunzătoare adevărului, întrucât aceeași sumă de bani a fost depusă consecutiv în numele fiecărei societăți comerciale, la cele două unități bancare, suma staționând în acel cont doar până la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, după care era retrasă și virată în numele altei societăți.

 

Ulterior, după încheierea contractelor de finanțare, în faza de implementare a proiectelor, Gheorghe Dudu și Florin Macovei au beneficiat de ajutorul acordat de Florin Brezeanu și Gabriel Potcovaru, persoanele însărcinate cu efectuarea controalelor din antifraudă din Ministerul Agriculturii și, respectiv, de la Oficiul de Plăți Brașov.

 

Anchetatorii arată că acest ajutor a avut la bază relația de prietenie existentă între cei doi oameni de afaceri și reprezentanții organelor de control, precum și diverse avantaje materiale obținute de aceștia din urmă.

 

În consecință, la controalele efectuate de cei doi funcționari nu au fost evidențiate nici elementele din care rezulta divizarea artificială a proiectelor de afaceri, nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.

 

Ajutorul dat de Florin Brezeanu celor doi oameni de afaceri a constat în: furnizarea de informații în legătură cu stadiul cererilor formulate de cei doi, "consultanță" cu privire la neregulile existente în proiecte și cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite. În schimbul acestui ajutor, Gheorghe Dudu și Florin Macovei i-au asigurat cazare în cadrul deplasărilor lui Brezeanu în zona Brașovului, i-au dat produse alimentare și sume de bani.

 

Ajutorul dat de Gabriel Potcovaru celor doi oameni de afaceri a constat în crearea condițiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. În acest scop, în cadrul verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de cei doi titulari de proiecte PNDR, a consemnat în date nereale pentru deblocarea tranșelor de plată în favoarea acestora. În schimbul sprijinului acordat, Gabriel Potcovaru a fost recompensat de Gheorghe Dudu cu o sumă de bani disimulată într-un plic.

 

DNA mai susține că Gabriel Potcovaru percepea un "tarif" de circa 300 de euro.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22