DOSARUL DE SECURITATE AL UNUI AMBASADOR: COEN STORK

Razvan Braileanu | 09.04.2013

Pe aceeași temă

Coen Stork, ambasador al Olandei la Bucureşti în perioada 1988-1993, este fără îndoială unul dintre personajele care au jucat un rol important atât în sprijinirea disidenţei autohtone în ultimii ani ai epocii Ceauşescu, cât şi în consolidarea democraţiei române după revoluţia din 1989.

Editura Humanitas a publicat recent un amplu volum conţinând extrase din dosarul de Securitate al lui Coen Stork, cu o prefaţă de Dennis Deletant.

„În ianuarie 1988, după ce îşi încheiase misiunea în însorita Cubă, Coen Stork era numit ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în mohorâta Românie ceauşistă. Abia venit la București, el i-a intrigat pe oficiali cu felul său dezinvolt de a se purta şi de a lega prietenii cu scriitorii şi artiştii români. Imediat a fost bănuit de spionaj şi a fost «dat în lucru» la Direcția a III-a, care avea în sarcină contraspionajul. Zi de zi, pas cu pas, ca într-un roman pe jumătate absurd, pe jumătate comic, Securitatea l-a filat pe străzile Capitalei, i-a ascultat convorbirile, i-a scotocit prin bibliotecă, i-a sustras agenda şi a plantat, la ambasadă şi la reşedinţă, iscoade în chip de bucătărese, menajere, secretare, profesori de chitară. Printr-o imensă și costisitoare desfășurare de forțe, Securitatea ajunsese, în decembrie 1989, să-i cunoască destul de bine preocupările, stilul de lucru și prietenii români. Ar fi fost victima iminentă a unei acţiuni de compromitere, dacă nu ar fi căzut regimul. Din dosarul de urmărire informativă burduşit cu sute de note, sinteze şi propuneri de măsuri au fost selectate documentele care vorbesc cel mai mult despre abuzurile Securităţii şi despre apăsătoarea atmosferă de la sfârşitul anilor 1980. Astfel a fost întocmită o carte, pe care, dacă licenţa ar fi îngăduită, am numi-o «roman de filaj»“, scrie Cătălin Strat, editorul volumului.

Coen Stork are acum 85 de ani, încă urmăreşte actualitatea românească şi, de câte ori are ocazia, călătoreşte de la Amsterdam la Bucureşti pentru a se întâlni cu zecile de prieteni pe care îi are aici.

 

// DOSARUL DE SECURITATE AL UNUI AMBASADOR: COEN STORK

// Editor: Cătălin Strat

// Editura Humanitas, 2013, 400 pag.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22