”Ușor, ușor prea” alertată, Firea închide iar școlile. ”Nu este de stat cu mâinile în sân”

Dora Vulcan | 25.02.2018

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a decis închiderea, în zilele de 26 și 27 februarie 2018, a grădinițelor, școlilor și liceelor din București. În funcție de starea vremii, ea a avertizat că măsura ar putea fi prelungită și pentru zilele următoare.

Pe aceeași temă

 

 

”(...) în primul rând pe noi ne interesează viața și sănătatea cetățenilor și mai puțin anumite critici care ar putea izvorî din măsurile pe care le vom anunța în momentele următoare”, a spus primarul general Gabriela Firea, vizibil afectată numai și de potențialele glume care ar putea ”izvorî” pe seama sa date fiind precedentele în care a băgat panica în bucureșteni fără motiv și a ajuns subiect de glume nesfârșite pe rețelele de socializare.

 

Pentru a-și justitica măsura, Firea ține un discurs halucinant în care face trimitere la măsura similară pe care a luat-o pentru ciclonul care ”nu a fost atât de grav cât s-a anunțat” (când, de fapt, el nu s-a produs deloc). Discursul său abundă de exprimări oximoronice (”ușor, ușor prea”),  vorbește de numărarea de victime la o grosime a stratului de zăpadă de 30 de cm și invocă prevenția deși spune singură că nu sunt motive de panică. ”Situația nu este de panică dar nici nu este de stat cu mâinile în sân și nici nu este de privit liniștit la ceea ce se întâmplă”, spune Firea fără să explice, însă, în ce constă materializarea intervenției sale în afara pasivei închideri a școlilor. 

 

 

”Vreau să spun încă de pe acum cu toată responsabilitatea și ca primar și ca părinte, pentru că-mi aduc aminte de momentul în care, împreună, autoritățile am considerat că trebuie scurtate cursurile într- zi din perspectiva ciclonului care se anunța și care s-a comentat ulterior că nu a fost atât de grav cât s-a anunțat. Eu prefer întotdeauna să vin cu măsuri de prevenție, prefer să se spună că am fost ușor, ușor prea alertați decât să numărăm victime și spun încă o dată: vântul va bate cu putere, va fi foarte ger, extrem de ger și va ninge. Vom avea un strat maxim de zăpadă în București, e-adevărat de maxim 30 de cm, dar suprapus acest strat cu alte fenomene situația nu este de panică dar nici nu este de stat cu mâinile în sân și nici nu este de privit liniștit la ceea ce se întâmplă”, a spus Firea. 

 

 

”Încă o dată afirm: copiii în primul rând nu merg toți către unitățile școlare cu mașina mică a părinților. Cei mai mulți merg ori pe jos, unii pe distanțe mari, ori cu transportul în comun. Vă puteți imagina cam ce situație va fi mâine, mâine pe la prânz, marți dimineață, marți după-amiază cu acești copii, unii dintre ei mici, lăsați în ger, în viscol, în zăpadă”,  a mai spus ea. 

 

În București este astăzi în vigoare o atenționare meteo cod galben de frig, iar meteorologii au emis și un cod portocaliu pentru următoarele două zile. Capitala se va afla 26 februarie de la ora 10:00 și 27 februarie până la ora 14:00 sub cod portocaliu. Se vor semnala intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută. Avrtizarea este valabilă și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22