Un proiect de lege al lui Daniel Fenechiu, care implică SRI și STS, contestat de avocați

L. G. | 20.02.2023

Un proiect legislativ depus de senatorul PNL Daniel Fenechiu a născut controverse puternice în rândul avocaților din cauza prevederilor legate de securitatea cibernetică.

Pe aceeași temă

Proiectul prevede realizarea unui portal informatic prin care avocații, membri ai Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) să își digitalizeze activitatea. Doar că, potrivit proiectului, securitatea cibernetică a platformei ar putea fi realizată de SRI și STS.

Proiectul de lege inițiat de Fenechiu prevede realizarea unui portal care să funcționeze ca un punct de interacțiune a avocaților cu clienții, cu instituțiile sistemului judiciar și cu autoritățile publice, potrivit Juridice.ro.

Proiectul prevede la Articolul 7, alineatele 8 și 9, că SRI și STS pot asigura gratuit atât securitatea cibernetică a portalului E-UNBR, cât și sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice:

(8) Securitatea cibernetică a portalului E-UNBR poate fi asigurată gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul Român de Informații, denumit în continuare SRI. Condițiile de asigurare a securității cibernetice se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și SRI.

(9) Sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu instanțele și parchetele poate fi asigurat gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, denumit în continuare STS. Condițiile de asigurare a sistemului de comunicații se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și STS.

Mai mulți avocați au reacționat dur la aceste prevederi, reclamând atât lipsa de consultare cu organizația profesională, cât și posibilitatea ca independența profesiei de avocat să fie atinsă prin implicarea celor două servicii de informații.

Avocații și-a exprimat nemulțumirile prin articole pe portaluri specializate, pe rețele sociale sau prin întrebări adresate Uniunii Naționale a Barourilor.

În replică la cascada de critici, inițiatorul proiectului, Daniel Fenechiu – care este și avocat, a venit cu precizări pe contul personal de Facebook, unde a luat apărarea proiectului.

În primul rând, Febechiu a scris că a lucrat proiectul împreună cu Ministerul Cercetării și Digitalizării, condus de colegul său de partid Sebastian Burduja. Reamintim că Ministerul Cercetării a mai fost implicat într-un proiect controversat, cel al realizării cloud-ului guvernamental, în care SRI și STS vor juca un rol-cheie.

Fenechiu a admis că există „critici întemeiate” la adresa proiectului, dar a respins propunerile „grupului etern de negativiști”:

„L-am recitit de mai multe ori. Multe din observatiile si criticile voastre sunt intemeiate..Dar, stiam de cand l-am depus ca va genera dezbateri iar speranta mea a fost ca urmare a dezbaterii o sa facem o lege care sa ajute profesia, inclusiv prin usurarea muncii si extinderea serviciilor.. Voi sunteti cei care decideti…Vreti sa avem o lege moderna? Sa fim primii cu acces la digitalizare? Sa avem o arie mai langa de servicii? Sau, ascultand grupul etern de negativisti- aflati in plina campanie electorala, vreti sa ramanem la cererea cu viza si la cozile de la institutii…Eventual cu ore prestabilite pentru avocati….”, a scris Fenechiu pe Facebook.

 Proiectul de lege al lui Fenechiu a contestat și de președintele Expert Forum (EFOR), Sorin Ioniță, care a scris pe Facebook că reprezintă o încercare a instituțiilor statului de a controla cât mai mult societatea civilă:

„Două chestii de mare stabilitate democratică iniţiate de coaliţia Cio-Ciu patronată de Johannis & Hellvig.

1. SRI preia pe platforma lui informatică relaţia avocat-client în România – a tuturor avocaţilor şi clienţilor, adică! – sub pretextul digitalizării. Evident, pe bani europeni. Este episodul XX din serialul mafiei politice şmechere “se iau o directivă sau finanţare UE şi se întorc la 180*, exact împotriva spiritului european”. Aţi vrut Europa, vă dăm noi Europa originală, şi anume pe banii ei

2. Un parlamentar important din PNL pregăteşte introducerea “legii agentului străin” (anti-societate civilă) pe model Putin / Orban / Ivanishvili (Georgia), că aşa e spiritul vremurilor. Va fi în doi paşi: acum se crează infrastructura de raportare (=laţul), ca mai sus la avocaţi, şi se simplifică desfiinţarea organizaţiilor; apoi se vor legifera interdicţiile speciale după alegerile din 2024, eventual cu mâna AUR

În general, doar incapacitatea instituţională şi incompetenţa tehnică împiedică coaliţia Cio-Ciu să deturneze tot ce-i “digitalizare cerută de UE” către proiecte de surveillance social gestionate pe platformele SRI şi STS, după model China, pentru că ăsta e reflexul lor natural format în acele programe de master la celebrele academii. În condiţiile astea ajungem să ne dorim o cât mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE, nu cât mai mare, e logic #digitalizarecudegetul #PNRR”, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22