Turcan nu o suspectează pe Gorghiu de blat cu PSD dar va sancționa persistența în greșeli

Dora Vulcan | 05.05.2017

Raluca Turcan a spus vineri pentru Adevarul Live, ca nu are vreo problema personala cu Alina Gorghiu, fostul lider PNL, și că nu o suspectează de blat cu PSD, dar daca senatorul liberal va persista in greseli, conducerea partidului va fi nevoita sa ia masuri.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Turcan s-a referit atfel la absenta lui Gorghiu de la sedinta comisiei juridice de miercuri, in care s-a votat gratierea faptelor de coruptie.

 

 

"Acolo a fost o situatie neplacuta. Nu as putea sa o suspectez in momentul de fata pe Alina Gorghiu de blat cu PSD. Sunt mai moderata in calificarea acestei situatii pentru ca foarte multi sunt tentati in aceasta competitie interna sa scoata fraze de-ale mele din context si sa spuna iar ca Turcan o ataca pe Gorghiu, ca eu as avea vreo problema cu Alina Gorghiu personal. Nu am absolut nicio problema. Eu cred ca un om care a fost presedintele PNL are o expertiza de care trebuie sa tii cont si dupa ce acel om nu mai este presedinte al PNL. In plus este o femeie care a nascut in campania electorala, a facut campanie electorala cu burta la gura. Asadar, nu pot sa am o problema personala cu Alina Gorghiu. Aprecierile mele sunt de principiu si sunt valabile pentru oricine aduce PNL in aceasta situatie", a afirmat Turcan, citata de News.ro.

 

 

Turcan a spus de asemenea ca nu a sunat-o pe Gorghiu, pentru ca nu a dorit sa fie interpretat intr-un alt fel gestul sau.

 

 

"Nu, pentru ca in ziua respectiva a existat un moment mai tensionat, un moment in care in spatiul public Alina lansase o replica probabil pripita, o radiografie pe care eu am facut-o PNL dupa alegeri. Atunci, nu as fi vrut sa se interpreteze telefonul meu ca o repercursiune la atitudinea ei", a completat presedintele interimar al PNL.

 

 

De asemenea, intrebata daca Alina Gorghiu nu ar trebui sanctionata, Raluca Turcan a spus ca, in cazul in care va persista in greseli, conducerea partidului va trebui sa ia masuri.

 

 

"Eu cred ca a existat o sanctiune publica destul de usturatoare. Daca se repeta, probabil ca nu e suficient. Nu as vrea sa fie interpretat ca fiind o acuza la Alina Gorghiu, e o chestiune de principiu. Daca cineva greseste, primii care sanctioneaza sunt cei din afara partidului, oamenii care ti-au dat votul. Daca persisti in greseala,  evident ca si cei care decid trebuie sa ia niste masuri. E absolut firesc", a conchis Raluca Turcan.

 

 

 

 

  • Gorghiu crede că membrul Biroului Politic care i-a cerut excluderea vrea iasă din anonimat

 

 

 

”Fiecare alege sa iasa din anonimat cum considera de cuviinta", a declarat Gorghiu pentru ziare.com despre solicitarea avocatului Tomașeschi, membru al Biroului Politic Național, care a considerat că Gorghiu ar trebui exclusă pentru lipsa de la lucrările comisiei în care s-a votat grațierea corupților. 

 

 

 

 

  • Excluderea Alinei Gorghiu din PNL, cerută de un membru al BPN. Ea ar sprijini PSD şi ALDE

 

 

Liberalul Dragomir Tomaşeschi, membru în Biroul Permanent Naţional al PNL, a anunţat că va cere în următoarea reuniune a conducerii partidului excluderea Alinei Gorghiu din PNL, considerând că aceasta şi-a premeditat, miercuri, absenţa de la lucrările Comisiei Juridice a Senatului.

 

 

 

Dragomir Tomaşeschi a declarat, conform News.ro, că absenţa Alinei Gorghiu din şedinţa Comisiei Juridice a Senatului nu poate fi tolerată în interiorul partidului, întrucât la reuniunea respectivă s-a votat un subiect important, precum graţierea pedepselor pentru fapte de corupţie.

 

 

 

"Ca membru în Biroul Permanent Naţional PNL voi cere excluderea din partid a senatoarei Alina Gorghiu pentru lipsa ei din Comisia Juridică a Senatului. Cred că a fugit întrucât îşi sprijină prietenii din PSD şi ALDESunt sigur că a fost un act premeditat”, a spus Dragomir Tomaşeschi.

