UPDATE Deputatii RESPING urmarirea penala in cazul Laszlo Borbely

T.d. | 11.03.2015

Pe aceeași temă

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de incuviintare a inceperii urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely. Rezultatul votului a fost de 154 de voturi “impotriva” si 125 “pentru”.

Deputatii nu au motive pentru a-i ridica imunitatea si a se incepe urmarirea penala in cazul sau, a argumentat miercuri deputatul UDMR Laszlo Borbely. DNA a cerut redeschiderea dosarului sau in baza unui autodenunt.

Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut si votat in aceasta dupa-amiaza raportul Comisiei juridice pe cererea DNA cu privire la incuviintarea inceperii urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului si Padurilor. Votul in plen a fost secret cu bile.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil inceperea urmaririi penale in cazul deputatului Laszlo Borbely, potrivit Hotnews.

Reprezentantul UDMR afirma insa ca nu exista motive pentru inceperea urmaririi penale pe numele sau.

Astfel, a argumentat el, atunci cand in 2012 s-a propus inceperea urmaririi pe numele sau si-a dat "imediat" demisa din guvern: "Am considerat ca nu trebuie sa cada suspiciuni asupra activitatii guvernului".

In sep 20123, Camera Deputatilor "a apreciat ca nu sunt intrunite actele constitutive ale inceperii urmarii penale", iar in ianuarie 2014 a primit oficial comunicarea de neincepere a urmarii penale, a continuat Borbely.

"La inceputul lui 2015 am aflat, din presa, evident ca s-ar cere o redeschidere a acestui dosar", a adaugat deputatul, precizand ca a reusit sa vada ordonanta si documentatia care sta la baza cererii doar in 10 februarie.

"Pentru a redeschide un dosar e o cerinta obligatorie aparitia unui element nou. Fata de 2012 nu exista in plus decat acest autodenunt de o pagina al unui asa-zis intermediar care ar fi dat 50.000 de euro unei persoane necunoscute la o benzinarie care, conform declaratiei autodenuntatorului, trebuia sa ajunga la mine. Acest autodenunt apare in 29 decembrie 2014, la trei ani dupa presupusul eveniment", a subliniat Laszlo Borbely, care a sustinut ca documentul "are vicii majore ca sa poata fi acceptat ca element de deschidere a dosarului".

El a spus ca este "perfect de acord ca justitia trebuie sa isi faca treaba" dar "acest autodenunt in urma caruia nu au fost verificate minimele informatii constituie un abuz clar din partea unor procurori si e vorba de persoane, nu de activitatea unei institutii".

"Nu cer altceva decat in spiritul libertatii de constiinta sa judecati daca sunt intrunite sau elementele constituie ale redeschiderii acestui dosar", si-a incheiat Borbely argumentatia.

Procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, a cerut la inceputul lunii februarie sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea urmaririi penale in cazul fostului ministru Laszlo Borbely intr-un dosar mai vechi.

Dosarul acestuia a fost redeschis dupa ce au aparut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunitatii. Conform DNA, deputatul Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului si Padurilor, este acuzat de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22