UPDATE Cei doi manageri de spital acuzati de mita au fost arestati pentru 30 de zile

Vlad Toma | 10.06.2016

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a managerului Institutului Oncologic Bucuresti, Dan Straja, si a directorului Spitalului "Bagdasar-Arseni", Bogdan Paltineanu. Cei doi sunt acuzati ca au luat mita pentru atribuirea si derularea unor contracte de achizitii.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut judecatorului de drepturi si libertati arestarea preventiva a celor doi manageri de spital, vineri seara solicitarea fiind admisa de instanta. Hotararea Tribunalului Bucuresti poate fi contestata de Straja si Paltineanu la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide definitiv daca acestia raman in arest, vor fi plasati in arest la domiciliu sau cercetati sub control judiciar.

 

UPDATE: Banii primiti ca mita de managerii de spitale Bogdan Paltineanu si Dan Straja au fost ascunsi in reviste, care de cele mai multe ori le-au fost inmanate in autoturismele personale sau ale mituitorilor, potrivit informatiilor din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventiva a celor doi inculpati, scrie Agerpres.

 

Managerul Institutului Oncologic Bucuresti, Dan Straja, negocia mita prin mesaje scrise pe post-it-uri, care apoi erau rupte, potrivit DNA

 

Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni", a primit o prima transa din mita pretinsa reprezentantului unei societati comerciale, suma de 26.400 de euro, pe data de 12 mai 2015.

 

"Intalnirea a avut loc (...) in incinta ansamblului rezidential (...) din municipiul Bucuresti. Reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a urcat in autoturismul inculpatului Paltineanu Bogdan cu revista (...) in mana, in interiorul acesteia aflandu-se plicul cu suma de 26.400 euro (in bancnote de 500, 200 si 100 de euro). La indicatiile inculpatului Paltineanu Bogdan, reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a pus revista in interiorul careia se afla plicul cu bani sub scaunul din dreapta fata al autoturismului", se precizeaza in referat.

 

Scena s-a repetat pe 19 mai, 16 iunie si 21 august 2015, cand Paltineanu a mai primit in autoturismul mituitorului 19.500 de euro, 18.600 de euro si respectiv 22.500 de euro, reprezentand transe din "comisionul" stabilit pentru derularea in bune conditii a unui contract. Managerul a mai primit inca o transa de 5.000 de euro pe data de 13 iulie 2015, banii fiindu-i inmanati intr-un imobil care ii apartinea.

 

Aceeasi metoda de remitere a mitei a fost folosita si in cazul lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu".

 

Astfel, Straja a primit de la reprezentantul a doua firme furnizoare, pe 1 mai 2015, suma de 55.000 euro, reprezentand 'comisionul' stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor, adica emiterea de comenzi si efectuarea de plati.

 

"Suma de 55.000 euro a fost remisa inculpatului Straja Nicolae Dan in biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" intr-o revista (...). Cu privire la suma de bani remisa, singurele mesaje dintre inculpatul Straja Nicolae Dan si reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbena care ulterior au fost rupte", se arata in referatul DNA.

 

Pe 8 mai 2015, Dan Straja a mai primit de la reprezentantul celor doua firme 45.750 euro ascunsi intr-o revista, de aceasta data banii fiindu-i remisi in autoturismul personal.

 

"Reprezentantul firmei (...) SRL a urcat in autoturismul inculpatului, a scos din revista (...) plicul cu bani si ulterior l-a pus impreuna cu revista pe presul din dreapta fata al autoturismului, potrivit indicatiilor primite de la inculpatul Straja Nicolae Dan. Din discutiile purtate rezulta in mod cert ca Institutul avea contracte in derulare cu SC (...) SRL si SC (...) SRL, ca in urmatoarea saptamana urma sa fie emisa o noua factura, precum si faptul ca urmau sa mai incheie si alte contracte", se mentioneaza in documentul citat.

 

Bogdan Paltineanu si Dan Straja au fost retinuti pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentati vineri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

 

Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni", la data faptei manager la Institutul "Ana Aslan", a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 euro si 18.600 lei, ce reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a unor contracte, potrivit unui comunicat al DNA.

 

"In perioada 12 mai - 21 august 2015, inculpatul Paltineanu Bogdan, in calitate de manager al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan", in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii, derularea contractelor, angajarea unitatii in operatiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 euro si 18.600 lei. Banii, primiti de inculpat atat intr-un imobil ce-i apartinea, cat si in autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective (emitere comenzi, plata facturi)", se arata in comunicat.

 

La randul sau, Dan Straja este suspectat ca a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in doua transe, suma totala de 95.750 de euro.

 

"In perioada 1 - 8 mai 2015, inculpatul Straja Dan Nicolae, in calitate de manager la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii, derularea contractelor, angajarea unitatii in operatiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in doua transe, suma totala de 95.750 euro. Sumele de bani, ce au fost primite de inculpat atat in biroul sau din cadrul institutiei pe care o conducea, cat si in autoturismul personal, pe o strada necirculata, indicata anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective (emitere comenzi, plata facturi)", se mentioneaza in comunicatul DNA.

 

***

 

Procurorii DNA aratau intr-un comunicat ca Paltineanu, la data faptei manager la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în prezent manager al Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni", a fost retinut pentru 24 de ore cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.


Conform DNA, in perioada 12 mai -21 august 2015, Păltineanu, în calitate de manager al Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei.


 
Banii, primiți de inculpat atât într-un imobil ce-i aparținea cât și în autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi).
 

Păltineanu va fi prezentat astazi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Procurorii DNA au facut ieri perchezitii in 4 spitale din Bucuresti într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2008 - 2016: la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', la Spitalul Clinic de Urgenţă ''Bagdasar Arseni'' si la Spitalul Clinic de Psihiatrie ''Prof. Dr. Alexandru Obregia''.

 

Au fost efectuate percheziții domiciliare în alte 9 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22