Omul si votul

Cristian Teodorescu | 17.06.2004

Pe aceeași temă

In vremuri de saracie nu e mare lucru sa castigi puterea. Politicienii nostri au invatat in principiu aceasta operatiune. Mai tragand cu ochiul unii la altii, mai angajandu-si sfatuitori de campanie. Dar mai ales ciulind urechile la ce spune lumea. In opozitie, politicienilor autohtoni li se ascut simturile - aud mai bine ce vrea omul de rand, vad ce-i lipseste, se duc sa pipaie situatia la fata locului si adulmeca imediat nemultumirile alegatorilor. In opozitie redescopera ce gust are mancarea saracului si cum e sa-ti lase gura apa dupa una, alta.

Ajuns la putere, politicianul roman incepe sa auda selectiv, vede numai ce-i convine, pipaie hartia rapoartelor si isi aminteste ca trebuie sa mai aiba grija si de sine. Era sa uit, din prietenos cu presa, devine tafnos: nu mai vrea sa auda ce cred ziaristii, ci le da lectii de presa. Deunazi, d-l Popescu, mai marele PSD pe Bucuresti, admitea ca "poate nu s-a acordat suficienta atentie cetatenilor". Asta in vreme ce d-l Cozmanca, numarand voturile pe tara, era de parere ca partidul sau a avut succes. Luand partidele la bucata, a socotit el, PSD se mentine pe primul loc, la numarul de consilieri. Probabil ca reprezentantii mai cu fler politic ai Aliantei PNL-PD i-au multumit in sinea lor d-lui Cozmanca pentru aceasta declaratie.

Seful executiv al partidului de guvernamant a dat fara sa vrea un ghiont alegatorilor care merg pe mana opozitiei sa nu lipseasca de la turul doi al localelor, in loc sa le spuna pe sleau celor pe ale caror voturi mizeaza ca s-a ingrosat gluma. E limpede ca, avand de ales intre a pastra tonusul membrilor PSD si a le spune votantilor sa se inghesuie la urne, d-l Cozmanca a ales prima varianta. Se teme d-l Cozmanca de eventualele sarituri din barca PSD-ului ale membrilor mai slabi de inger? Cam asa s-ar zice. O proba in plus ca, nici dupa ce a pierdut o data alegerile, partidul de guvernamant nu s-a dumirit cum e cu pastrarea puterii.

In loc sa tina doar intredeschise usile, PSD a lansat si invitatii de inscriere in partid in ultimii patru ani, pornind de la ideea ca randurile sporesc cat esti la putere si scad in opozitie. Asta e corect, dar forta si atractivitatea reala ale unui partid se verifica in opozitie. Sa nu fi stiut PSD-ul atata lucru? Mai curand, dupa revenirea la guvernare din 2000, strategii acestui partid au mizat pe o durata lunga a conservarii puterii, subevaluand capacitatea Opozitiei de a deveni un adversar redutabil la aceste alegeri.

De altfel, daca n-ar fi aparut alianta dintre PNL si PD, probabil ca altul ar fi fost scorul alegerilor locale. Ca o ironie a sortii, Valeriu Stoica, omul care a venit cu ideea acestei aliante si care a insistat cel mai mult pentru realizarea ei, si-a pierdut din acest motiv influenta asupra liberalilor. Stoica a fost acuzat ca urmareste sa duca liberalismul spre stanga. Nici Traian Basescu n-a scapat de acuze din partea democratilor, ca vrea sa impinga PD-ul in dreapta. Incat, pentru a scapa de presiunile din partid, Basescu l-a scos in fata pe Emil Boc si a anuntat ca nu va mai candida pentru presedintia PD-ului anul viitor. Acest pas inapoi in competitia functiilor, cat si refuzul lui de a candida la Presedintia Romaniei pentru a se ocupa de administrarea Bucurestiului, i-au adus lui Basescu un spor de popularitate in randurile locuitorilor Capitalei si nu numai. Daca ar fi vorbit insa numai in calitate de lider al PD-ului, nu cred ca atat de bataiosul primar ar fi castigat atatea voturi. Iar in timp ce el s-a ocupat de Bucuresti, Stolojan a batut tara in calitate de prezidentiabil al Aliantei, intreband in stanga si in dreapta ce vrea alegatorul si ce asteapta de la D.A.

Pentru alegatori, n-ajunge sa le promiti, in opozitie fiind. Te intreaba si al cui esti, ca sa stie daca meriti sa piarda vremea cu tine. Asta s-a si vazut prin orasele in care PNL-istii si PD-istii au concurat separat, nu sub ambalajul Aliantei.

Turul al doilea al localelor s-ar putea sa fie mai semnificativ decat primul. Si pentru rezultatele aflate pe muchie de cutit, fiindca, in general, in al doilea tur prezenta la urne scade. Se va vedea astfel care e nucleul de convinsi pe care pot miza candidatii si partidele din spatele lor, dar se pot face anticipari asupra curentului pe care il vor avea alegerile generale, din punctul de vedere al partidului de guvernamant. Daca nici acum PSD-ul nu-si va convinge alegatorii sa iasa la vot, iar Alianta PNL-PD nu va izbuti sa aduca la urne un numar convenabil de votanti, la alegerile generale iarasi ne vom trezi ca una spun sondajele si altceva zice votul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22