 

 

 

Liberalul afirmă că este enervat de faptul că reprezentanţii partidului său una spun şi alta fac şi că nu aşa se bate un partid de opoziţie cu PSD.

 

 

 

"E inadmisibil ce s-a întâmplat. Dacă pleci din comisie, anunţi liderul de grup, ca să te înlocuiască cineva. Nu mai putem continua aşa, ne facem de râs şi nu suntem credibili”, a mai spus Dragomir Tomaşeschi.

 

 

 

 

 

  •  Gorghiu n-are remușcări că a lipsit din comisia unde s-a votat grațierea corupților

 

 

 

Contrar criticilor aduse de liderul interimar PNL Raluca Turcan celor care au lipsit miercuri seara din comisia în care s-a votat grațierea corupților, Alina Gorghiu consideră că e nerelevant faptul că, ”într-un anumit moment”, a lipsit. 

 

 

 

 

 Ea spune că, oricum, votul ar fi fost în favoarea PSD si că ar fi avut și o strategie care, iată, a funcționat. 

 

 

 

”Pericolul din Comisia juridică pe tema graţierii nu a trecut. A fost o strategie asumată de mine. Rezultatul a fost unul bun astăzi (joi – n.r.), dar oricând, în orice secundă în Comisia Juridică se poate resupune la vot orice amendament. În baza unei solicitări se poate relua votul pe un amendament sau altul. Strategia a fost gândită în cascadă de colegii jurişti. Astăzi am reuşit să respingem amendamentele. Până nu vom vedea un vot în Senat nu vom şti care este intenţia PSD. Ieri am fost o parte la comisie. Faptul că am ieşit din sală într-un anumit moment nu are relevanţă, pentru că votul ar fi fost în favoarea PSD. Lucrurile, din fericire pentru noi, au funcţionat”, a declarat Alina Gorghiu, citată de News.ro.

 

 

 

Gorghiu spune că, în opinia ei, consecinţa dezbaterii pe legea graţierii va fi faptul că Şerban Nicolae va fi găsit ”ţap ispăşitor” de către PSD.

 

 

 

 

”Ce cred că va fi consecinţa acestei dezbateri pe legea graţierii este faptul că Şerban Nicolae va fi găsit ţap ispăşitor. Fiţi convinşi că într-o săptămână nu va mai conduce Comisia Juridică”, a spus Gorghiu care a adăugat că liberalii vor avea vot de respingere a proiectului ”indiferent de momentul la care se va da acest vot”.

 

 

 

 

 

  • Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris joi, pe Facebook, că opoziţia contează şi este relevantă atunci când este prezentă, iar cei care lipsesc la mize politice foarte mari sunt cei care fac „opoziţia praf”

 

 

 

Sintagma a fost folosită recent de Turcan pentru a defini situația în care se află PNL, fapt pentru care a fost aspru criticată de alți membri PNL. 

 

 

 

” Despre praf: Opoziția contează și e relevantă doar atunci când e prezentă, pentru că uneori mobilizarea poate fi decisivă în a câștiga o luptă prin votul pe care îl ai. Sau măcar îți exprimi clar și tare poziția politică, dacă votul tău nu e decisiv.

 

 

Cei care lipsesc atunci când e mai important (la mize politice foarte mari) sunt cei care fac OPOZIȚIA PRAF și întrețin senzația unei complicități subterane cu agenda celor care fac din hoție o virtute. Absențele de ieri din Comisia juridică (cu excepția celei motivate medical dar care trebuia sa aibă înlocuire) aduc întreg partidul în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD.

 

 

Așadar, nu le pot trece cu vederea, dar nu e rolul meu să le explic sau să le scuz opiniei publice. Aceasta este în primul rând obligația celor în cauză față de oamenii care i-au votat. Acesta este răspunsul meu, onest, pentru nenumăratele mesaje de indignare pe care le-am primit.

 

 

Nu cred că ar trebui să-și mai permită vreun lider din PNL să perpetueze această abordare, tipic PSD-istă, potrivit căreia ne putem permite orice pentru că până la urmă poporul uită. E ceea ce a adus PNL în această situație și este chiar pariul pe care PSD îl face acum cu grațierea și îl va pierde: POPORUL NU UITĂ ȘI CU GREU IARTĂ! Cu atât mai dificil îi va fi PNL-ului, pentru că față de partid au fost și sunt așteptări mari - în consecință dezamăgiri pe măsură.

 

 

Iar pentru a răspunde așteptărilor, prima condiție este să fii acolo unde contează ca să poți arăta că ești cu adevărat cine spui că ești. Asta aștept de la toți parlamentarii PNL!”

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22