Următoarea tranşă de la FMI după implementarea măsurilor cerute

Bernard Noghiu | 01.11.2010

Pe aceeași temă

Conform acordului la nivel de experţi în ceea ce priveşte cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by, România va putea accesa următoarea tranşă din împrumut doar dacă va pune în aplicare condiţiile cerute.



„La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor de la acest moment înainte. După ce condiţionalităţile vor fi implementate, vom putea să solicităm aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre“, a precizat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.



Jeffrey a subliniat că este esenţial ca România să păstreze stabilitatea fiscală pentru ca să fie posibilă predictibilitatea. Şeful misiunii FMI şi-a exprimat convingerea că spre sfârşitul acestui an România nu va coborî sub 2% şi că inflaţia ar putea să depăşească nivelul anticipat.




Principalele conditii pe care FMI le impune Romaniei se refera la prevederile OUG 50/2010, privind creditele pentru consumatori, dar si la plata arieratelor.




Potrivit lui Jeffrey Franks, OUG 50/2010 trebuie sa asigure un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea financiara a bancilor. "Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective", a spus Franks.




Reprezentantii FMI au hotarat sa mai pasuiasca statul roman in privinta arieratelor, care, in acest moment, se ridica la 1 miliard de lei, fara a lua in calcul si arieratele companiilor de stat, care sunt de 10 miliarde de lei, potrivit lui Franks.




"Pentru a va da seama cat de mari sunt, putin dupa prima jumatate de an, arieratele Guvernului erau de 2 miliarde de lei, din care o parte erau ale partii centrale, o parte a autoritatilor locale. Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema", a explicat seful misiunii FMI in Romania.




Pentru a primi urmatoarea transa din imprumut, Parlamentul trebuie sa voteze Legea salarizarii unitare si Legea pensiilor. In privinta acestora, Guvernul si-a exprimat dorinta de a discuta cu partenerii sociali, urmand ca, dupa aceea, sa discute din nou cu FMI pe aceasta tema.




Reprezentantul FMI nu a dat detalii despre proiectul de buget, sugerand ca acestea vor fi prezentate de Guvern, in momentul cand bugetul va fi pregatit. Insa, pentru primirea transei, bugetul trebuie adoptat pana la jumatatea lunii decembrie.




Potrivit lui Franks, Romania va avea o scadere economica de 2 la suta, in acest an, urmata de o crestere de 1,5 la suta, in 2011. Nu in ultimul rand, oficialii FMI si CE au anuntat ca vor incepe negocierile pentru un nou acord in timpul misiunii urmatoare, ce se va derula in ianuarie - februarie 2011.




Scrisoarea de intentie va intra in discutia Board-ului FMI in luna ianuarie, urmand ca, dupa aceea, in functie de respectarea conditiilor, sa fie eliberata urmatoarea transa, in valoare de 900 de milioane de euro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22