Unul dintre tehnicienii care s-au ocupat de artificii era la fumat cand a izbucnit focul

Iulian Popescu | 05.11.2015

La concertul din Colectiv au fost prezenți doi tehnicieni care s-au ocupat de artficii – unul grav rănit, celălalt a scăpat cu viață fiindcă ieșise să fumeze o țigară când a avut loc tragedia, dar riscă să fie inculpat pentru omor și vătămare corporală din culpă, potrivit Pro Tv.

Pe aceeași temă

În Colectiv au fost instalate patru materiale pirotehnice, niciuna de mari dimensiuni. Trei au ars fără probleme, la ultima s-a produs incendiul.

 

Unul dintre cei doi tehnicieni a iesit in cladire cu un sfert de ora inainte sa se declanseze cuptorul. El le-a marturisit anchetatorilor:

"Artificiile au fost actionate prin intermediul unui pupitru de catre Marian, care in timpul concertului a stat in partea stanga din fata a scenei (...).Aproximez ca am stat afara 15 minute, iar la un moment dat am observat ca din club au inceput sa iasa haotic clientii, care au rupt usa pentru realizarea defluirii", potrivit Pro Tv.

 

Pirotehnistii au facut mai multe greseli grave: nu au avut langa ei niciun extinctor, au calculat gresit sau poate nici macar nu au incercat sa calculeze distanta dintre locul in care a fost instalate materialele pirotehnice si stalpul capitonat cu burete. Sunt doare trei metri intre scena si stalp, iar jerba de scantei era aruncata cu forta, acoperind usor aceasta distanta.

 

Cel care ii acuza este chiar actionarul majoritar de la Colectiv, arestat in acest dosar. "La mine a venit un specialist pirotehnist, care mi-a spus ca artificiile ard cu foc rece si nu sunt periculoase. Mi-a spus ca este autorizat. I-am spus sa nu le foloseasca daca ard cu flacara deschisa dupa care am plecat in biroul alaturat. Nu incepuse spectacolul cand am discutat cu pirotehnistul. "

 

Nimeni nu poate deocamdata sa il contrazica pe Alin pentru ca pirotehnistul care a stat la butoane in acea noapte este in stare grava la spital.

 

Firma pentru care munceau cei doi artificieri se numeste SC Golden Ideas Fireworks, lucreaza de ani de zile in domeniu, si a realizat unele dintre cele mai spectaculpoase focuri de artificii.

 

La sediul firmei nu mai rasunde nimeni de trei zile, si tot de atunci procurorii au ridicat o serie de documente. Ele trebuie sa lamureasca daca exista un contract legal cu trupa Goodbye to Gravity si in ce fel s-au facut pregaturile pentru specatol.

 

32 de tineri și-au peirdut viața din cauza incendiului izbucnit vineri seara la Club Colectiv, iar alți 140 sunt inetrnați, aproape 90 în stare gravă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22