USR l-a propus pe Dacian Cioloș ca prim-ministru la consultările cu Klaus Iohannis

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2020

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat după consultările purtate la Cotroceni că l-a propus pe Dacian Cioloș (PLUS) pentru funcția de premier.

Pe aceeași temă

Dan Barna a mai precizat că USR cere declanșarea alegerilor anticipate, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, viitorul guvern să dea o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi.

„Președintele nu agreează și va respinge orice variantă de premier PSD”, a spus Barna la ieșirea de la discuțiile cu președintele României.

Liderul USR a mai precizat că, în cazul în care nu vor fi anticipate, USR vrea să facă parte din viitorul Guvern și vizează Ministerul Justiției și alte ministere.

„I-am transmis poziția USR: alegerile anticipate sunt soluția morală, normală și etică în momentul de față. În caz contrar vom avea un guvern care nu poate să guverneze. (…) I-am făcut două cereri foarte clare în scenariul în care majoritatea toxică din Parlament blochează anticipatele: să se asigure că premierul va avea în programul asumat OUG pentru alegerea în două tururi a primarilor și USR să facă parte efectiv din Guvern, a precizat Barna.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, propus premier de către USR

„A luat act de propunerea noastră, a spus că va analiza și intenționează ca în această seară să facă o primă nominalizare, obiectivul fiind de a avea anticipate”, a explicat Barna.

Dan Barna a apreciat că sunt peste 50% șanse pentru declanșarea anticipatelor.

În cazul în care acestea nu vor fi organizate, USR vizează să aibă în guvern Ministerul Justiției, dar și în zona de transport, de dezvoltare, educație, sănătate.

Întrebat dacă, pentru USR, PNL este un partid blatist sau partener, Dan Barna a replicat că negocierile politice între partide sunt legitime, însă când aceste negocieri sunt împotriva intereselor cetățenilor, atunci vorbim de blat. „PNL va trebui să dea dovadă că această dezvoltare de scenarii nu e parte a unui blat, ci parte a contextului politic actual și a forței pe care PSD o are nemeritat în Parlament”, a adăugat el, precizând că USR se așteaptă ca, dacă rămâne alegerea primarilor într-un tur, PNL să fie deschis la colaborări locale acolo unde sunt necesare pentru a scăpa de PSD.

Barna a mai spus că nu există niciun impediment real ca președintele să îl nominalizeze din nou pe Ludovic Orban premier.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22