Ungaria nu sustine protectia investitorilor straini prezenta in Acordul de Liber Schimb UE-SUA

P.c. | 08.05.2015

Pe aceeași temă

Istvan Mikola, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe, a declarat ca Ungaria considera ca litigiile dintre statele membre UE si investitori ar trebui judecate in instantele nationale din tara-gazda, nu la curti de arbitraj internationale. Prin urmare, Ungaria se opune introducerii unei clauze ISDS de protectie a investitorilor straini, in viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat in prezent de UE si SUA, relateaza Hotnews

 

Mikola a declarat, la Conventia ministrilor pentru export, de la Bruxelles, ca in cazul in care o clauza ISDS va fi inclusa in TTIP, aceasta va permite companiilor multinationale cu bugete mai mari decat bugetul de stat al Ungariei sa influenteze guverne si proceduri legale. 
 

El a mai spus ca punctele de vedere ale Ungariei asupra clauzei ISDS sunt impartasite de alte 6-7 state-membre UE, fara sa precizeze care sunt acele tari. 
 

CITITI SI: Viktor Orban: Ungaria nu susține un acord comercial UE-SUA daca suveranitatea sa va fi afectata

 

In schimb, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declarase mai inainte ca un "bun" tratat de liber-schimb UE-SUA ar putea sa creasca exporturile Ungariei in America cu 15-20% si sa creeze 20-30 de mii de locuri de munca. 
 

La randul sau, presedintele Parlamentului Ungariie, Laszlo Kover, a declarat ca tara isi va apara in continuare interesele nationale in negocierile pentru viitorul TTIP.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22