VIDEO Alexis Tsipras, premierul Greciei, acuzat de Juncker, presedintele Comisiei Europene, că prezinta distorsionat pozitia CE in fata poporului grec

P.c. | 17.06.2015

Pe aceeași temă

Jean-Claude Juncker, presedintele CE, l-a acuzat pe Alexis Tsipras, prim-ministrul grec ca ii denatureaza afirmatiile legate de o posibila solutie pentru rezolvarea crizei datoriilor Atenei in mesajele pe care le transmite poporului grec. Tsipras a declarat recent, în fața aliaților săi parlamentari, ca UE și FMI cer tăierea pensiilor și creșteri fiscale pentru "a umili nu numai guvernul grec... dar și întreg poporul", relateaza Agerpres.

 

 

Afirmatia lui Juncker legata de faptul ca ii pasă de oamenii din Grecia dar nu de guvernul ei, este în contrast cu eforturile sale anterioare de a se arăta prieten cu premierul novice de stânga în cursul unor negocieri dificile.

 

Printre propunerile creditorilor, a spus Tsipras, este o creștere de 10% a TVA-ului pe electricitate. Alți miniștri au criticat sugestiile pentru creșterea bruscă a TVA la medicamente.

 

Juncker l-a acuzat pe Tsipras că-și înșală alegătorii: "Nu-mi pasă de guvernul grec. Dar îmi pasă de poporul grec, în special de cei mai săraci. Eu nu sunt în favoarea — și prim-ministrul știe — nu sunt în favoarea creșterii TVA la medicamente și electricitate. Cred că acest lucru ar fi o greșeală majoră", a adăugat el, repetând pentru a accentua: "Și prim-ministrul știe asta".

 

CITITI SI: Bloomberg: Trei scenarii posibile in cazul Greciei: Acceptarea austeritatii, ramanerea formala in zona euro si catastrofa falimentului

 

"Dezbaterea în Grecia și în afara Greciei ar fi mai simplă dacă guvernul grec ar spune exact ceea ce Comisia... într-adevăr propune", a continuat Juncker. "Îi acuz pe greci că spun lucruri publicului grec care nu sunt în concordanță cu ceea ce i-am spus prim-ministrului grec".

 

El a mai declarat că nu a mai vorbit cu Tsipras de duminică noapte, "când am decis să opresc negocierile deoarece, având în vedere poziția greacă, nu duc nicăieri".

 

Săptămâna trecută, Juncker, fost premier luxemburghez, și-a exprimat clar deziluzia față de Tsipras și temerile pentru moneda unică europeană, amintește Reuters. "Pentru a rămâne prieteni, unul dintre noi trebuie să respecte anumite reguli minime... Am încercat mereu să construiesc poduri. Dar încă aștept ca Grecia să construiască partea ei din pod", a conchis Juncker.

 

Problemele financiare ale Greciei au fost dezbatute intens in ultimele luni fara sa se ajunga insa la o intelegere concreta intre guvernul de la Atena si creditorii sai internationali. In luna aceasta, Grecia trebuie sa dea FMI aproximativ 1,7 mld. dolari iar in iulie si august, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa primeasca si ea 6,8 mld. euro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22