UE pune la bătaie 100 miliarde de euro pentru apărarea joburilor puse în pericol de coronavirus

Laurentiu Gheorghe | 02.04.2020

După dispute dure între țările din sud și cele din nord din UE legate de măsurile financiare pentru salvarea economiilor grav afectate de Covid-19, Comisia propune un fond de 100 miliarde de euro.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană a propus cel mai mare pachet de sprijin de până acum pentru susținerea statelor membre afectate de criza provocată de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă. Pachetul mai are nevoie de aprobarea Consiliului pentru a intra în vigoare.

Este vorba despre înființarea unui fond numit SURE, în valoare de 100 miliarde de euro, din care statele membre vor putea lua împrumut sumele necesare pentru a susține direct angajații. Mai precis, este o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de statele membre prin intermediul împrumuturilor din fondul SURE.

Cu acest ajutor, firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților în loc să îi trimită în șomaj sau șomaj tehnic, iar statul va susține o parte din efortul financiar. Schema se va putea aplica și celor care lucrează sub diferite forme de self employment.

Împrumuturile luate de statele membre din acest fond vor fi susținute de garanții furnizate de state, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Ce înseamnă o schemă pentru lucru cu program redus? Este un tip de program care permite firmelor aflate în dificultate să reducă temporar orele de muncă ale angajaților, angajați care primesc ajutor de la bugetul de stat pentru orele de lucru tăiate.

Majoritatea statelor membre UE au deja asemenea scheme de ajutor, în diferite forme. În România, o formă a schemei este dată de susținerea angajaților trimiși în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență.

Cum va funcționa mai exact schema de ajutor?

Pentru a alimenta fondul, Comisia Europeană se va împrumuta de pe piețele financiare. Dobânzile la care se împrumută Comisia Europeană sunt mult mai mici decât dobânzile la care se împrumută statele supraîndatorate din sud, care sunt și cele mai afectate de criză.

Din acești bani atrași de pe piețele internaționale, Comisia Europeană va împrumuta la rândul său statele membre ”în condiții favorabile”, potrivit comunicatului Comisiei. Statele membre vor garanta aceste împrumutri cu garanții – probabil active ale fiecărui stat.

Context. Franța a făcut presiuni pentru un fond comun al UE pentru a ajuta țările lovite de coronavirus, dar a propus ca funcționarea fondului să fie limitată în timp, 5 până la 10 ani și să fie destinat pe redresarea economică pentru a contracara astfel obiecțiile Germaniei și Olandei în ce privește datoriile țărilor, potrivit Financial Times.

Ministrul francez de de finanțe, Bruno Le Maire, a explicat pentru Financial Times că ideea fondului – care ar completa pachetele financiare oferite de alte instituții europene – s-a născut în urma propunerii președintelui Emmanuel Macron cu privire la lansarea de ”coronabonduri” sau ”eurobonduri”, susținută de opt țări din zona euro dar respinsă de altele.

Le Maire a declarat că este loc de compromis la următoarele întâlniri al celor 19 state din eurozonă și a celor 27 state membre UE.

”Nu trebuie să ne cantonăm în cuvintele coronabonds sau eurobonduri. Trebuie să ne preocupe însă necesitatea de a avea un instrument puternic care să ne ajute la revenirea economică după criză.

”Un fond pentru, să zice, cinci sau zece ani – deci limitat întimp – și cu posibilitatea de a avea datorii comune numai în cadrul acestui fond, ar putea fi o soluție”, a mai spus ministru francez de finanțe pentru Financial Times.

Acest fond anunțat joi de Comisia Europeană e similar cu propunerea făcută miercuri în parlamentul național de Mark Rutte, premierul Olandei, cel mai înverșunat adversar al ideii de emitere de obligațiuni ale zonei euro (coronabonduri). Rutte a refuzat constant mutualizarea datoriei la nivel european și a propus în schimb un fond de ajutorare a statelor lovite de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22