Tudose, despre achiziția rachetelor Patriot: Săptămâna viitoare aprobăm un plan

E.b. | 26.07.2017

Premierul Mihai Tudose a declarat că săptămâna viitoare, într-un format mai restrâns decât al unei ședințe de Guvern, va fi aprobat un plan de achiziții al MApN pentru Armată.

Pe aceeași temă

 

 

Tudose a fost întrebat cum comentează o afirmație a ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, potrivit căreia România este pregătită să efectueze prima plată pentru sistemul de rachete Patriot, pe care ar urma să-l achiziționăm de la parteneri americani.

 

Premierul a subliniat că alocarea de 2% din PIB în bugetul ministerului Apărării reprezintă un angajament ferm al României că acei bani vor fi cheltuiți în scopul achiziționării de echipamente și tehnică militară care să conducă la întărirea capacității de apărare a României și a flancului estic al NATO.

 

"Da, am discutat, domnia sa are un plan. Săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă și da, e un angajament ferm, căruia i-am pus 2% (din PIB — n.r.) în bugetul ministerului Apărării, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo și ca să onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziții de banii aceia pentru întărirea capacității de apărarea a României și, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiți pe ceea ce dispune și solicită Ministerul Apărării Naționale", a declarat Mihai Tudose, conform Agerpres.

 

Premierul a precizat că o conferință de presă pe acest subiect va avea loc "după ce stabilim ceea ce facem".

 

Premierul Mihai Tudose a participat, miercuri, la evenimentul organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aferent Proiectului "Multi risc -modul I".

 

Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării Naționale, a declarat miercuri că se urmărește cumpărarea unor sisteme moderne de rachete Patriot, arătând că în luna noiembrie s-ar putea face o plată în contul achiziției.

 

"Vom urmări achiziția unor echipamente moderne. (...) Proiectul este în stadiul de analiză. Suntem interesați pentru dezvoltarea în România a unor facilități de producție. Este încă prea devreme pentru a intra în detalii", a spus Țuțuianu, într-o conferință de presă.

 

Țuțuianu a precizat că vor exista un acord între Guvernul României și cel al SUA și o lege specială în Parlament pentru achiziția de sisteme Patriot.

 

"Este nevoie de aprobarea Congresului. Va fi un acord între Guvernele României și SUA. Vom promova o lege specială în Parlament. (...) Apreciem ca undeva la sfârșitul lunii octombrie să putem avea un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice, iar în noiembrie am putea face o plată în contul achiziției", a arătat ministrul Apărării.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22