Revansa culiselor asupra urnelor

H.-r. Patapievici | 17.06.2004

Pe aceeași temă

Daca nu ne uitam la importanta castigarii partiale a Bucurestilor de catre Alianta PNL-PD ori la scorul bun obtinut de opozitie in anumite orase mari ori macar semnificative, bilantul alegerilor locale arata ca la mandate de primar PSD a castigat zdrobitor (peste 67%), iar la consilieri are o pozitie care variaza intre buna si foarte buna. La consiliile judetene, a caror importanta este enorma, deoarece acolo se voteaza resursele de care vor putea dispune primariile, Alianta PNL-PD a obtinut 33,5%, iar PSD 32,8% (in balanta, fireste, sunt si rezultatele obtinute la multe din consiliile locale). Aritmetic, diferenta de scor este nesemnificativa. Insa din punct de vedere politic, ea contine deja principiul care va face regula viitoarei majoritati - puterea nu va fi a castigatorului aritmetic, ci a celui care va reusi sa traficheze profitabil voturile unuia din partidele "mici": PRM, PUR ori UDMR. Altfel spus, adevaratul castigator al majoritatii din consilii va rezulta nu din vointa cetatenilor, ci din jocul culiselor; in plus, nu majoritatile dorite vor dicta, ci minoritatile pe care conjunctura le-a plasat convenabil.

Este aici o situatie tipica: cand cetatenii nu transeaza la urne, politicienii se pot in voie destrabala, in culise. In acest mod, e clar ca actualele alegeri au pus cheia puterii atat in mainile partidelor care arbitreaza indecizia alegatorilor, cat si in abilitatile de sforar al partidului care va sti sa controleze culisele. Or, in aceasta capacitate, PSD are serioase avantaje asupra Aliantei PNL-PD, putand mobiliza nu doar relatii, putere economica si savoir-faire, ci si lipsa de scrupule si brutalitate. Cand e de pescuit in ape tulburi, nici un partid nu s-a dovedit mai abil sa traga profit din situatii neclare precum grupul de oameni formati de cincisprezece ani incoace in jurul lui Ion Iliescu. Pe de alta parte, aceste alegeri arunca o nelinistitoare umbra ironica asupra puterii majoritatilor. PRM, de pilda, ar putea avea de jucat un rol mult mai important ca partid mic, dar arbitru, decat a jucat in pozitia de al doilea partid ca marime, dar marginalizat. PRM putea fi evitat in postura de partid mare: ar putea deveni inconturnabil, ca partid mic.

Saptamana trecuta a fost marcata de zvonurile contradictorii si de acuzatiile reciproce privind aliantele pentru obtinerea majoritatilor in consilii. In public, si PSD si PNL-PD se acuzau ca se aliaza cu PRM, desi era inevitabil ca, in secret, negociaza de zor. Pana luni, 14 iunie, se stia ca PSD a obtinut majoritatea in Consiliul Judetean impreuna cu PRM la Ialomita, iar PNL-PD la Cluj, Ilfov si Valcea. Impreuna cu PUR, PNL-PD a obtinut majoritatea in Olt, Prahova, Buzau, Galati, Calarasi, Giurgiu si Braila, iar cu UDMR in Bihor, Satu-Mare si Maramures. Situatia este fluida si ea va fi stabilizata abia dupa centralizarea rezultatelor din turul doi de scrutin. In orice caz, noutatea politica a acestor alegeri locale este rolul decisiv de arbitru pe care il joaca partidele mici in transformarea majoritatilor inoperante ale partidelor mari in majoritati de lucru. Consecinta inevitabila neasteptata a existentei acestor majoritati aritmetice inoperante este reconsiderarea pur politica a pozitiei partidelor normale fata de PRM, ca partid extremist.

In rest, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca miza acestor negocieri febrile nu este doar politica. Este in mare masura si una referitoare la cine dispune in mod efectiv de puterea concreta de a face si a desface totul (in judet, oras ori sat). Negocierea intre cel care a primit de la urne o majoritate aritmetica ce nu poate fi exploatata politic si cel care o poate face efectiva este, sa nu ne amagim, de tip trafic de influenta: se cumpara voturi care confera putere (si bani) cu functii care confera influenta (si bani). Functiile sunt traficate pe voturi, asa cum, in trecut, dregatoriile se dadeau la noi pe bani. Altfel spus, miza acestor negocieri este, intr-un fel sau altul, reconfigurarea baroniilor locale. In ciuda lozincii lansate de liderii PNL-PD, cum ca tinta Aliantei ar fi "debaronizarea" judetelor si a primariilor, sentimentul meu este ca nu institutia baronilor locali este pusa in discutie de actualele negocieri, ci adjudecarea ei, in cat mai multe locuri - in disputa se afla ponderea reciproca, intre PSD si restul, a baronilor locali aflati in serviciu.

Daca victoria la urne va fi decisa de combinatiile culiselor (si nu se va putea altfel), iar rezultatul subteran al negocierii majoritatilor din consilii va fi doar redistribuirea baroniilor, pe diferite obediente politice, atunci, ca tip emblematic, omul cheie si invingatorul actualelor alegeri va fi, din pacate, tot Marele Combinator - adica, pe unul din numele lui, Viorel Hrebenciuc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22