USR, contre la Nicușor Dan: Creșterea prețului gigacaloriei cu 70-80% în București, de neacceptat

Laurentiu Gheorghe | 26.11.2021

Șeful USR pe Capitală, Vlad Voiculescu cere Guvernului să finanțeze diferența dintre prețul real al gigacaloriei de 980 de lei și cel pe care îl achită bucureștenii de 164 lei.

Pe aceeași temă

„Şedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti este în curs. Primarul General tocmai a explicat propunerea sa de creştere a preţului pentru apa caldă şi căldura cu peste 70% pentru bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. UN ADEVĂR SIMPLU.

Un adevăr simplu pe care domnul primar nu l-a pronunţat în poziţiile sale este acesta: nici bucureştenii - sau cel puţin parte din ei, nici Primăria Generală NU POT suporta sarcina grea a preţului crescut al energiei. În scenariul propus de către domnul primar şi respins de USR PLUS, bucureştenii ar plăti 70-80% în plus iar subvenţia plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferenţa de preţ ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plăteşte în prezent.

Pentru multe familii va fi prea mult, iar pentru Primărie este de negândit”, a scris Vlad Voiculescu, vineri pe Facebook.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a propus creşterea la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportat de către bucureşteni, care plătesc în prezent 164 de lei. Varianta nu este însă agreată de către USR şi PSD, a mai spus edilul. PNL şi PMP au fost de acord cu această propunere, potrivit edilului. ”Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a afirmat el, adăugând că speră că Guvernul va veni la rândul lui cu un sprijin în privinţa subvenţiei.

Liderul USR Bucureşti a adăugat că sunt necesare măsuri concrete pentru protejarea celor vulnerabili care nu pot suporta creşterea facturii la căldură în prag de iarnă.

„Este nevoie de sprijin de la guvern şi este inadmisibil ca Primăria Bucureştiului să nu obţină nicio susţinere din partea guvernului, aşa cum alte primării din ţară deja au primit. Este de asemenea nevoie de măsuri concrete pentru protecţia celor vulnerabili care nu pot suporta creşterea facturii în prag de iarnă - măsuri pe care primarul general trebuie să le prezinte şi este de asemenea nevoie de un plan concret de investiţii asumat de Primarul General”, a mai spus Voiculescu.

El a prezentat şi solicitările concrete pe care le face în numele bucureştenilor.

„Reiau aici - doar pentru aducere aminte - cererile făcute de USR Bucureşti în numele bucureştenilor faţă de Primarul General din comunicatul de acum o săptămână (punctul 2 a fost astăzi bifat de primarul general, au rămas punctele 1, 3 şi 4):

  1. Să prezinte public ce sumă a obţinut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;

  2. Să îşi asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce preţuri se pot aştepta bucureştenii pentru apă caldă şi căldură;

  3. Să îşi asume public un plan de investiţii concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei, centrale care să fie operate în parteneriat şi cu fonduri de la primăriile de sector;

  4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar faţă de ce oferă legea consumatorului vulnerabil”, conchide Vlad Voiculescu.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan a anunţat, vineri, în şedinţa CGMB, că propune ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei. PNL şi PMP a fost de acord cu această propunere, potrivit edilului, însă USR şi PSD nu sunt de acord. „Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a afirmat el, adăugând că speră că Guvernul va veni la rândul lui cu un sprijin în privinţa subvenţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22