Inceputul sfarsitului

Rasvan Popescu | 17.06.2004

Pe aceeași temă

Partidul-stat, urmasul istoric al partidului-unic, abia mai rasufla. Alegerile locale i-au aratat si ne-au aratat ca suprematia sa absoluta e de domeniul trecutului. In pofida sondajelor care Il creditau constant cu peste 40% sau chiar peste 50% In varianta vesnic optimistului IMAS, scorul Inregistrat de PSD la consiliile judetene, care exprima cel mai bine votul politic In perspectiva alegerilor generale, este sub 33%. Principalii sai rivali, liberalii si democratii, au Insumat cu un procent mai mult si s-au proclamat sus si tare castigatori.

Viorel Hrebenciuc i-a acuzat de "bucurie indecenta", a invocat numarul mare de mici primarii castigate si a proclamat victoria PSD. La urma a venit analistul Iosif Boda, ca un rabin de cartier, si a dat tuturor dreptate. Dincolo de euforia momentului, esential este un fapt: Incet, greu, chinuit, Romania se echilibreaza, merge pe doua picioare. Desi uneori am impresia ca sunt doua Romanii.

Una a oraselor, cu telefoane mobile, cu ceva bani In buzunar, macar pentru ziare independente, cu televiziuni si radiouri private, ca alternativa la posturile publice, dominate de PSD. Aici spectrul politic este In curs de normalizare, exista cat de cat o stanga si o dreapta, o putere si o opozitie cu ponderi comparabile si forme din ce In ce mai precise de organizare a societatii civile.

Si o Romanie a satelor si a economiei de subzistenta, unde ziarele aproape ca nu ajung si lumea continua sa se uite In transa la TVR si sa asculte "radio Seuleanu".
In acest taram uitat de timp, PSD a castigat 900 de primarii din primul tur. De curand, Intamplarea a facut sa Intalnesc reprezentantii consiliului local dintr-o asemenea comuna buzoiana si toti aveau aceeasi culoare rosie. I-am Intrebat de cand se Intampla asta si mi-au spus ca de a doua zi dupa alegerile din 2000. Atat a durat pluralismul, o zi. Pe harta, acesti oameni traiesc la 200 de kilometri de Bucuresti. In timp, sunt cu doua sute de ani In urma.

Fac o paranteza: eram la un congres international si, Intr-un moment mai relaxat, cativa occidentali au fost curiosi sa stie cum Imi explic optiunea comunista a majoritatii cetatenilor Republicii Moldova, unica In Europa. Le-am spus ca, in opinia mea, nu ideologia este determinanta In acest caz, ci caracterul de partid-stat, de bunavointa caruia depind toate, de la autorizarea oricarei activitati sau initiative, la pensii si chiar butelii. Eu am calatorit de mai multe ori la Chisinau si pot sa spun ca multi moldoveni nu sunt comunisti In sens clasic, ei sunt doar cu puterea, pentru ca totdeauna au depins de ea. Bine, dar puterea e la Bruxelles, au ripostat amfitrionii mei occidentali.

Ei bine, de voie, de nevoie, pentru romani puterea Incepe sa fie si la Bruxelles. Reforma la care suntem Impinsi, legislativa, institutionala, economica si mergand pana la alinierea tarifelor la energie sau a accizelor la tigari, reduce zi de zi marja de actiune a partidului-stat. Se adauga boala sa cronica de sistem, coruptia care Il macina. Pas cu pas, cu concursul CNA, retelele de cablu se Intind si la tara, aducand In casele oamenilor o lume concurentiala, viu colorata, stridenta uneori, care Incepe prin a-i contraria si va sfarsi prin a-i cuceri. Sau macar nu-i va mai speria. Frica genereaza dependenta si aceasta este temelia partidului-stat. Iar frica e In scadere. Infrangerea severa de la Bucuresti arata ca PSD poate fi Invins, acolo unde cetatenii sunt informati. In lupta pentru Capitala, PSD si-a aruncat sau poate chiar si-a sacrificat omul politic cu cea mai buna imagine, vedeta imaculata a partidului. A folosit cea mai performanta masinarie mediatica de la noi, si-a mobilizat organizatiile si a cheltuit o avere pe afise. Cu toate acestea, a fost zdrobit din primul tur. Numai lipsa de inspiratie politica a Aliantei D.A. (PNL-PD), ca sa nu-i spun eroarea, de a merge pe liste separate a facut ca situatia sa nu se repete si In alte mari orase. Brasov, Oradea, Piatra Neamt plus 7-8 consilii judetene ar fi fost castigate probabil din primul tur, accentuand, In perspectiva alegerilor generale, efectul "bulgarelui de zapada". Localele nu au produs o basculare clara a situatiei, dar "bulgarele" a pornit la vale. Va avea el timp suficient pentru a acumula masa critica, necesara schimbarii? Ramane de vazut. Timpul e scurt si perioada concediilor e improprie unei campanii de dezvoltare a succesului In care opozitia presupun ca se va angaja imediat. Stolojan si Basescu au deschis negocierile cu celelalte forte calificate peste pragul electoral pentru detronarea baronilor locali, In frunte cu cel pe care Basescu l-a numit "cel mai mizerabil" dintre ei, Sechelariu de la Bacau.

In replica, PSD Incerca sa tina de rezultat; de aici Inainte, dincolo de orice declaratii sau gesturi semete, el este In defensiva. In principiu, reunirea liberalilor si a democratilor sub steagul Aliantei ar trebui sa le ridice scorul, iar anuntatele scumpiri la gaze, curent, alcool si tutun nu sunt de natura sa urce cota PSD. Singurul care mai poate, teoretic, resuscita scorul PSD este Ion Iliescu, care la locale a intervenit fad si oarecum indirect In competitie.

Nimeni nu poate sti de pe acum daca In toamna PSD va pierde partida sau daca va fi nevoit sa se replieze pe linia mai rezonabila si mai putin aroganta a unui guvern de coalitie. Un singur lucru mi se pare limpede: partidul-stat sfarseste ca un dinozaur confuz, fara sa priceapa ce se Intampla cu el. Cainele de paza al democratiei, care In ultimii ani a slabit pana a ajuns un catel, a prins din nou curaj, se Invarte In jurul animalului politic preistoric si-l latra din toate pozitiile. M-am bucurat copilareste de titlul unui articol consacrat declinului nauc al PSD, dupa modelul unei reclame cu soferi: "Gogule, probleme, ma?!"

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22