Turnurile de la Cismigiu, in dezbatere publica

Ana Soviany | 24.02.2009

Pe aceeași temă

Primaria Municipiului Bucuresti a organizat miercuri, 18 februarie, o dezbatere publica cu privire la aprobarea PUZ-ului de la tipografia "Universul", din vecinatatea Parcului Cismigiu, despre care revista 22 a relatat pe larg in numarul trecut.
La dezbatere au participat arhitectul-sef al capitalei, Gheorghe Patrascu, reprezentanti ai Universul SA, consiliera Ministerului Culturii, Irina Iamandescu, precum si reprezentanti ai mai multor organizatii nonguvernamentale: Asociatia Bucuresti, Salvati Bucurestiul, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, EcoCivica, Komunitas si Grupul pentru Dezvoltare Locala. Comisia de urbanism si comisia juridica nu au trimis niciun delegat.
Arhitectul-sef Gheorge Patrascu a tinut sa precizeze ca "nu sunt aparatorul acestui proiect, am incercat o negociere, atat cat mi-a permis negociatorul. Ma consider aparatorul legislatiei, asa cum este ea, proasta". Patrascu a pus "neconcordantele" din PUZ pe seama faptului ca proiectul a fost avizat inainte ca el sa fi fost numit in functie, iar ulterior el ar fi negociat alte inaltimi "pentru a reduce efectele pe care le consideram nocive".
Arhitectul Remus Harsan, care a lucrat la proiect, a declarat ca avizele nu sunt finale si ca "lucrurile sunt deformate a priori". Referitor la acuzatiile conform carora sunt asigurate doar 100 de locuri de parcare, si nu minimum 264, cum ar cere legea, arhitectul a spus ca "problema traficului este peste tot foarte grava; de ce trebuie locuri de parcare in centru pentru o cladire de birouri? Sa vina cu transportul in comun, cu bicicleta. Iar la hotel, vii cu avionul si taxiul, nu vii cu masina de la Malbourne".
Consiliera Ministerului Culturii, Irina Iamandescu, a anuntat ca ministrul Theodor Paleologu a adresat o scrisoare primariei prin care sublinia faptul ca ministerul nu cunoaste datele acestui proiect. Conform Irinei Iamandescu, "Ministerul Culturii trebuie sa aiba un cuvant de spus in acest sens, conform legii. Ministerul nu vrea sa comenteze calitatea proiectului pe care nu il cunoaste. Nu se opune a priori in fata unor constructii noi in zona protejata. Vrea doar sa fie proiecte de calitate".
Si vicepresedintele EcoCivica, Dan Trifu, a subliniat faptul ca "societatea civila nu se opune niciodata investitiilor, noi vrem sa se respecte legile".
Pe de alta parte, 20 de ONG-uri au trimis pe 18 februarie o scrisoare deschisa primarului Sorin Oprescu prin care ii solicitau acestuia "Referendum local la Planul Cismigiu-Brezoianu inainte de votul Consiliului General".
Dezbaterea de la primarie a fost precedata de o intalnire cu presa organizata de Asociatia Bucuresti si in cadrul careia managerul de proiect pentru tipografia "Universul", Maximilian Bruckner, a afirmat ca zona vizata de PUZ este in paragina si "daca vreti s-o pastrati cum e, pastrati-o si atunci n-aveti nevoie de investitori. Nu stiu ce vreti". Referitor la intentia de a construi un bloc de 42 de metri intr-o zona in care maximum admis este de 16 metri, Bruckner a invocat faptul ca actuala cladire Universul oricum are "aproape 40 de metri" si ca "de aceea facem PUZ, n-am face PUZ daca n-am vrea 42 de metri".
In plus, a adaugat ca greselile din PUZ (suma suprafetelor destinate diferitelor functiuni depaseste suprafata totala a locatiei) apartin arhitectilor angajati de catre firma si vor fi corectate. Conform lui Bruckner, cladirile cu valoare istorica (cladirea Universul si Casa Cazavillian) vor fi restaurate. De asemenea, Universul SA ar fi intentionat sa consulte populatia cu privire la proiect, dar nimeni nu i-a solicitat acest lucru.
Proiectul de la tipografia "Universul" presupune construirea a doua blocuri - unul peste tipografie (pastrand doar fatada cladirii din 1882) si unul de 12 etaje, chiar langa parc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22