Tudose, despre atacurile asupra polițiștilor: ultrajul să nu mai fie tratat cu ușurință

Dora Vulcan | 10.12.2017

Premierul Tudose a declarat, sambata seara, după întâlnirea cu ministrul de Interne Carmen Dan, cu care a discutat despre atacurile asupra politistilor, ca solutia este intarirea autoritatii politistului, astfel incat faptele de ultraj sa nu mai fie tratate atat de usor.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul a discutat cu ministrul Carmen Dan despre incidentele din ultima perioada in care au fost implicati politisti. El a spus ca a fost informat ca politistul spitalizat la Iasi, dupa ce a fost atacat cu o sabie in timpul unor perchezitii la Radauti, este intr-o stare mai buna, dar are nevoie de un medicament "care nu prea se gaseste". Premierul a afirmat, comentand atacurile asupra politistilor care au avut loc in ultima perioada, ca lucrurile sunt scapate de sub control, screi News.ro.

 

"In niciun stat nu poti sa sari cu sabia la un politist si eventual sa mai si povestesti apoi. Solutia este ca tot ceea ce inseamna ultraj si atac armat sa nu mai fie tratat cu asa usurinta. Politistul trebuie sa fie si aparat de statul care il apara in momentul in care se afla in misiune", a declarat premierul, amintind ca proiectul de lege privind statutul politistului s-a aflat in prima lectura in sedinta de miercuri a Guvernului.

 

Intrebat daca ar trebui modificata legea, in sensul inaspririi pedepselor pentru astfel de fapte, Tudose a spus ca este necesar si ca va discuta si cu ministrul Justitiei. "O sa vorbesc si cu ministrul Justitiei. Nu este posibil ca un politist care este in legitima aparare sa stea apoi in procese patru ani, cinci ani, tot el, ca nu si-a aparat decat viata in exercitiul misiunii", a adaugat Tudose.

 

El a mai spus ca problema iesirilor din sistem si cea a dotarilor nu este "de saptamana trecuta" si ca s-a agravat, dar ca sunt luate masuri, bugetul MAI pe 2018 fiind mai mare tocmai pentru a rezolva aceste probleme.

 

Si ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat sambata, la Antena 3, comentand ultimul incident in care a fost implicat un echipaj de politie, ca au loc "atacuri violente la adresa politistilor" si ca "este mai important ca niciodata sa intelegem ca acum este momentul ca legislatia sa fie schimbata" si, de asemenea, sa fie incadrati mai multi politisti.

 

"Este vorba de atacuri violente la adresa politistilor aflati in misiune. Vorbim de o noua agresiune generata de persoane care cred ca pot face orice si nu li se intampla nimic. Imaginiati-va ce se intampla daca cei care i-au atacat nu aveau o bata de lemn, ci o sabie (...) Este mai important ca niciodata sa intelegem ca acum este momentul sa schimbam legislatia si sa incadram mai multi politisti pentru ca este nevoie si in fiecare saptamana apare o situatie care pune in dificultate politistii", a declarat, sambata, la Antena 3, ministrul de Interne Carmen Dan.

 

Ea a mai spus ca luni va avea loc o dezbatere publica pe tema proiectului de lege care intareste autoritatea politistului.

 

"In toata aceasta perioada am vazut foarte multe organizatii nonguvernamentale ingrijorate ca dam puteri mai mari politistului, dar saptamanal avem cate un politist atacat, lovit, bagat in spital", a adaugat Carmen Dan.

 

Ultimul incident in care a fost implicat un echipaj de politie a avut loc vineri noapte, la Sangeorz-Bai, judetul Bistrita-Nasaud, unde doi politisti ar fi fost loviti cu o bata de catre un barbat. Agresorul, un tanar de 25 de ani, a fost impuscat de catre unul dintre politisti si a murit ulterior, la spital.

 

De asemenea, la inceputul acestei saptamani, un politist a fost atacat cu o sabie in timpul unor perchezitii la Radauti. Politistul a fost operat si este internat in stare grava, la Iasi.

 

Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publica, in 2 noiembrie, proiectul de lege privind intarirea autoritatii politistului. Una dintre masurile propuse se refera la marirea amenzii pentru persoana care refuza sa se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publica de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusa la sectia de politie pentru verificare poate pleca dupa 24 de ore chiar daca nu i-a fost stabilita identitatea, aceasta masura avand pana acum doar caracter administrativ.

 

Pachetul legislativ privind statutul politistului a fost discutat de Guvern miercuri, in prima lectura, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, precizand ca prin noile prevederi se doreste introducerea unui "echilibru intre drepturile si libertatile cetatenesti si drepturile si obligatiile cetatenilor".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22