Valerie Cioloș admiră România încă din 1995, mult înainte de a-l cunoaște pe soțul său

Iulian Popescu | 08.03.2016

Soția premierului Dacian Cioloș, Valerie Cioloș Villemin, a declarat la Europa FM că vrea să rămână în România și după ce mandatul prim-ministrului se va încheia, deoarece este îndrăgostită de "țara noastră”.

Pe aceeași temă

 

Primul contact cu România l-a avut acum aproape 20 de ani cu locuitorii unor comune din judeţul Vâlcea:

„Iniţial am vrut să mă duc departe, în lume, şi mi-am dat seama că diferenţele culturale nu ajutau la apropierea sufletească cu oamenii şi de asta am ales să vin în Europa de Est şi România a venit cam firesc. Din toate poveştile România mă atrăgea şi am ajuns în cazul unei înfrăţiri, în '95, două săptămâni. A fost o primă gustare aşa, o primă...Dar în '96 am rămas şase luni în cadrul unei lucrări de diplomă şi atunci m-am îndrăgostit de oameni, de ţară, aşa tare" Eram în mai multe comune, în sate, şi oamenii, deschiderea lor, autenticitatea lor adică eşti ceea ce eşti şi nu te prefaci şi am fost extraordinar de bine primiţi. Ne duceam la oameni şi mă primeau în casa lor, povesteau viaţa lor, fără chestii tabu, fără reţinere", a povestit Valerie Cioloş la Europa FM.

 

Valerie Cioloș nu are încă cetățenie română, deși este o admiratoare a țării noastre încă din 1995, cu mult înainte de a-l cunoaște pe Dacian Cioloș:

„Nu încă, eu mă simt româncă în suflet, nu mi-am luat pentru că nu-mi plac hârtiile, birocrația. Acum încerc să-mi mai întocmesc dosarul, dar dacă o făceam acum 5 ani o aveam sigur. Acum, nu mai știu dacă respect criteriile și trebuie să văd asta. La început, aveam o viză turistică pentru 3 luni și am ieșit, la un moment dat, cu mașina până la graniță și m-am întors”, a povestit Valerie Cioloș, la Europa FM.

 

Valerie Cioloș are o lucrare de doctorat despre tranziția din România. De asemenea, soția premierului este pasionată de muzică și chiar a lansat un album.

 

„Am redescoperit această pasiune (muzica n.red) când am fost obligată să-mi pun cariera între paranteze, la Bruxelles, și acum îmi dau seama, la vârsta mea, că asta mă împlinește mai mult decât orice.  Îmi place foarte mult să cânt și să împărtășesc această bucurie cu oamenii”, a spus Valerie Cioloș la Europa FM.

 

Întrebată dacă vrea să aibă un rol mai activ în spațiul public, soția premierului a declarat că nu vrea să se „bage unde nu-i fierbe oala”.

 

„Nu am rol oficial şi nu e cazul să mă bag unde, cum se spune, nu îmi fierb oile?", a întrebat-o ea pe moderatoarea emisiunii.

„Oala", i-a răspuns aceasta.

„Oala, oala, oile", s-a corectat Valerie Cioloș. 

 

Nu vrea să părăsească România după ce se încheie mandatul de premier al lui Dacian Cioloș

 

Valerie Cioloș Villemin este îndrăgostită de comunitățile rurale din România:

„Îmi plac bunicile care stau în fața ușii, pe bancă și se uită la tine și te salută”, a spus Valerie Cioloș în primul său interviu acordat presei din ţara noastră.

 

Soţia premierului Dacian Cioloş a spus  că are „în plan” să nu părăsească România după ce soţul său îşi va încheia mandatul de prim-ministru, dar şi-a exprimat temerea că au mai fost situaţii în care ceea ce dorea nu s-a petrecut.

 

Valerie Cioloș Villemin a mărturisit că se gândea că nu se va căsători niciodată cu un străin pentru că anticipa mari diferențe culturale, de background, dar când s-a întâlnit la studii, la master, cu Dacian Cioloș totul a venit de la sine pentru că împărțeau aceleași valori.

 

De asemenea, Valerie Cioloș Villemin a povestit şi despre activităţile pe care le are  în România.

 

„Acum lucrez cu o asociaţie de dezvoltare rurală, la Alba Iulia”, a declarat soția premierului Dacian Cioloș, la Europa FM.

 

Valerie Cioloș speră că România va ajunge în punctul în care nu va mai căuta laude și nu va mai încerca să imite nicio altă țară și va fi mândră „pentru ceea ce este pur și simplu”.

 

„Sincer pentru mine cea mai mare evoluție nu se măsoară pe plan bănesc, e mai mult o evoluție a sufletului, cum o țară își găsește propriul drum. Sper că, la un moment dat, România va fi mândră de ceea este, nu va mai încerca să imite pe nimeni, să nu mai aștepte laude de la străini. Să fie ea mândră de ceea ce este, pur și simplu. E o țară plină de viață, de resurse. Se pot face foarte mult aici”,a mai spus soția premierului, Valerie Cioloș în primul interviu acordat presei din România.

 

Cum a învățat-o socrul să pună ceapă

 

Soția premierului Dacian Cioloș, Valerie, a comentat râzând declarația socrului său care a povestit în urmă cu câțiva ani: „am învățat-o pe franțuzoaică să pună ceapă”.

 

„Da, așa este, dar nu pot să spun că sunt încă expert, pentru că am făcut doar două încercări și mai am de lucru până când învăț să o fac. Și aici e un savoir faire, e un obicei care a fost modelat de-a lungul timpului, e foarte codificat și de asta nu spun că încă știu să o fac. Nu m-am antrenat în ultimii ani și ar fi cazul să mă mai duc”, a mărturisit Valerie Cioloș, la Europa FM.

 

Întrebată dacă s-a gândit să-și facă o grădină cu legume, având în vedere că e agronom de profesie și deține un mic teren aici, în România, soția premierului a răspuns, râzând:

 

„Deşi sunt agronom de formare, de fapt nu prea sunt… Nu am mână, parcă. De fiecare dată când am încercat să fac ceva mi s-au distrus culturile, dar mai încerc. Mai încerc”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22