Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii in guvernul Ciolos, candidat pe listele USR

Dora Vulcan | 19.10.2016

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii in Cabinetul Ciolos, va candida pe listele USR la alegerile parlamentare din acest an. Anuntul a fost facut chiar de Alexandrescu, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o alaturi de liderul Uniunii Salvati Romania, Nicusor Dan.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Dupa o vreme in care am lucrat impreuna am decis sa fac acest pas. Cred ca este o nevoie foarte mare de reforma in societate" a spus Vlad Alexandrescu.

 

El a spus ca intentioneaza sa-si duca mai departe proiectele legate de patrimoniu si ca are nevoie de sprijin politic in Parlament pentru a si le putea indeplini.

 

De altfel, inainte de a fi om politic, Nicusor Dan, liderul USR s-a facut cunoscut opiniei publice prin cerbicia cu care a militat pentru pastrarea patrimoniului, el fiind si autorul a numeroase procese intentate Primariei Capitalei, in special in mandatul lui Sorin Oprescu, pe care le-a si castigat. De altfel, lansarea sa in campania electorala s-a facut pe un "amvon" construit din dosarele proceselor intentate si castigate de acesta ca reprezentant al unei organizatii civice de la care a pornit crearea actualei formatiuni politice. 

 

Nicusor Dan a anuntat o intelegere politica si cu Partidul Oamenilor Liberi condus de Dan Masca, asa cum se intampla si cu "Pentru Iasi".

 

"Suntem fericiti sa va anuntam ca avem o intelegere similara cu un partid loca - Partidul Oamenilor Liberi din Targu Muresc, reprezentat de Dan Masca", a anuntat Dan, citat de Hotnews.ro.

 

Masca s-a aflat de asemenea la conferinta de presa alaturi de liderul USR. El a precizat ca nu va candida, insa vor canddia colegi din partid, estimandu-se ca vor obtine cel putin un loc de deputat.

 

Listele de candidaturi nu s-au finalizat, acestea vor fi anuntate duminica sau luni. Tot atunci, Dan a precizat ca se vor afla si numele membrilor din Guvern care ar urma sa candideze.

 

Clotilde Armand a declarat saptamana trecuta ca cel putin trei ministri si secretari de stat tehnocrati vor candida din partea USR. Printre numele vehiculate se numara cel al Ministrului Fondurilor Europene - Cristian Ghinea, al Ministrului Muncii - Dragos Paslaru si al secretarului de stat in transporturi, Catalin Drula.

 

 

***

 

Ministrul Culturii a demisionat in luna aprilie a acestui an din Cabinetul Ciolos dupa ce a trimis o scrisoare catre GDS, care a fost publicata fara acordul sau in presa, in care acuza existenta unor presiuni asupra sa din interiorul guvernului. El spunea ca a deranjat prin actiunile sale mai multe grupuri de interese inclusiv in ce priveste plagiatele.

 

 La randul sau, premierul Dacian Ciolos a reactionat pe facebook la scrisoarea lui Vlad Alexandrescu, spunind ca marti va trimite propunerea de revocare a ministrului Culturii si o nominalizare in locul sau.

 

"Legat de ultimele discuţii in jurul demisiei Ministrului Culturii : E pacat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge înainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti", a scris Cioloş.

 

 

Grupul pentru Dialog Social a tinut sa precizeze că scrisoarea adresată de d-l Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, membrilor GDS pe data de 30 aprilie 2016, avea un caracter strict confidențial, nefiind destinată publicității. Printr-o regretabilă și culpabilă circumstanță ea a ajuns totuși în presă.

 

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, susținea in continutul scrisorii că „a fost intimidat direct” de un coleg de guvern. Vlad Alexandrescu mai spunea că faptul că s-a pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii i-a adus o adversitate a acelor miniștri care erau implicați. El afirmma că a deranjat prin acțiunile sale mai multe grupuri de interese și a dat două exemple: Roșia Montană și Cathedral Plaza. Ministrul evoca si unele acțiuni de intimidare și spune că a fost chemat în Parlament să dea explicații și că a fost sunat de mai multe ori de oameni politici.

 

De asemenea, cand a fost sa opreasca daramarea casei Nanu Muscel, spunea Vlad Alexandrescu, a fost sunat de un coleg de guvern si au existat incercari de intimidare directă, apoi a fost convocat la o sedinta de fostul rector ASE. Alexandrescu spune ca s-a pronuntat în favoarea retragerii titlurilor de doctor in cazul mai multor plagiate, ceea ce i-a adus admonestări din partea miniștrilor implicați. Ministrul a organizat concursuri pentru ocuparea unor posturi de director in cazul mai multor muzee din București si a vrut să modifice OG care reglementeaza accesul la concursuri in instituții de cultură, dar a intampinat o puternica rezistenta.

 

 Scrisoarea integrala:

 

„Dragi Colegi,

Vă mulțumesc pentru comunicatul de susținere, care înseamnă foarte mult pentru mine.

