VIDEO UPDATE Seful RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost RETINUT de DNA. Surdu este cercetat intr-un dosar de coruptie. Care este averea sa si a sotiei

M. B. | 29.04.2015

Pe aceeași temă

Foto: Ziuanews

Directorul Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Gabriel Surdu, a fost retinut pentru 24 de ore, miercuri, de procurorii DNA. Surdu este suspectat de fapte de coruptie. El ar urma sa fie prezentat joi instantei cu propunere de arestare preventiva.


Comunicatul DNA:

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul a administra prin intermediar.
Suspectul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.
La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației.
De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși suspectului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.
La data de 01 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de suspectul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și o societate comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de către aceasta din urmă a unor servicii de consultanță constând în:
- îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru,
- informarea primăriei respective asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achizițiilor publice,
- verificarea documentațiilor aferente procedurilor de atribuire, inițiate de către primărie precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziția prestatorului de către instituția publică, din punct de vedere al conformității acestora cu prevederile legale,
- asistență în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestațiile depuse în fața instituțiilor abilitate prin care se atacau acte ale instituției.
De asemenea, la data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de suspectul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).
Precizăm că procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro”
, arata Directia Nationala Anticoruptie.

---

 

Georgian Gabriel Surdu, cel vizat de perchezițiile efectuate de DNA miercuri dimineața, deține de opt ani funcția de director general al Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și are o avere impresionantă, deși singurele surse de venit au fost salariile sale și ale soției, Raluca Surdu, fost consilier juridic la RA-APPS și, din 2012, deputat PNL de Călărași.

UPDATE: Gabriel Surdu, seful RA-APPS a venit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru audieri, potrivit Romania Libera.


Perchezițiile ce se desfășoară încă la sediul RA-APPS și alte adrese, au legătură cu un contract în valoare de  39.257.075,72 lei, fără TVA, pe care firma Construct Co Group SRL l-a obținut în 2014, pentru “Proiectare si executie Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare in comuna Ghergheasa Judetul Buzau”.

 

 

Surdu ar fi intervenit pe lângă președintele CJ Buzău Cristinel Bîgiu (PNL) pentru ca acest lucrările de la Ghergheasa să-i fie atribuite firmei Construct Co Group, societatea care, potrivit unor surse Mediafax, este controlată de Gabriel Georgian Surdu.

 

La Registrul Comerțului, șeful RA-APPS nu apare ca acționar în nicio firmă, iar în Construct Co Group sunt asociate Marilena Buteică (90%) şi Julieta Firan (10%).

 

Numele firmei a apărut în câteva licitații suspecte, printre care și o investiţie se de aporape 13,25 milioane de lei pentru "definitivarea şi amenajarea Parcajului Subteran de pe platforma Palatului Parlamentului", precum și o licitație controversată a Loteriei Române.

 

Construct Co Group a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri 1.476.664 lei și un profit de 43.128 lei.

 

Averea soților Surdu

 

Fiind controlată indirect, firma nu apare în declarațiile soților Surdu, care au o avere impresionantă, deși au lucrat la stat.

 

Raluca Surdu, soția, a lucrat din 2001 și până în 2006 la R.A. Compania de Utilităţi Publice Focşani, apoi a fost subalterna soțului, conisilier juridic la RA-APPS.

 

În 2012, Raluca Surdu a fost aleasă deputat PNL de Călărași, iar presa locală spunea despre blonda misterioasă apărută în organizația liberală a județului că soțul a fost cel care i-a aranjat candidatura. (Mai multe puteți citi AICI)

 

 

Cei doi dețin peste 50 de hectare de teren, În Balotești, Ciorogârla, Ianca (Brăila, Costești (Buzău) și Luciu (Buzău), majoritatea cumpărate (doar 6 hectare restituite).

 

Mai au un apartament de 104 mp în București, o casă de 220 mp și una de 200 de mp în Snagov, un Ski jet Bombardier și o barcă Malibu, ambele cumpărate în 2013.

 

În conturi, cei doi dețin peste 1,3 milioane de lei.

 

Veniturile din 2013 au totalizat sub 120.000 lei: 56.909 lei – salariul de la RA-APPS al lui Georgian Gabriel Surdu, și 58.908 lei – salariul de deputat al Ralucăi Surdu.

 

 

Surdu este a treia persoană denunțată de șeful CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, arestat preventiv în decembrie 2014 într-un dosar în care DNA îl acuză de luare de mită și alte fapte de corupție. El este cel care i-a denunțat pe Cristian David (fost ministru de Interne, acuzat că ar fi luat o șpagă de 500.000 euro) și George Scutaru (care și-a dat demisia din funcția de consilier la Cotroceni, înainte de începerea urmăririi penale împotriva sa, pentru fapte de corupție)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22