Ce ne vor spune exitpoll-urile?

Redactia | 24.11.2008

Pe aceeași temă

In seara zilei de 30 noiembrie, imediat dupa inchiderea urnelor, Realitatea TV va anunta rezultatele estimate de INSOMAR, Antenele vor difuza exitpoll-ul facut de CCSB, iar B1 TV pe cel realizat de ATLE. In timp ce INSOMAR si ATLE vor furniza atat scorurile partidelor la nivel national, cat si pe cele din cateva colegii cu miza, unde lupta se da intre sefii partidelor, CCSB va da doar clasamentele partidelor. Televiziunea Romana este inca in negocieri cu societatile care vor organiza exitpoll-uri si inca nu are un partener clar.

INSOMAR ii contabilizeaza pe Geoana, Tariceanu si Blaga

INSOMAR are contract cu Realitatea TV si va face exitpoll-uri in trei colegii si o estimare referitoare la scorul la nivel national obtinut de partide. In acest fel, alegatorii vor putea sti atat clasamentul general al partidelor, cat si eventualii castigatori cu 50%+1 din cateva dintre colegiile unde se vor confrunta greii PD-L, PSD si PNL.
"Vom face o estimare privind optiunea de vot pe partide la nivel national si altele trei pentru rezultatele de la colegiul 5 de la Senat in Bucuresti, colegiul 4 deputati Ilfov si colegiul 5 de senatori din Dolj", a declarat, pentru revista 22, Cecilia Zavaleche, director INSOMAR.
In fapt, pentru rezultatele nationale, metodologia de lucru nu va fi diferita de cea utilizata anterior. Se va folosi metoda clasica de poll la iesirea din sectiile de votare care fac parte din esantionul ales. Oamenii vor fi intrebati despre culoarea politica a candidatului si in final va rezulta un procentaj pe tara al fiecarui partid participant la alegeri.
De asemenea, INSOMAR va monitoriza si sectiile de votare din colegiile cu miza: colegiul 5 de la Senat din Capitala, unde candideaza Vasile Blaga, prim-vicepresedinte PD-L, colegiul 4 pentru deputati din judetul Ilfov, unde candideaza Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, si colegiul 5 de senatori al judetului Dolj, unde candideaza Mircea Geoana, presedintele PSD. Cecilia Zavaleche a mai precizat ca INSOMAR isi va limita estimarile la prima etapa a votului uninominal, respectiv cea in care unul dintre candidati este declarat castigator in cazul in care a adunat 50%+1 din sufragiile exprimate, etapa redistribuirilor fiind un proces mult prea complicat pentru a fi subiectul sondajului.

Antenele nu au avut comenzi pentru colegii

Un al doilea exitpoll este comandat de trustul Intact, adica de Antene, si va fi realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding. Directorul CCSB, Mirel Palade, a declarat pentru revista 22 ca in duminica alegerilor vor masura "votul politic pe intreaga tara".
Pe scurt, este vorba despre aceeasi metodologie ca si cea utilizata de INSOMAR, CCSB propunandu-si ca la sfarsitul zilei sa poata estima care partide intra in Camera Deputatilor si care in Senat si ce numar de locuri i se cuvine fiecaruia. "Nu facem o cercetare pe colegii pentru ca nu ni s-a cerut asa ceva", a mai spus Palade.

ATLE face exitpoll-uri cu dedicatie pentru partide

Postul B1 TV va difuza, ca de obicei, exitpoll-ul facut de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE). Directorul institutului, Felix Radu, ne-a declarat ca va fi un exitpoll la nivel national, care va da scorurile obtinute de partide si cateva sondaje pe colegii. "Acestea insa nu vor fi date publicitatii, ci vor fi transmise direct clientilor, adica partidelor. Facem mai multe astfel de exitpoll-uri, in functie de comenzile pe care le-am primit, ca, de exemplu, in Prahova", spune Felix Radu.

Metro Media Transilvania acopera sase colegii

La nivel local, "Metro Media Transilvania va colabora cu postul de televiziune Realitatea Cluj pentru o estimare a votului in municipiul Cluj Napoca", a spus Calin Moldovan, sociolog la MMT. Fiind vorba despre o suprafata mult mai redusa de acoperit, avem, de data aceasta, de a face cu o evaluare nominala, care are in atentie candidatii din cele patru colegii pentru deputati si cele doua pentru senatori, si rezultatele obtinute de ei.

Atentie la pacaleli

Prin urmare, pe 30 noiembrie, va trebui sa credem ori in rezultatele comandate de trustul Vantu, ori in rezultatele trustului Voiculescu. Important e sa fim atenti la cuvintele scrise cu "litere mici" in josul ecranului sau paginii care explica modalitatea in care se fac aceste sondaje.
Surse neoficiale spun ca sondajele de campanie care se tot perinda prin diferitele ziare si televiziuni ale trustului Intact ar dezinforma opinia publica. Sondajele facute in doar trei zile pe un esantion de 1.500 de persoane se realizeaza de obicei prin telefon, metodologie care ridica multe semne de intrebare asupra acuratetii rezultatelor.
Mai exact, este vorba de telefonia fixa. Telefoane fixe la care raspund in mijlocul zilei, de regula, persoanele casnice sau pensionarii. Atentie, deci, si la metodologie. Daca in seara zilei de 30 noiembrie vedeti pe ecranul Antenelor, undeva intr-un colt, scris maruntel CATI (Computer assistance telephone interviewing), poate ca ar trebui sa fiti ceva mai atenti la cifre.
Teoretic, exitpoll-urile, fata de sondajele de opinie, se efectueaza fata in fata, la sectiile de votare, ceea ce le reduce considerabil din pericolul de a nu fi reprezentative.
Reprezentantii IMAS, CSOP si CURS au declarat ca nu vor efectua exitpoll-uri in ziua alegerilor din varii motive.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22