Voiculescu-Felix a ajuns vicepresedintele Senatului

Fara Autor | 19.12.2008

Pe aceeași temă

Dan Voiculescu, liderul PC, a fost ales vicepresedinte al Senatului cu 83 de voturi pentru si 2 impotriva. Decizia a fost luata dupa ce sedinta Senatului a fost intreuprita peste patru ore din cauza opozitiei grupului parlamentar PD-L de a-l accepta pe Voiculescu. Votul a fost secret si el a vizat intreaga lista cu functiile de conducere ale Senatului, respingerea lui Voiculescu insemnind, implicit, respingerea tuturor candidatilor. In final, PD-L a votat pentru Dan Voiculescu.

Anca Boagiu si Alexandru Peres sunt noi vicepresedinti ai Senatului din partea democrat-liberalilor.

Refuzul grupului senatorial PD-L de a-l vota pe Dan Voiculescu ca vicepresedinte a dus la blocarea activitatii celor doua camere ale Parlamentului. In replica la refuzul senatorilor PD-L, deputatii PSD ameninta ca nu o vor sustine pe Roberta Anastase la sefia Camerei Deputatilor. Emil Boc si Mircea Geoana au incercat, fara succes, sa ajunga la o intelegere privind deblocarea situatiei. Un alt motiv de tensiune intre cele doua partide se pare ca este nominalizarea pentru ministerului Justitiei.

Democrat-liberalii au intrerupt sedinta plenului Senatului, cerind o pauza de consultari care dureaza deja de doua ore, fiind nemultumiti de propunerea lui Dan Voiculescu ca vicepresedinte.  "Am inteles ca l-au pus pe Nastase la Camera. Daca Monica Macovei este indezirabila, desi este femeia anului in Europa, de ce Voiculescu ar fi dezirabil?!", s-au revoltat liderii democrat-liberali, relateaza NewsIn.

Dan Voiculescu a devenit "marul discordiei" datorita sustinerii pe care PSD i-a acorda pentru functia de vicepresedinte al Senatului. Potrivit intelegerii dintre PSD+PC si PD-L, PSD preia sefia Senatului, iar PD-L pe cea a Camerei Deputatilor. Cum la Senat a fost ales deja ca presedinte Mircea Geoana, Alianta PSD+PC mai are dreptul doar la un vicepresedinte, din cei patru citi exista in conducere. In sedinta de grup de vineri dimineata, senatorii PSD+PC l-au nominalizat pe Dan Voiculescu pentru aceasta functie.

Decizia a generat nemultumirea democrat-liberalilor, dar si a unei grupari din PSD, in frunte cu Miron Mitrea, care isi dorea pentru el pozitia de vicepresedinte al Senatului.

Situatia de la Senat s-a resimtit, prin ricoseu, si la Camera Deptuatilor, unde PD-L ar trebui sa detina presedintia, iar PSD-PC doi vicepresedinti. Datorita disensiunilor de la Senat, social- democratii de la Camera ameninta ca nu o vor vota pe Roberta Anastase, cea desemnata de PD-L pentru functia de presedinte.

Miron Mitrea, Marele perdant

Pe fondul unor disensiuni in PSD, Miron Mitrea  si sustinatorii sai au pierdut toate functiile de conducere pe care le vizau si la Camera si la Senat. Mitrea a ratat atat postul de lider al grupului PSD, cat si vicepresedintia Senatului. Pe de alta parte, deputatii apropiati de Mitrea nu au primit nici o functie importanta, iar Eugen Nicolicea, finul lui MItrea, a esuat in tentativa de a-l inlatura pe Viorel Hrebenciuc din functia de lider al grupului.

Miron Mitrea, care isi dorea functia de lider al grupului PSD din Senat, a pierdut in fata senatorului de Olt, Ion Toma, puternic sustinut de Mircea Geoana. In scandalul declansat, Mitrea a amenintat ca va candida impotriva lui Mircea Geoana la sefia Senatului.

Disensiunile au vizat si functia de vicepresedinte care, potrivit protocolului PSD-PC, ii revenea lui Dan Voiculescu. Mai multi social-democrati, printre care si Mitrea, s-au opus acestei nominalizari, facind presiuni asupra lui Mircea Geoana pentru a-l inlatura pe Voiculescu. Cu toate acestea, nici impotrivirea lui Mitrea, nici amenintarea ca va fi contracandidatul lui Voiculescu, nu au avut succes, grupul senatorial decizind sa-l sustina pe acesta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22