Vizita FMI, marti, la Bucuresti: Guvernul va negocia deficitul pe 2015

P.c. | 01.12.2014

Pe aceeași temă

Expertii FMI si CE, vor ajunge marti la Bucuresti, pentru a negocia cu Guvernul Romaniei bugetul pe anul 2015. In centrul discutiilor se va afla deficitul pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare. Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PIB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015, relateaza ziare.com

 

Potrivit mai multor surse, simularile realizate in acest moment la Ministerul Finantelor Publicevizeaza reducerea cheltuielilor prin taieri de la aproape toate ministerele, fiind greu de crezut ca expertii FMI si CE ar accepta o proiectie de majorare a veniturilor dincolo de ajustarea liniara cu estimarea de crestere economica nominala.

 

Atat Consiliul Fiscal, cat si experti din Ministerul Finantelor estimeaza ca este nevoie de o ajustare de cel putin 15 milliarde lei, iar daca se elimina cheltuielile de aparare si co-finantare este vorba de o gaura de acoperit de minim 10 miliarde lei.
 

Premierul Victor Ponta, care va avea marti dimineata prima intalnire cu misiunea comuna FMI-CE, a solicitat Ministerului Finantelor Pulbice sa faca simulari in special pe reducerea cheltuielilor, pentru a putea respecta promisiunea din campania electorala ca taxele si impozitele nu vor fi majorate in 2015.
 

Anterior campaniei elctorale, Finantele analizau o serie de masuri privind majorarea unor impozite care sa ajute la echilibrarea bugetului de anul viitor pe partea de venituri.

 

In urma cu doua saptamani, Mediafax a publicat un document care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, in care se precizeaza ca una dintre acestea ar fi cresterea impozitelor locale pe terenuri si imobile cu 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016.

 

CITITI SI: Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele raman in 2015 la nivelul actual. In 2016 vor fi indexate cu inflatia


De asemenea, documentul mentiona posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (trei cote progresive, de 15%, 25% si 35%).
 

Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei.
 

Pana in prezent Finantele au anuntat doar ca accizele exprimate exclusiv in lei si inghetate pentru 2015 la nivelul din acest an, la un curs 4,73 lei/euro, vor fi indexate in urmatorii ani cu rata anuala a inflatiei calculata la finele lunii septembrie. Cu toate acestea, surse din Ministerul Finantelor au declarat pentru Mediafax ca o decizie finala privind indexarea accizelor cu rata inflatiei si pentru 2015 va fi adoptata abia dupa discutiile cu FMI si CE.
 

Indicatii despre intentiile Guvernului in negocierile cu FMI a dat chiar ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, care a declarat ca Executivul vrea sa ceara derogare pentru cheltuieli suplimentare cu apararea de circa 0,3% din PIB si o parte din cofinantarile necesare in 2015, estimate la peste 10 miliarde de lei.


Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca saptamana trecuta Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a avut o intalnire pe aceasta tema cu comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici.
 

CITITI SI: Misiune FMI si CE la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie. Va fi discutat proiectul LEGII BUGETULUI pentru anul 2015

 

Intrucat executia bugetara din acest an a fost tinuta foarte strans, in principal pe partea de investitii publice, Finantele au inregistrat la octombrie surplus bugetar, astfel ca Guvernul va mai aproba o a treia rectificare bugetara pentru plata unor beneficii salariale castigate in justitie si a unor obligatii ale ANRP.
 

Aceasta rectificare nu ajuta insa constructia bugetara pentru anul 2015, intrucat tintele convenite cu FMI si Comisia Europeana vizeaza deficitul calculat potrivit ESA, ori drepturile salariale au fost deja introduse in deficitul ESA la momentul in care au fost castigate si au devenit o obligatie certa pentru stat.
 

Mai mult, mutarea cheltuielilor de investitii pentru 2015 creste deficitul pe ESA si va pune presiuni suplimentare pentru ajustari structurale, pentru ca Romania sa atinga angajamentul din MTO (Medium Term Objective) stabilit prin Pactul Fiscal.
 

Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice dupa data de 10 decembrie, cand se va incheia misiune comuna FMI si CE, care va veni marti, 2 decembrie, la Bucuresti strict pentru discutii pe aceasta problematica. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22