Tudorel Toader lansează OUG pentru completurile de 5 judecători întru salvarea lui Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 22.03.2019

Ministerul Justiției a finalizat OUG pentru ca cei condamnați de completurile de 5 de la ÎCCJ să poată face contestație în anulare, chiar dacă au ieșit din termenul de 30 de zile de contestație.

Pe aceeași temă

Proiectul a fost deja trimis de Ministerul Justiției pe circuitul de avizare în timp ce ministrul Tudorel Toader se află în concediu de joi, 21 martie, până marți, 26 martie, scrie G4Media.ro.

Proiectul ordonanței de urgență, solicitată insistent de liderii PSD, i-ar redeschide lui Liviu Dragnea procesul Referendumul, finalizat în 2016 cu o condamnare definitivă de 2 ani de închisoare cu suspendare. Aceasta ar echivala cu faptul că liderul PSD nu ar mai avea cazier și ar putea fi inclusiv premier.

Proiectul arată că un condamnat poate depune contestație în anulare împotriva sentinței definitive și în procesele în care termenul de introducere a contestației în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, „dacă instanța de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate”. Adică exact cazul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv tocmai în 2016 în dosarul Referendumul.

Ce prevede OUG, denumit „Proiect de act normativ pentru luarea unor măsuri referitoare la contestația în anulare reglementată de Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală”:

1. Contestația în anulare pentru motivul prevăzut de art 426 lit. d) teza I CPP împotriva hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în apel de complete de 5 judecători al ÎCCJ după intrarea în vigoare a CPP și pentru care termenul de introducere a contestației în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuți de art 427 alin 1 CPP, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei OUG

2. Dacă se admite contestația în anulare formulată în condițiile alin 1, cursul termenului prescripției răspunderii penale se suspendă de la data desființării hotărârii a cărei anbulare se cere și până la data pronunțării unei hotărâr ca urmare a rejudecării apelului.

OUG pentru completurile de cinci i-a fost cerută public de Florin Iordache lui Tudorel Toader. „Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Noi am promis o justiţie în slujba cetăţeanului, o justiţie astfel încât să nu mai existe abuzuri în justiţie, dle ministru. Cred că dvs. şi noi avem o decizie de cel puţin 2 luni de zile în care am stabilit că cel puţin articolele declarate constituționale privind Codul Penal şi Codul de procedură penală şi decizia cu completurile de cinci. Aveţi obligaţia, dle ministru, să ne spuneţi când daţi această ordonanţă”, i-a spus răspicat deputatul PSD Florin Iordache actualului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22