Jocuri de culise

Stelian Tanase | 26.05.2004

Pe aceeași temă

n ciuda tuturor calculelor si previziunilor, alegerile rezerva mereu evolutii si rasturnari la care nu se asteapta nimeni. Mircea Geoana, aruncat in prima linie a bataliei electorale pentru un post neasteptat si, cred, nepotrivit pentru el, este prima mare surpriza a unui inceput de campanie care parea plictisitoare si mai ales fara mize. Episodul este plin de enigme. O prima intrebare: cine l-a convins pe ministrul de Externe? Din informatiile pe care le am, persoana ar fi chiar Ion Iliescu. Cu ce argumente a fost Geoana convins sa accepte postura de candidat la primaria Bucurestiului, stiut fiind ca a refuzat mai multe luni aceasta oferta-cerere? Acum a zis "da". A cedat presiunilor? A fost vorba de o "pisica neagra" ce i s-a aratat? S-a apelat la sentimentele lui "patriotice"? I s-a amintit de "solidaritatea" social-democrata? Etc. Nu avem un raspuns si nu vreau sa fac aici un inventar al zvonurilor "sigure" din redactii si cercurile PSD.

De ce aceasta manevra? este alta intrebare. Aparent, Iliescu avea interes sa il tina pe Geoana la Ministerul de Externe. Motivul: pentru a se ocupa de integrarea Romaniei in UE, intr-un an cu multe scadente. A intervenit alta prioritate: cea a lui Iliescu, interesat exclusiv de raporturile de putere la varf. Niciodata nu am crezut ca integrarea in UE este chiar ce-si doresc multi dintre politicienii actualei puteri. In situatia de acum se vede foarte clar. A remarcat-o si The Financial Times saptamana trecuta. Avem si diferite declaratii oficiale venite din Occident. Cea facuta de cancelarul german Günther Schroeder acum cateva zile este doar un exemplu. Ce il preocupa pe Ion Iliescu este dispozitivul intern al puterii, asa cum va arata incepand din iarna. Cine are puterea - este cheia chestiunii. Cine o va avea dupa decembrie? Aceasta mutare spectaculoasa anticipeaza de fapt partida in pregatire. Iliescu a preferat, fireste, sa isi puna in balanta inca de pe acum toata trecerea pe care o are la varful PSD. De ce ?

1) Intai de toate, el doreste sa aiba un partid castigator sub mana sa. Bineinteles, ar vrea sa aiba si primaria Bucurestiului in panoplie. Candidatul Duvaz era condamnat sa nu intre in turul doi. Pentru PSD ar fi fost un dezastru electoral si altul de imagine. Semnalul trimis electoratului ar fi putut eventual sa rastoarne raportul de forte in toamna. Un PSD batut grav la Bucuresti ar fi incurajat o parte din electoratul decis sa nu vina la vot sau nehotarat in optiunile lui, sa se mobilizeze. Asta s-ar intampla numai in cazul in care miza alegerilor ar fi una reala: de a da un castigator, altul decat PSD. O infrangere este tot ce isi doreste mai putin Iliescu pentru PSD.

2) Doi. Iliescu doreste sa-i creeze lui Geoana in PSD propria lui baza politica. Bucurestiul ar trebui sa devina in viitor fieful politic al lui Geoana, bucurestean de felul lui. Cu Geoana lider aici, PSD si-ar asigura suprematia in capitala tarii. Sa ai o baza politica proprie este obligatoriu, daca vrei sa joci un rol important. Lui Geoana ii lipseste acum baza proprie, cum PSD-ului ii lipseste Bucurestiul. Geoana nu este o figura populara in partid si nu are propriul sau grup sau propria zona de influenta. Daca ar avea una, ar deveni o amenintare reala pentru Nastase. Geoana are toate sansele, ca primar, daca nu sa ia partidul - proprietatea lui Iliescu -, sa devina unul din liderii cu adevarat influenti din PSD. Si 2008 nu e departe. Daca acest scenariu e corect, ne intrebam: il considera Iliescu pe Geoana, deja, urmasul lui? Cu Nastase la Cotroceni, Geoana pare a fi pregatit de Iliescu sa devina viitorul sef al PSD. Initierea, testul sunt campania electorala si, eventual, administrarea capitalei.

3) Trei. Prin alimentarea conflictelor dintre liderii partidului, Iliescu reuseste sa isi mentina controlul. El isi asigura astfel suprematia. Iliescu este un "supravietuitor", pentru ca anticipeaza mai exact situatiile. A "devorat" mai multi pretendenti la pozitia de nr.1 din 1989 pana azi. Si din partidul lui si din opozitie. Rolul pe care si l-a rezervat este cel jucat de Deng Siao Pin in China post-Mao. Sa creada Iliescu acum ca Nastase a devenit mult prea puternic? Isi doreste un alt lider, cu care sa diminueze puterea detinuta de actualul prim-ministru? Cu un Nastase prea puternic la Cotroceni, si lui Iliescu ii va fi mai greu cand va prelua sefia PSD. Cu un Geoana avand propria sa baza politica, si inca una tare, Nastase va putea fi controlat. Iliescu isi face astfel obisnuitul sau joc de sah. Actioneaza iar prin intermediul altora. Il doreste pe Geoana in pozitia de primar al capitalei - cu cel mai mare numar de voturi dupa presedinte -, la concurenta cu Nastase aflat la Cotroceni, iar pe el, Iliescu, in Kiseleff, ca sef al partidului de guvernamant. De fapt, el va ramane marele papusar, adevaratul "policy maker". El va face, ca si pana acum, jocurile. E rolul pe care si l-a rezervat intotdeauna. I-a adus nenumarate beneficii in ultimii 14 ani.

Nastase a incercat acum doi ani sa il trimita la pensie pe Iliescu. Nu a reusit si a trebuit sa capituleze. A fost probabil cea mai severa lectie de manevra politica pe care a primit-o. A cedat, dupa "disputa in jurul alegerilor anticipate", toate pozitiile. Putem spune ca este prizonierul manevrelor si influentei lui Iliescu. S-a remarcat de catre observatori avizati ca Nastase a scapat acum de un rival periculos si ar fi principalul beneficiar al "impingerii" lui Geoana spre primaria Bucurestiului. Dar la fel de adevarat este si aspectul celalalt, in perspectiva luptei pentru putere in PSD. O lupta care se anunta de pe acum. Scenariul "Geoana la primarie" nu este neaparat in avantajul lui Nastase. Daca Geoana castiga, va deveni extrem de puternic, chiar daca paraseste Ministerul de Externe, producator de imagine, dar nu si de putere reala. In plus, Nastase, ezitant in privinta candidaturii sale pentru Cotroceni, nu mai are acum incotro. Geoana ar fi fost o solutie daca Nastase ar fi renuntat. Acum el nu mai poate fi folosit drept candidat prezidential de serviciu. Din nou Iliescu si-a impus vointa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22