Pe aceeași temă
Omul de afaceri Dorin Cocos a fost retinut, luni seara, de procurorii DNA. Cocos este acuzat de fapte de coruptie in dosarul Microsoft. Alaturi de Cocos, a fost retinut fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Dumitru Nicolae si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, informeaza Hotnews.
UPDATE: Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost retinuti in dosarul Microsoft, conform Mediafax. Toti patru vor fi prezentati marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunere de arestare preventiva. Primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan este in continuare audiat de procurorii anticoruptie, in dosarul licentelor Microsoft. Cocos, Dumitru si Stefan au fost adusi la DNA in cursul diminetii fiind audiati de peste 12 ore, in timp ce Gabriel Sandu a fost adus in jurul pranzului.
Dorin Cocos este acuzat, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, de spalare de bani si trafic de influenta. El a fost adus la DNA pentru a fi audiat in urma cu aproape 14 ore, in timp ce Sandu a fost audiat timp de aproximativ noua ore si jumatate, in dosarul Microsoft. Pe langa Sandu au mai fost adusi la DNA si sunt in continuare audiati omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, precum si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.
Cocos si Sandu au fost scosi luni seara din sediul DNA si dusi in arestul Politiei, refuzand sa faca declaratii jurnalistilor. Dorin Cocoş urmează să fie prezentat marţi la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă, ca şi fostul ministru al Comunicaţiilor, potrivit Mediafax.
Dorin Cocos a fost adus, luni, cu mandat la DNA, alaturi de alti suspecti in dosarul Microsoft.
Context:
După ce, în 2013, Corpul de Control al Guvernului Ponta a sesizat DNA privind posibile nereguli la un contract de achiziţie a unor linceţe soft, procurorii au demarat o amplă investigaţie asupra celor mai importante contracte de acest tip din ultimii 10 ani.
DNA a deschis o investigatie cu privire la modul in care au fost acordate PATRU CONTRACTE INFORMATICE IN VALOARE TOTALA DE 1 MILIARD DE EURO. Ancheta vizeaza, printre alte, contractul privind securizarea frontierelor incheiat cu EADS, in valoare de 700 milioane euro sau cel privind licentele informatice folosite in scoli.
Lista contractelor investigate de DNA:
- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009
- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract în derlare).
- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);
- Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534 milioane EUR (extins în 2009 cu 200 milioane EUR).
De unde a plecat dosarul
În mai 2013 Guvernul Ponta a depus la DNA o sesizare pe numele foştilor miniştri PDL Daniel Funeriu şi Valerian Vreme. Sesizarea privea o afacere legată de modul de achiziţie al unor licenţe pentru programe informatice. Cei doi foşti demnitari au promovat o Notă privind achiziţia de soft educaţional Windows, în baza căreia au efectuat plăţi de aproape 9 milioane euro fără temei legal, susţinea anul trecut Corpul de Control al Guvernului Ponta. Mai mult, nevoile ar fi fost supraevaluate cu aproximativ 70.000 de licenţe de folosire a softului, ceea ce a dus la o încărcare a notei de plată cu 5,4 milioane de euro, se menţiona în acelaşi raport de control.
Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale - programe informatice folosite în sistemul de educaţie românesc.