Varoufakis, ministrul grec de Finante, publica o lista cu 6 motive pentru care grecii ar trebui sa VOTEZE NU la referendumul de duminica

P.c. | 02.07.2015

Pe aceeași temă

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, a publicat o lista in care enumera 6 motive pentru care grecii ar trebui sa voteze impotriva acordului Greciei cu creditorii internationali, la referendumul care va fi organizat duminica, relateaza ziare.com



CITITI lista cu cele 6 motive publicata de The Guardian :



"1. Negocierile au fost intarziate intentionat de creditorii Greciei, a) ca sa nu ne reduca datoria publica nesustenabil de mare si b) insistand ca ar trebui platita de cei mai afectati membri ai societatii noatre, copiii lor si nepotii lor.

2. FMI, guvernul SUA, multe alte guverne din lume si cele mai independente economii considera - ca si noi de altfel - ca datoria trebuie restructurata.

3. Eurogrupul a admis in noiembrie 2012 ca datoria ar trebui restructurata, insa refuza sa stabileasca un plan de restructurare.

 

CITITI SI: Grecia nu si-a platit datoria la FMI. Premierul elen ramane pe pozitii. Referendumul va fi organizat duminica. George Kaminis, primarul Atenei, indeamna cetatenii sa voteze DA la referendum


4. De cand am anuntat acest referendum, Europa a transmis oficial semnale ca este gata sa discute restructurarea datoriei. Asta arata, practic, ca si Europa voteaza "NU" la propria oferta "finala".

5. 
Grecia va ramane in zona euro. Depozitele din bancile grecesti sunt in siguranta. Creditorii au ales o strategie bazata pe santaj, mizand pe inchiderea bancilor. Acest impas este din vina creditorilor, si nu pentru ca guvernul grec a intrerupt negocierile. Locul Greciei in euro zona si inUniunea Europeana nu este negociabil.

6. 
Viitorul cere o Grecie mandra in interiorul zonei euro si in inima Europei. Acest viitor cere ca grecii sa spuna un mare NU duminica, sa ramanem in eurozona si sa renegociam, cu puterea cu care ne veti investi prin acest NU, datoria publica a Greciei".

 

Grecia a intrat in incapacitate de plata dupa ce nu a onorat datoria de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Financial Times si Bloomberg au publicat o scrisoare care ar fi fost trimisa marti de premierul grec Alexis Tsipras creditorilor internationali, inainte de momentul zero, in care arata ca accepta propunerile institutiilor discutate in weekend, cu doar cateva amendamente.

 

Guvernul grec a transmis apoi un comunicat de presa, in care a negat vehement ca ar fi capitulat, insistand asupra faptului ca printre cererile sale se numara intarzierea cresterii varstei de pensionare si exceptii referitoare la TVA pentru zona insulara. In replica, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a transmis ca propunerile inaintate de greci nu reprezinta o baza de negociere.
 

O noua teleconferinta a ministrilor de Finante din zona euro a avut loc, insa ultimul discurs al lui Tsipras a dus la esuarea negocierilor inca inainte sa inceapa. Liderii zonei euro au decis sa nu semneze niciun acord cu Atena pana nu vor vedea rezultatele referendumului ce va avea loc pe 5 iulie. "Vrem sa ajutam Grecia, dar ajutor cu forta nu se poate", este concluzia euro-liderilor. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22