Victor Ponta cere instantei revocarea ordinului prin care i s-a retras titlul de doctor

Dora Vulcan | 23.08.2016

Avocatii lui Victor Ponta au formulat o plangere prealabila pentru anularea ordinului de ministru al Educatiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv ca teza nu a respectat standardele de etica a cercetarii stiintifice si este copiata din alte lucrari. Plangerea prealabila a ajuns si la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si urmeaza sa fie solutionata de instanta de judecata, anunta surse din minister, citate de agentia News.ro.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit surselor citate, plangerea prealabila a lui Victor Ponta a fost inregistrata marti la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) si urmeaza ca instanta de judecata sa stabileasca un termen.

 

Ministrul Educatiei i-a retras, pe 1 august, lui Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003.

 

Potrivit ordinului semnat de ministrul Mircea Dumitru, Directia Generala Invatamant Superior comunica ordinul atat Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) - Universitatea Bucuresti care il va duce la indeplinire, cat si lui Victor Ponta.

 

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat elaborata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

 

In baza Hotararii de Guvern 44/2016 privind organziarea MENCS, ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului stiintific conferit lui Victor Ponta de Universitatea Bucuresti in decembrie 2003.

 

"Se mentine raportul initial, care constata plagiatul in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si se recomanda retragerea titlului de doctor in drept", a declarat, miercurea trecuta, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

 

In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luata cu 34 de voturi "pentru" si o abtinere, in prima sedinta a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, astfel ca lucrarea sa de doctorat a fost reanalizata la CNATDCU.

 

Fostul premier a scris, pe Facebook, ca a contestat decizia de plagiat pentru ca este una "pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru¬, pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei. Ponta sustine ca va castiga in instanta daca ¬mai exista in Romania stat de drept".

 

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, declara, in 8 iulie, ca atunci cand era rector al Universitatii Bucuresti, a primit o adresa de la Ministerul Educatiei care confirma ca in CNATDCU s-a votat "cu mare majoritate" pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

 

In 18 iunie 2012, revista Nature scria, in editia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare".

 

Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universitatii Bucuresti.

 

Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat.

 

In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22