Tudose, arogant cu organizaţiile civice: Nu acestea stabilesc cine face parte din Guvern

E.b. | 30.12.2017

Premierul Mihai Tudose a afirmat, vineri, referindu-se la cererea unor organizaţii civice privind demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că nu acestea stabilesc cine face parte dintr-un Guvern.

Pe aceeași temă

 

 


Întrebat, la România TV, ce le răspunde reprezentanţilor organizaţiilor civice care i-au cerut miercuri, într-o întâlnire la Palatul Victoria, demiterea lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, premierul Tudose a declarat: "Când domniile lor o să câştige alegerile, îşi fac Guvernul", conform Agerpres.


Totodată, chestionat dacă nu riscă nimic ministrul Justiţiei, Tudose a răspuns: "Din cauza asta, oricum nu (...) Nu ONG-ul stabileşte cine face parte dintr-un Guvern (...) Guvernul este emanaţia Parlamentului. Altfel, în orice zi a săptămânii, chiar şi în zilele libere sau sărbătorile legale, o să vină cineva căruia nu o să-i placă de cineva".

 

Premierul Tudose a mai spus că la întâlnirea cu reprezentanţii organizaţiilor s-a convenit că nu se ajunge la o înţelegere.

 

"Numitorul comun (...) a fost (...) posibilitatea dialogului (...) Un alt lucru extraordinar e că am ajuns şi la concluzia că putem să convenim că nu ne înţelegem (...) Guvernul nu poate să atace sau să suspende sau să facă nu ştiu ce la ceva ce nu există", a arătat Tudose.

 

El a precizat că nu s-a gândit la posibilitatea ca Guvernul să adopte o ordonanţă care să proroge modificările făcute în Parlament la legile justiţiei.


"Nu poţi să vorbeşti azi despre aşa ceva, legile respective neexistând (...) Să treacă de Curtea Constituţională, să treacă de promulgare şi şi atunci nu este un mecanism firesc ca structura executivă, în loc să pună în aplicare ceea ce spune legiuitorul, Parlamentul, să înceapă să se joace cu să suspende, să proroge, să le modifice. Nu e în regulă, chiar nu e, ăsta nu mai e stat", a arătat Tudose.


El a mai spus că a anunţat de la începutul mandatului său că Guvernul nu va aduce modificări la Codurile penale.


"Am anunţat la începutul mandatului că Guvernul nu intră să modifice Coduri penale sau asimilate, (...) fiindcă pentru asta există Parlamentul, ca for de dezbatere şi reprezentativ pentru naţiunea română, lucru pe care de altfel partenerii de discuţie, reprezentanţii ONG-urilor l-au solicitat în ianuarie, (...) când tot ei, tot în stradă, tot în faţa clădirii Guvernului aveau ca principal obiectiv să nu se întâmple chestiile astea în Guvern, să se ducă la Parlament", a afirmat Tudose.


În ceea ce priveşte solicitarea făcută de organizaţiile civice privind sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi ale Justiţiei, şeful Guvernului a spus: "Nu putem să cerem noi un punct de vedere la Comisia de la Veneţia, nefiind Guvernul iniţiator, dar putem să vorbim, să întrebăm, să-i ţinem la curent, ceea ce o vom face".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22