Recurs la ratiune, implicare si onoare

Andreea Pora | 25.11.2008

Pe aceeași temă

Soricelul care acum trei ani isi rodea disperat unghiutele prin cotloanele sediului din Kiseleff a ajuns, o arata toate sondajele de opinie, ditamai chitcanul hotarat sa nu scape prada. Metamorfoza s-a produs sub ochii nostri ingaduitori, pe fondul lehamitei, al confuziei, al permanentei lamentatii si neimplicari, cu ajutorul "neprecupetit" al celor doua foste partide aliate. Nu atat interminabilele scandaluri dintre PNL si PD, dintre Tariceanu si Basescu, alimentate din plin de presa mogulizata, au descatusat PSD din inchisoarea celor 14-16% in care s-a zbatut vreme indelungata, ci in primul rand faptul ca i s-a permis sa guverneze si sa-si puna in aplicare politicile de stanga. Care, iata, dau roade ce abia asteapta sa fie culese de toti hamesitii si oportunistii natiei.
Principalul responsabil de ascendenta si culoarul creat partidului condus de Mircea Geoana este, fara discutie, PNL. Pentru ca liberalii au fost cei care au facut marele compromis, accepand nu doar sa-si uneasca fortele cu social-democratii in parlament pentru suspendarea lui Traian Basescu, izolarea PD-L, votarea acelor legi menite sa blocheze activitatea procurorilor si a dosarelor marilor corupti, ci deschizand larg usa de serviciu a guvernarii. Pe acolo au navalit hoardele de legi, ordonante si masuri populiste de stanga, care s-au transformat in timp record in procente electorale. Era de asteptat ca dubla si inedita postura de partid aflat in acelasi timp in opozitie si la putere sa aduca profit maxim.
Fenomenul s-a facut simtit pentru prima oara la europarlamentare, cand PSD si PNL si-au impartit tovaraseste capitalul electoral al maririi pensiilor, si a luat amploare la alegerile locale. A devenit evident, atunci, ca ascensiunea PSD nu putea fi oprita decat de divortul pe care PNL ar fi trebuit sa-l introduca urgent si cu acte in regula. Debransarea matusii Tamara si a nepoteilor din flori de la tuturoriul bugetar ar fi fost un act de igiena publica. Multi analisti au avertizat in acest sens.
In loc, insa, sa se aseze la masa negocierilor cu PD-L, liberalii, consecventi politicii propesediste, au preferat sa constituie cu acestia majoritati in toate consiliile judetene si locale. Asa se face ca, desi castigator la votul popular, PD-L a fost pus in pozitie de outsider si a pierdut practic puterea in teritoriu. Social-democratii au primit un balon de oxigen a carui eficienta se vede, acum, la parlamentare.
Toate actiunile guvernului Tariceanu din ultimii doi ani, dar in special de la locale incoace, au fost nesperate ajutoare sociale pentru ca PSD sa ajunga ce-a fost, ba chiar mai mult. Punctul culminant l-a constituit infuzia de capital de la bugetul de stat data in plina campanie, care a permis PSD sa aiba suficiente fonduri pentru a cumpara voturi si a panota in rosu jumatate din tara. PSD a mentinut PNL la guvernare doi ani, iar drept recunostinta acestia au pus un tovarasesc umar la cocotarea acestuia in sondaje. Socoteala simpla si reciproc avantajoasa.
Liberalii si pesedistii mai au de gestionat impreuna mostenirile lasate de parlament si cabinetul Tariceanu. Exista o serie de legi pe justitie, pe diferite afaceri si plocoane, dosare de mare coruptie care isi asteapta votul, o multime de ordonante si hotarari, asa-numitele tunuri de final de mandat, care nu pot fi mosite decat impreuna. Prezenta PD-L in aceste ecuatii ar dinamita intregul edificiu construit cu migala. Caramizile viitoarei companii de stat ce asteapta doar ziua de 30 decembrie pentru a-si deschide portile au fost puse in parlament prin zecile de legi votate intr-o inaltatoare comuniune spiritualo-financiara, la temelie zac tot soiul de acte normative din care urmeaza sa se infrupte in comun, licitatii planuite in spatele usilor capitonate al caror banet abia urmeaza sa se reverse.
Si totusi, ar fi de asteptat ca, macar acum, in ceasul al doisprezecelea, PNL sa revina la principiile si normele sub stindardul carora a fost ales in 2004. Exista in randul liberalilor oameni carora nu cred ca le este indiferent daca viitorul ii va acuza ca au readus, fie si indirect, prin lipsa de reactie, PSD la putere. Oamenii care nu fac rand la ghiseul multinationalei marca PSD-PNL si care nu bat din pinteni la directivele marelui patron Dinu Patriciu, cel care s-a opus mereu oricarei reapropieri de PD-L.
Realitatea se impune, PSD, edulcorat de mimarea opozitiei, de contactul intim cu liberalii, de amnezia noastra traditionala si, nu in ultimul rand, de lipsa de mesaj a democrat-liberalilor, aflati intr-o inexplicabila pana de inspiratie, nu mai este perceput ca Raul impotriva caruia trebuie mobilizate energiile. El este, insa, acelasi din 2004, nimic nu s-a schimbat in structura sa interioara, doar frustrarea si ura sunt ceva mai mari. Se vede asta la Vanghelioanele de campanie, peste care pluteste un aer de tabara de instructie in pregatirea asaltului final.
De data aceasta, asa cum anunta la unison medievalistii epocii iliesciene si clonele lor impaiate cu marxismul de scoala noua, daca reusesc sa puna mana pe putere, restauratia va fi totala si definitiva. Ii cred, pentru ca isi extrag forta din indiferenta noastra guraliva si complicitatea cointeresata a liberalilor de tip patrician. Cu atat mai mult revenirea la ratiune, implicare si onoare se impune.

Puteti citi si: Uninominalul: mod de intrebuintare. Explicarea distribuirii mandatelor

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22