UE adoptata noi masuri contra imigratiei ilegale din Marea Mediterana

P.c. | 21.04.2015

Pe aceeași temă

Un program in zece puncte a fost adoptat de ministrii de Externe si de Interne din UE in incercarea de a lupta impotriva imigratiei ilegale din regiunea marii Mediterane. Acum cateva zile o ambarcatiune cu persoane care incercau sa ajunga in Europa s-a rasturnat in largul coastelor Libiei si 900 de persoane au murit, relateaza Hotnews.


"Sper ca astazi (luni) este punctul de cotitura in constiinta europeana. Sa nu ne intoarcem la promisiuni fara sa actionam", a indemnat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini. "Am spus de prea multe ori in trecut (ca acest lucru nu se va mai repeta) niciodata", a spus ea.  
 

Mogherini a anuntat ca vor exista trei directii principale de actiune :

 

- lupta impotriva retelelor de trafic de persoane - prin care oamenii sunt imbarcati in traversari periculoase;

- consolidarea efortului de salvare de vieti pe mare ;

- asumarea responsabilitatii de a gazdui refugiati.  

 

CITITI SI: Inca o tragedie in Mediterana: Peste 700 de imigranti si-au pierdut viata dupa ce vasul in care se aflau s-a rasturnat

 

Ministrii s-au angajat de asemenea sa depuna un "efort sistematic de a captura si distruge vasele folosite de traficanti". Aceasta directie ar avea insa o dimensiune militara si ar necesita un mandat ONU.
 

Alte masuri includ un proiect de reinstalare voluntara la scara europeana, care ar putea sa ofere locuri unui numar de 5.000 de persoane ce cauta protectie. Imigrantii ilegali din motive economice sau din alte motive care nu sunt considerate un risc in tarile de origine ale acestora vor fi trimisi rapid inapoi, potrivit propunerii.  
 

Planul prevede amprentarea tuturor imigrantilor, acordarea unei asistente Italiei si Greciei in procesarea solicitarilor de azil si colectarea de informatii despre fluxuri migratorii in anumite tari-cheie. UE isi va consolida prezenta in tarile vecine Libiei, ca Niger, cu scopul de a lupta impotriva fluxurilor migratorii. 

 

Cele zece noi masuri urmeaza sa fie adoptate de CE pe 13 mai dar au nevoie de aprobarea statelor membre UE. Planul de actiune urmeaza sa le fie prezentat liderilor UE joi, in cadrul unui summit de criza pe tema crizei migratiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22