Când am devenit ministru al Culturii, mi-am autosuspendat dreptul de vot în GDS, pentru a nu implica libertatea de reflecție a Grupului în deciziile guvernării.

În aceste zile, fiind impresionat de susținerea acordată de către societatea civilă, mă simt dator să vă explic ce cred că se întâmplă în jurul ministerului Culturii. O fac ca un partener adevărat, în spiritul transparenței ce a fost totdeauna un principiu al Grupului pentru Dialog Social.

Prin multe decizii și acțiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roșia Montană sau de la Cathedral Plaza din București. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piața Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o ședință de "înfierare" condusă de fostul rector al ASE, actualmente Președinte al Senatului ASE, același om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susținute în acea Universitate.

Faptul că, în mai multe ședințe de Guvern, m-am pronunțat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii și că am reușit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniștri care erau implicați.

În confreria inamovibilă a directorilor de muzee din subordinea ministerului, am organizat evaluări și concursuri cu specialiști adevărați. La Muzeul de Artă al României, Roxana Theodorescu, aflată acolo de 22 de ani, a fost evaluată de o comisie compusă din Anca Oroveanu, Ruxandra Demetrescu și Călin Dan, și a obținut nota de 8,73, adică o notă sub 9, ceea ce a permis organizarea unui concurs deschis. La acest concurs, cu un juriu internațional (am invitat pentru prima oară în România un specialist de la Muzeul Luvru, cu gândul de asocia Luvrul în viitor la activitățile Muzeului), Ruxandra Theodorescu (care s-a prezentat din nou) a fost clasată a treia, iar poziția întâi a fost obținută de Călin Stegerean, de la Cluj. R. Theodorescu a depus împotriva mea o plângere în care m-a amenințat cu o acțiune a DNA și cu punerea sub sechestru asigurator a bunurilor mele până la concurența sumei de 500.000 euro.

La Muzeul Țăranului Român, dl. Virgil Nițulescu, actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în fața lui Vintilă Mihăilescu. Comisia de concurs, de excelenți specialiști, a fost alcătuită din Zoltan Rostaș, Șerban Sturdza, Sorin Alexandrescu.

La Biblioteca Națională a României, concursul pentru postul de director general se ține săptămâna viitoare, iar din juriu va face parte un responsabil de la Biblioteca Națională a Franței, pentru a asocia cele două instituții în viitor.

La Muzeul Național de Istorie, de 14 ani de zile inchis pentru lucrări de consolidare interminabile întreprinse cu o firmă condusă de un afacerist penal, Ernest Oberländer-Târnoveanu se află și el la încheierea mandatului de director, și asteaptă evaluarea de sfârșit de mandat peste două luni. În contextul în care este contestat în legătură cu achiziții de piese descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale.

Irina Oberländer-Târnoveanu, soția lui, este consiliera lui Sergiu Nistor, consilierul Președintelui pentru Cultură. Ei împreună au reușit să îl convingă pe Președinte să vorbească împotriva mea. Ei doresc numirea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu ca ministru al Culturii. Evident, e un imens conflict de interese la mijloc. D-na Oberländer-Târnoveanu a fost ani de zile directoarea CIMEC la Institutul Național al Patrimoniului.

Când am vrut să reformez Ordonanța 189, care reglementează accesul la concursurile de directori în instituțiile de cultură, am întâlnit imense rezistențe. Am dorit să lărgesc condițiile de studii, de la licență în domeniu, cum este acum, la licență, masterat sau doctorat în domeniu, cum ar trebui să fie, pentru a lărgi bazinul de selecție a candidaților. Am vrut să elimin reglementarea unui concurs "închis" pentru directorii care au obținut mai mult de nota 9 la evaluarea finală după cei 5 ani de directorat, pentru a da și altor candidați posibilitatea să se prezinte, pentru a lărgi concurența și a permite comisiilor de concurs să aibă de unde alege. M-am izbit de rezistența lui Caramitru și a unor directori de teatre în funcție. Totuși nu am abandonat, și am constituit un grup de lucru pentru schimbarea legii, în care i-am invitat și pe ei și pe oameni din sectorul cultural independent.

Strategia mea de a asocia sistematic sectorul cultural independent la grupurile de reflecție pe care le-am creat pentru regândirea legislației a iritat din cale-afară instituțiile publice de cultură, obișnuite să conteze pe un buget fix, fără să se gândească la vreo atragere de fonduri din alte surse, ceea ce sectorul cultural știe să facă și face, sub sancțiunea de a nu-și putea desfășura activitățile. Ideea de eficiență și principiile concurenței au rămasa încă foarte departe de aceste instituții, și de aici provine un discurs general de lamentare în care ele se complac în bună măsură pentru a-și masca incuria administrativă și slaba inițiativă managerială.

Nu vreau să continui această înșiruire de fapte, căci am ales doar câteva elemente care să vă poată da o idee despre acele "reacții furibunde" pe care am afirmat că mandatul meu de ministru al Culturii le generează.

În momentul de față, cred că o reacordare a încrederii Prim-Ministrului în mandatul meu și în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacții ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă.

Vlad Alexandrescu”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22