Tudorel Toader vrea să despăgubească deținuții cu până la 550 milioane de euro

Redactia | 01.04.2018

Despăgubirea deţinuţilor va costa statul român între 370 şi 550 milioane de euro, susțin în continuare sindicatele din Administrația Penitenciarelor, în ciuda faptului că ministrul Justiției nu mai recunoaște sumele avansate chiar de el.

Pe aceeași temă

 

 

Și totuși, despăgubirea deținuților pentru condițiile necorespunzătoare va costa statul român între 370 și 550 de milioane de euro, susțin Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor în ciuda „încercărilor de dezinformare ale ministrului Justiției”.

 

Sindicatele arată într-un comunicat citat de News.ro că „periodic trebuie să corecteze încercările de dezinformare ale ministerului Justiției”,

 

"Periodic, ne aflăm în neplăcuta situaţie de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei, care - mai nou - încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înţeles dimensiunea dezastrului: această iniţiativa va costa între 370 şi 550 de milioane de euro", spun sindicaliştii din ANP.

 

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a scris pe Facebok că "niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale foştilor deţinuţi, în sensul hotărârii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare".

 

În replică, sindicatele din ANP atașează o captură video cu declarația ministrului când spune că Ministerul Justiției propune o despăgubire pe deținut cuprinsă între 5 și 8 euro pentru fiecare zi petrecută în condiții necorespunzătoare în închisoare.

 

Sindicaliştii susţin că valoarea totală a despăgubirilor va fi uriaşă: "Concret, la un rulaj total al deţinuţilor, estimat pentru perioada 2012 – 2017, de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut). În estimarea costului total am introdus o valoare mediană: nu toţi deţinuţii beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare."

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 21 martie, că se fac calcule pentru a stabili impactul financiar al acordării de despăgubiri ce vor fi acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22