UPDATE Ministerul Educatiei: Aproape 90% dintre elevi au fost inscrisi la ora de Religie

T.d. | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Aproape 90% dintre elevii prezenti in sistemul scolar au fost inscrisi la ora de Religie, potrivit ministrului Educatiei. Pana la ora 18:00, ministerul Educatiei a inregistrat peste 2,1 milioane de cereri in acest sens, sustine ministrul Sorin Cimpeanu. Astazi este ultima zi pentru depunerea cererilor privind ora de Religie.

Optiunea parintilor privind inscrierea sau nu a copiilor la ora de Religie vine dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a decis in acest sens, potrivit Hotnews.

Ieri, Sorin Cimpeanu afirma ca s-au depus peste 1,8 milioane de cereri pentru inscrierea la ora de religie, pana la pranz.

De altfel, ministrul Educatiei comunica faptul ca pana astazi, 6 martie, la ora 12:00, au fost depuse peste 137.000 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare, dintre care peste 128.000 cu optiunea de studiere a Religiei.

Situatia a fost creata ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale privind statutul optional al orei de Religie in scoli. Judecatorii CCR au dispus ca parintii ai caror copii vor sa studieze Religia trebuie sa depuna o cerere de inscriere in acest sens.

Urmatorul pas, dupa inscrierea celor care vor religie, este ca Ministerul Educatiei sa stabileasca unde pune ora de Religie in ziua de cursuri, astfel incat sa nu interfereze cu programul normal al elevilor - atata vreme cat Religia este optionala pentru elevi
 

CCR: Religia nu mai este obligatorie in scoala

Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat intr-un comunicat de presa ca in 12 noiembrie 2014, "a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr.84/1995 si ale Legii educatiei nationale nr.1/2011". "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale", anunta CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau.
 

CNCD: Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat in urma cu un an ca inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei. "Daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar", a explicat Csaba Asztalos.

Potrivit acestuia, "inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult".

Presedintele CNCD afirma la acea vreme ca "legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)" [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine - art. 29 alin. (6) din Constitutie - n.red.].
 

Context

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru ca pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”.

Ministerul Educatiei nu a anuntat, insa, nici pana astazi ce se intampla in clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie (o clasa trebuie sa aiba minimum 12 elevi), ce se va intampla cu salariile profesorilor de Religie titulari care nu vor mai avea ore si, cel mai important, cum vor fi plasate orele de Religie pentru a nu interfera cu programul elevilor care nu aleg optionalul Religie.

Ministrul declara in urma cu doua saptamani ca ora de Religie "va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina - n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22