VIDEO Klaus Iohannis viziteaza Institutul Cantacuzino: Este exclus ca Institutul sa dispara

P.c. | 13.05.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a vizitat astazi Institutul Cantacuzino. El le-a transmis angajatilor ca disparitia acestui institut este inadmisibila si ca va incerca sa clarifice lucrurile in aceasta privinta, relateaza ziare.com


Iohannis a discutat cu angajatii institutiei: "Am vazut ca nu se clarifica lucrurile si am vrut sa vin personal, sa vorbesc cu conducerea si sa incercam sa clarificam lucrurile. Este inadmisibil sau exclus ca Institutul sa dispara", a spus el.

 

 

"Soarta Instititutului Cantacuzino mă preocupă. Din acest motiv m-am documentat prima dată. Am solicitat materiale informative. Am decis să fac personal o vizită aici. Am vrut în primul rând să vorbesc cu oamenii de aici. Am vrut să văd cum arată institutul, cum funcţionează şi care sunt problemele institutului. Este o situaţie complicată, care s-a creat în ani. Nu intru acum în detalii de natură functională sau managerială. După părerea mea, Institutul Cantacuzino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare. Cum va funcţiona vom vedea. Sunt hotărât să pun această problemă peste tot unde se pot găsi soluţii. După ce voi avea discuţii cu cei are pot veni cu soluţii, o să vă spun.

 

Simpla mutare a institutului de la un minister la altul nu rezolvă problema. Este nevoie de o decizie politică. Dacă ştim ce vrem cu Institutul, sunt convins că vom găsi soluţii. Am discutat cu premierul. Urmează să cer lămuriri şi să dicutăm în continuare. Nu cred că e nevoie de noi comisii. Am aflat de la conducere că există o comisie interministerială care s-a format acum 3-4 luni şi nu s-a întâlnit niciodată. Dacă vom ajunge la concluzia că este o problemă de interes naţional, nu voi ezita să pun problema pe masa CSAT. Nu este rolul meu să caut vinovaţi. Rolul meu e să aduc împreună actorii care pot găsi soluţii şi pot salva instituţii. Cel puţin o parte, cea legată de sănatate publică, trebuie finanţată din bani publici", a declarat Iohannis citat de stiripesurse.ro

 

CITITI SI: Ministrul Educatiei propune conducerii Universitatii de Medicina din Bucuresti preluarea Institutului Cantacuzino

 

Victor Ponta: E o situatie complicata

 

"L-am informat pe domnul președinte (Iohannis — n.r.) despre situația de la Cantacuzino. E o situație complicată, pentru că (...) în 2013 i-am dat ministrului de atunci, dl Nicolăescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit și tot nimic n-au făcut. Acum am propus Universității de Medicină și Farmacie să ștergem toate datoriile, să plătim absolut tot și să-l ia ei. Nu l-au vrut. (...) Cred că împreună o să găsim o soluție pentru Cantacuzino. Aici ține însă de faptul că din 2010 s-a retras autorizația și sunt slabe perspective ca într-un termen foarte scurt să obțină autorizație. Deci, între timp, tot o să băgăm bani și n-o să producă nimic concret pentru piață mai repede de un an, un an și jumătate", a spus Ponta, citat de Agerpres.

 

Context
 

Angajatii Institutului Cantacuzino au protestat fata de situatia in care se afla institutia, cerand sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.
 

Oamenii au protestat pasnic afisand pancarte cu mesaje precum: "Sunt romanca si protejez ce-i al tarii mele", "Milioane de ani de viata si milioane de ani de sanatate, utilizand produsele Institutului Cantacuzino", "Performanta rasplatita cu ignoranta. Nu suntem de acord", "Nu desfiintarii Institutului Cantacuzino", "Romanii au mai demonstra-o: Uniti salvam", "Aparam valorile si traditia. Uniti salvam Institutul Cantacuzino".
 

"Vorbim despre Romania lucrului bine facut si despre un institut care: a salvat milioane de vieti, isi pastreaza importanta in sanatatea publica (in prevenirea si combaterea bolilor infectioase in cadrul programelor de sanatate publica), este implicat in invatamantul medical de inalta calitate (studenti si medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de interventie in caz de epidemii si atacuri bio-teroriste, de o mare importanta pentru siguranta nationala, are un rol esential in blocarea cresterii preturilor pentru vaccinuri", se arata in petitia transmisa presedintelui Klaus Iohannis.

 

Victor Ponta: Cautam solutii pentru Institutul Cantacuzino


"In perioada imediat urmatoare incercam sa gasim solutii prin care sa indreptam ce s-a facut gresit in trecut. E o preocupare extrem de serioasa. Incercam sa gasim solutii in masura in care nu avem voie sa dam bani direct de la buget, pentru ca este ajutor de stat si in masura in care, din pacate, acolo nu s-au produs, desi sau investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate", a spus Ponta acum cateva saptamani, citat de Hotnews.

Pe 18 martie, peste 300 de angajati ai institutului au protestat in fata sediului Guvernului :

"Din 17 septembrie exista o comisie interministeriala care, in sase luni, nu a gasit nicio solutie pentru rezolvarea situatiei institutului. Se tergiverseaza din partea Guvernului gasirea unor solutii concrete pentru salvarea institutului. Singurul lucru care s-a intamplat a fost trecerea institutului din coordonarea Ministerului Sanatatii in coordonarea MECS. Continuam formele de protest pana la gasirea unor solutii de salvare", declara presedintele Sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino, dr. Toader Marian. 
 

Ministrul Sanatatii: Solutia nu este numai de a protesta
 

"Solutia nu este numai de a protesta, solutia este de a restructura, de a relua licentele, pentru ca altfel nu va produce niciodata nimic, nu poti sa scoti bani daca nu produci. Ceea ce produci trebuie sa fie conform normelor europene. Restructurare inseamna ca oamenii care efectiv nu isi gasesc locul acolo si nu se incadreaza in fisa postului trebuie sa plece. Lucrul acesta trebuia sa se intample de foarte mult timp. Este o OUG pe care o discutam cu ei, este in curs de avizare pentru a sterge datoriile. Tocmai juristii imagineaza acum si o alta posibilitate", declara la acea data ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22