Tudose condiționează memorandumul cu Rompetrol de plata datoriilor și de ancheta DIICOT

Dora Vulcan | 11.11.2017

Premierul Tudose a conditionat prelungirea unui controversat memorandum semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol de indeplinirea a doua conditii impuse de guvern: plata datoriei istorice și rezultatul anchetei DIICOT.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Prim-ministrul Romaniei Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International.

 

In cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, s-a discutat despre viitorul Memorandumului semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG.

 

In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma cu 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie”, informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa.

 

Premierul Mihai Tudose a spus ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013.

 

 

Ce spun sefii KazMunaiGaz

 

Pe de alta parte, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca au primit confirmarea de la reprezentantii Guvernului ca lucrurile vor fi accelarate si "vom vedea solutii rapide" in privinta-memorandumului, scrie ziare.com.

 

"Ne-am intalnit cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor. Tema principala de discutie a fost intrarea in vigoare a memorandumului de intelegere din 2013 si sa ne reasiguram angajamentele ca suntem gata sa punem in aplicare acest memorandum.

 

Avem confirmarea ca lucrurile vor fi accelerate si vom vedea solutii rapide", a spus Zhangulov.

 

Potrivit acestuia, Memorandumul prevede, pe de o parte, vanzarea de catre stat a unei participatii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat sa o achizitioneze cu 200 de milioane de dolari.

 

"Ne pastram acest angajament. Comisia de privatizare a reinceput in urma cu doua luni procedura de scoatere la vanzare a acestor actiuni", a sustinut oficialul companiei.

 

Tot in cadrul memorandumului a fost convenita infiintarea unui fond comun de investitii in domeniul energiei in valoare de un miliard de dolari.

 

"Ne-am luat angajamentul ca vom infiinta acest fond, care va aduce noi investitii, care va genera noi taxe si noi joburi, iar, mai ales in situatia actuala a economiei, problema locurilor de munca este una esentiala", a mai spus reprezentantul companiei kazahe.

 

Intrebat daca s-a convenit, impreuna cu reprezentantii Guvernului, un calendar privind implementarea Memorandumului, Zhangulov a precizat ca asteapta acest calendar de la Ministerul Energiei intr-o saptamana sau doua.

 

"Am vazut ca reprezentantii Guvernului doresc sa finalizeze acordul cu noi si sa implementeze Memorandumul. De asemenea, si-au exprimat opinia ca nu este in beneficiul nimanui sa stam sa mai asteptam. Nici noi nu mai avem rabdare ca aceasta situatie sa mai dureze ani si ani, ci vrem sa fie rezolvata cat mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat in ceea ce priveste investitiile noastre aici sa devina realitate", a subliniat Zhangulov.

 

Memorandumul expira la 31 decembrie 2017, dupa ce a fost prelungit de mai multe ori, insa Zhangulov sustine ca oficialii companiei sunt dispusi sa prelungeasca din nou acest termen, daca va fi cazul, pentru a exista certitudinea ca toti pasii se vor indeplini.

 

Zhangulov a mai spus ca tranzactia prin care compania chineza CEFC preia 51% din actiunile KMGI va fi finalizata in aceasta luna, in prezent derulandu-se ultimele detalii tehnice.

 

Guvernul a aprobat in mai 2013, prin proiect de lege, Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucuresti la 15 februarie acelasi an, potrivit caruia TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de Rompetrol Rafinare in schimbul a 200 milioane de dolari.

 

Din aceasta suma, 175 milioane de dolari reprezenta pretul actiunilor de vanzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenita de parti pentru dobandirea, de catre TRG, a majoritatii absolute de vot in RRC (Rompetrol Rafinare-Petromidia - n.red.).

 

Potrivit documentului, dupa expirarea perioadei de interdictie de vanzare a pachetului de 18%, OPSPI avea dreptul de a dispune de actiunile ramase in totalitate sau in parte, iar TRG avea in continuare drept de preferinta la cumpararea acestora.

 

 

 

Sechestru DIICOT pe bunurile Rompetrol

 

 

În luna mai 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind  vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro.

 

DIICOT a anuntat ca există suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea OUG 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice, scrie Hotnews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22