Vladimir PUTIN, primire calduroasa la BUDAPESTA. Viktor ORBAN: Europa nu poate fi competitiva FARA RUSIA

P.c. | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse a efectuat ieri o vizita la Budapesta unde a fost primit de premierul ungar Viktor Orban. Premierul ungar a avut o pozitie critica la adresa sanctiunilor dispuse de UE contra Rusiei, din cauza conflictului din Ucraina. Discutiile celor doi s-au axat pe aprovizionarea Ungariei cu gaze rusesti. Orban a afirmat ca Europa nu poate fi competitiva fara Rusia si nu ar trebui sa incerce sa o izoleze, relateaza Hotnews.

 

Vladimir Putin nu a mai efectuat o vizita bilaterala intr-un stat UE din iunie 2014, cu putin inainte ca avionul Malaysia Airline sa fie doborat in estul Ucrainei. Putin si Orban au anuntat ca au ajuns la un acord care prevede prelungirea contractului de provizionare cu gaze, care expira anul acesta. Premierul de la Budapesta nu a oferit insa si pretul pe care tara sa ar urma sa il plateasca pentru acest gaz.

 

  1000 de persoane au protestat, la Budapesta, impotriva vizitei lui Putin

 

Cei doi au declarat ca vor sustine un succesor al proiectului South Stream, un gazoduct care ar fi trebuit sa pompeze gaz rusesc pe sub Marea Neagra pana in Europa sudica dar care a fost abandonat de Rusia in fata obiectiilor Bruxelles-ului. O optiune invocata de ambii lideri a fost de extindere a unui gazoduct rus catre Turcia si care sa includa ramificatii prin Grecia si Balcani catre Ungaria. "Daca ei (Comisia Europeana - n.red.) nu ne impiedica, atunci am putea realiza in principiu o parte din fostul proiect South Stream via Turcia", a afirmat Putin.

 

Orban a criticat Europa, acuzand-o ca vrea sa izoleze Rusia. "Suntem convinsi ca izolarea Rusiei de Europa nu este o miscare rationala", a declarat Orban."Oricine crede ca Europa poate fi competitiva, ca economia europeana poate fi competitiva fara cooperarea economica cu Rusia, oricine crede ca securitatea energetica poate exista in Europa fara energia care vine din Rusia, acea persoana vaneaza fantome", a mai afirmat liderul ungar.


Numerosi diplomati occidentali se arata alarmati de ceea ce percep drept alunecarea lui Orban catre orbita Kremlinului. Legaturile cu Rusia sunt extrem de incarcate pentru ca Ungaria s-a aflat  timp de 4 decenii, dupa al Doilea Razboi Mondial, sub ocupatie sovietica. O revolta populara din 1956 impotriva conducerii de la Moscova a fost suprimata violent cu ajutorul tancuriloe Armatei Rosii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22