VIDEO Raportul MCV. Ce spun ministrul Justitiei si presedintele Agentiei Nationale de Integritate

T.d. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) provoaca reactii politice la Bucuresti. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, semnaleaza “cateva dificultati” in raport, in timp ce seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, afirma ca documentul este “cel mai bun din existenta agentiei noastre”.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că raportul MCV prezintă câteva dificultăţi pentru România. În acest sens, Comisia Europeană (CE) a formulat 15 recomandări pentru România dintre care şase sunt pentru Ministerul Justiţiei.

 

Procedurile de numire a procurorului-şef DIICOT, identificarea domeniilor predispuse la corupţie şi elaborarea unui program de prevenire, explorarea soluţiilor pragmatice care să asigure accesul la instanţe fără a se păstra actuala hartă judiciară se află pe lista recomandărilor făcute de Comisia Europeană.

În legătură cu schimbarea procedurile de numire a şefului DIICOT, Cazanciuc a subliniat faptul că numirile făcute în baza legilor în vigoare, nu au fost contestate de Comisia Europeană până acum şi a menţionat faptul că vor fi respectate toate procedurile legale în numirea şefului DIICOT. 

De asemenea, ministrul justiţiei a afirmat că nu are încă o propunere pentru şefia DIICOT, potrivit Romania Libera.

Robert Cazanciuc a declarat că va continua colaborarea cu CE şi că doreşte accelerarea discuţiilor pentru intrarea României în spaţiul Schengen.
 

“Cel mai bun raport MCV din existenta ANI”

Si presedintele Agenţiei Naţionale de Integritate a avut o reactie in acest sens. Horia Georgescu a declarat pentru B1TV că raportul MCV din acest an este cel mai bun din existenţa ANI.

"Raportul subliniază parcursul constant al ANI, privind mecanismele administrative de combatere a corupţiei, aş putea spune cel mai bun raport MCV din existenţa agenţiei noastre", a continuat preşedintele ANI.

De asemenea, Horia Georgescu a atras atenţia că în raportul MCV s-a subliniat faptul că Parlamentul nu a adoptat hotărârile instanţelor şi a amintit de cazul Monaco şi Stoica Bucur, în care nici după decizia CCR nu s-au luat măsuri.

"Sper ca pe viitor să nu mai vedem acest tip de acţiuni şi să respectăm cerinţele Comisiei Europene", a mai spus preşedintele ANI.

Preşedintele ANI a mai spus că ultimul sondaj al Uniunii Europene în România şi Bulgaria a arătat că MCV-ul şi eforturile Comisiei Europene sunt susţinute de marea majoritate a populaţiei.
 

Comisia Europeana apreciaza sistemul judiciar, dar critica Parlamentul

Comisia Europeana precizeaza, in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitia romaneasca, adoptat miercuri, ca Romania a facut progrese in justitie si in privinta luptei anticoruptie desi Parlamenul este inca reticent in fata deciziilor justitiei si nu respecta cererile acesteia. Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a declarat ca Romania ar trebui sa nu iasa din MCV, deoarece acest mecanism se bucura de increderea si sustinerea populatiei romanesti.

O purtatoare de cuvant a Comisiei a precizat miercuri ca raportul MCV a fost adoptat.  "Persista un sentiment clar ca progresele realizate trebuie consolidate si construite pe baze si mai sigure. Desi punerea in aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala) a demonstrat colaborarea pragmatica si productiva dintre guvern si sistemul judiciar, un an mai tarziu, multe chestiuni legislative raman nesolutionate", se arata in raportul MCV, potrivit unui comunicat emis miercuri de Comisie.

Parlamentul Romaniei pare sa fie cea mai criticata institutie romaneasca in raportul Comisiei.

"Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni par sa fie in continuare lipsite de criterii obiective si de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri in care Parlamentul a dat dovada de reticenta in a aplica hotararile judecatoresti definitive sau deciziile Curtii Constitutionale", considera executivul comunitar. 

In schimb, Raportul MCV remarca si progresele recente realizate de Romania in justitie si lupta anticoruptie. "Aceasta evaluare evidentiaza o serie de domenii in care s-au inregistrat progrese in mod constant, fapt care indica durabilitatea acestora. Actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut o dinamica remarcabila. Acest lucru s-a reflectat in cresterea increderii romanilor in sistemul judiciar in general si in urmarirea penala a actelor de coruptie, in special", afirma Comisia Europeana.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22