Tudose, omagiu pentru Ion Iliescu şi Adrian Năstase; certurile din PSD, factor de progres

E.b. | 12.08.2017

Premierul Mihai Tudose a declarat, la Realitatea TV, că PSD rămâne în continuare un partid mare, cu personalități multiple, iar contradicțiile interne reprezintă un factor de progres care a condus la elaborarea unui program de guvernare pe patru ani de zile.

Pe aceeași temă

 

Totodată, el i-a omagiat pe Adrian Năstase şi pe Ion Iliescu, "un om extraordinar pentru timpul acela". 

 

Pe primul, pentru că ar fi capteze vreme de trei ore atenția într-o întâlnire cu studenții de la Universitatea "Robert Schuman" din Strasbourg, cărora le-a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Titulescu.

 

În ce priveşte programul de guvernare, chiar dacă este adaptat în funcție de realitățile la zi, va fi respectat la nivel de principii, astfel încât România să devină un stat puternic și respectat, a spus Tudose.

 

"Foarte bine, e un partid mare, nu e un partid de patru oameni care, știți, să doarmă în sincron, să mănânce în sincron. Tocmai de aici vine plusvaloarea generată și pe care o are PSD-ul. Un partid mare, cu personalități multiple. Și contradicțiile interne sunt factor de progres. Sunt în regulă, atâta vreme cât sunt ca factor de progres, dezbatere, plecăm de la premisa că nimeni nu emite axiome (...) Multitudinea de idei e factor de progres. Și, uitați, acest progres s-a materializat în acel program de guvernare, s-a materializat în câștigarea încrederii românilor și vă spun că suntem pe cale să recuperăm întârzierile din prima parte a guvernării și să intrăm în grafic", a declarat Mihai Tudose la Realitatea TV, întrebat cum "simte partidul" în acest moment, conform Agerpres.

 

Premierul a adăugat că schimbările produse în programul inițial anunțat de PSD sunt "normale" și țin de "o adaptare la realitate".

 

"Fiindcă, dacă nu mai adaptam niciodată nimic, astăzi eram guvernați de sistemul penal, dacă vreți, al legii celor 12 table de la romani, sau la Codul lui Napoleon. Nu, în fiecare zi, unele lucruri le adaptezi. (...) Dacă lucrurile se schimbă în jur, păi, te adaptezi și tu un pic, (...) te așezi într-o poziție care să-ți maximizeze ție șansele. E un program pe patru ani, principiile rămân. Noi am spus că vrem să crească România, românii mai bine, România un stat puternic, să reindustrializăm, să mărim nivelul de trai foarte mult pentru că avem un decalaj foarte mare față de partenerii din UE, un stat sigur, un stat respectat", a declarat Tudose.

 

În context, șeful Guvernului s-a referit și la foști lideri ai PSD. Întrebat în acest sens, el a evocat un moment în care s-a simțit "mândru de premierul României, domnul Adrian Năstase", amintind un eveniment petrecut la Strasbourg cu ocazia a 10 ani de la accederea României la Consiliul Europei.

 

 

Mihai Tudose a povestit cum Adrian Năstase a reușit să capteze vreme de trei ore atenția într-o întâlnire cu studenții de la Universitatea "Robert Schuman" din Strasbourg, cărora le-a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Titulescu.

 

"Erau aproape 300 de studenți în aulă. Domnul Adrian Năstase a vorbit trei ore despre Titulescu. (...) Trei ore, nu s-a foit unul, nici noi, cei din delegație. Și credeți-mă, fumător, după trei ore, cam începi să te foiești. (...) Un moment de mândrie, chiar un om extraordinar din punctul acesta de vedere, pe politică externă era extraordinar. (...) Astăzi nu mai recunoaște nimeni că eforturile domniei sale s-au concretizat prin intrarea în Uniunea Europeană și în NATO", a afirmat Tudose.

 

Întrebat despre alt fost președinte al PSD, Mircea Geoană, premierul a apreciat că și acesta este un specialist "foarte bun pe politică externă", dar că și-a creat "o vulnerabilitatea mare" prin "faptul că a crezut prea mult în niște oameni (...) din jur".

 

"A învățat lecția, dar a învățat-o cu vânătăi proprii", a spus Tudose.

 

Fiind chestionat și despre relația cu Sorin Grindeanu și dacă este adevărat că a fost mentorul lui, actualul prim-ministru a spus că acesta i-a mulțumit la plecarea de la Palatul Victoria și că au rămas prieteni.

 

"Nu am fost mentorul lui, l-am ajutat într-un moment... Mi-a mulțumit, am avut momentul nostru la predare-primire și, vă spun și astăzi când stăm de vorbă, suntem prieteni. Nu a fost să fie, poate nu a fost momentul bun", a conchis Tudose.

 

Referitor la fostul președinte al României, Ion Iliescu, premierul Tudose a spus că a fost "un om extraordinar pentru timpul acela".

 

"A fost un om extraordinar pentru timpul acela, un om echilibrat, un om corect, un om respectat și astăzi, și nu numai în țară, și în străinătate. Poate nu a fost un om perfect, dar pentru acele timpuri, cu acea mentalitate, nu știu dacă România suporta un șoc foarte mare atunci. Am avut foarte multe de învățat de la el", a precizat Tudose.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22