De același autor
La Paris, pe 2 iunie, la varsta de 98 de ani, s-a stins din viata François Fejtö, unul dintre cei mai respectati jurnalisti si istorici, fin cunoscator al problematicii complexe a Europei Centrale. François Fejtö a fost constant interesat de evolutia situatiei din Romania, fiind un apropiat al exilului democratic romanesc, aflandu-se in relatii de prietenie cu Ghita Ionescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca si Mihnea Berindei.
Dupa 1990, François Fejtö a urmarit cu atentie evolutia relatiilor romano-maghiare, in contextul tensiunilor de la Targu Mures. A vizitat Transilvania in 1990, atunci cand in Occident exista temerea ca Romania ar putea urma exemplul Iugoslaviei, dezintegrandu-se, de unde s-a intors convins ca relatiile romano-maghiare vor evolua pozitiv, starnind nedumerire in unele cercuri de la Budapesta. (Armand Gosu)
Istoric si ziarist
1909 - se naste intr-o familie de librari evrei; se converteste la catolicism la 16 ani;
1932 - este condamnat la un an de inchisoare pentru ca organizase un cerc de studii marxiste;
1934 - adera la Partidul Social-Democrat;
1935 - infiinteaza, impreuna cu poetul József Attila, revista literara Szép Szo, publicatie antifascista si antistalinista; este condamnat la sase luni de inchisoare pentru un articol critic la adresa politicii progermane;
1938 - paraseste Ungaria pentru a se stabili in Franta; in timpul celui de-al doilea razboi mondial, participa la Rezistenta;
1944-1979 - jurnalist la AFP, perioada in care a intervievat multi dintre liderii comunisti ai Europei;
1945 - conduce biroul de presa al Ambasadei maghiare de la Paris, dar demisioneaza in urma condamnarii prietenului sau din tinerete Laszlo Rajk si rupe orice legatura cu Ungaria;
1972-1984 - preda la Institutul de Stiinte Politice;
1989 - se intoarce in tara natala pentru a participa la inmormantarea lui Imre Nagy, erou al revolutiei din 1956, un eveniment pe care-l numeste un semn de "lepadare a comunismului";
1993 - primeste Premiul Adunarii Nationale Franceze (L’Assemblée Nationale) pentru intreaga sa activitate;
2000 - primeste Premiul Ambasadorilor pentru intreaga sa activitate;
A colaborat, de asemenea, cu numeroase publicatii frantuzesti si straine, printre care: Esprit, Arguments, Contre-Point, Commentaire, Le Monde, Le Figaro, La Croix, Il Giornale, La Vanguardia, Magyar Hírlap. A fost consilier al presedintilor François Mitterrand si Jacques Chirac in timpul vizitelor in Europa de Est.
Carti publicate: Voyage sentimental (Des Syrtes, 2001); Hongrois et Juifs (Balland, 2000); Le passager du siècle (Hachette Littérature, 1999); Dieu et son Juif. Essai hérétique (1961, Pierre Horay, 1997); La fin des démocraties populaires (Le Seuil, 1992-1997); Joseph II. Biographie (Quai Voltaire, 1994); Où va le temps qui passe? (Balland, 1991); Requiem pour un empire défunt (Lieu Commun, 1988); Mémoires (Calman-Levy, 1986); Le printemps tchécoslovaque 1968 (Complexe, 1999); La Tragédie hongroise (1958, Pierre Horay, 1998); Le Coup de Prague, 1948 (Le Seuil, 1976); Histoire des démocraties populaires (1952, Le Seuil).
Teoreticianul Mitteleuropei
Jurnalist si scriitor de origine maghiara, acest ganditor al Mitteleuropei a facut generatii de cercetatori si cititori sa inteleaga "cealalta Europa".
Dintr-un secol in altul, François Fejtö a trait, a studiat, a analizat si a transmis totul despre aceasta Europa in mijlocul careia s-a nascut, pe 31 august 1909, si care a trecut din epoca imperiilor la cea a diviziunii nationalitatilor si apoi la diviziunea Est-Vest, pentru a se regasi intregita in mijlocul tragediei razboaielor iugoslave. Jurnalist, scriitor, istoric, filosof, François Fejtö a facut generatii intregi sa inteleaga Europa Centrala pe care vest-europenii aveau tendinta sa nu o cunoasca sau sa o neglijeze. A murit luni, 2 iunie, la Paris. Avea 98 de ani.
François Fejtö a fost un produs pur al Imperiului Habsburgic. Botezat Ferencz, a vazut lumina zilei in oraselul Nagykanisza, in sud-estul Ungariei, intr-o familie de evrei convertiti la catolicism. In timpul vacantelor de la Fiume (Rijeka de astazi), se intalneste cu verisorii sai, care sunt croati, sloveni, italieni, austrieci. "Era un univers foarte viu, plin de optimism in fata unui viitor zdrobit de razboi", avea sa spuna mai tarziu. Limba pe care o vorbeau era germana, pe care Ferencz o invatase in acelasi timp cu maghiara. Ca in toate familiile bune, guvernanta era frantuzoaica si l-a invatat o a treia limba.
Vestea asasinarii arhiducelui Franz Ferdinand ajunge la Fiume in iulie 1914 si familia se imprastie, prefigurand dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar, care avea sa urmeze primului razboi mondial. In memoriile sale, Le passager du siècle (Hachette Littérature, 1999), François Fejtö revine asupra acelor ani, fara nostalgie, dar aratand cum libera circulatie a oamenilor si a limbilor permite o coabitare, desigur nabadaioasa, a nationalitatilor. La Universitatea din Pecs, dupa razboi, se amesteca inca germani, maghiari, croati...
Este exclus chiar inainte sa-si ia doctoratul, din cauza legaturilor sale cu Partidul Comunist clandestin si aruncat in inchisoare de regimul Horthy in 1933, anul in care Hitler a venit la putere in Germania. Impreuna cu prietenul sau, poetul Attila Jószef, editeaza Szép Szo, o revista politico-literara in care sunt publicati Sartre, Maritain, Mounier. Il regaseste pe Emmanuel Mounier, fondatorul personalismului, dupa al doilea razboi mondial, cu ocazia procesului Rajk.
Laszlo Rajk i-a fost prieten lui François Fejtö din timpul studiilor. In 1949, liderul comunistilor cehoslovaci, acuzat de titoism si trotkism, cade victima epurarii staliniste. Fejtö, care din 1938 locuia la Paris si era redactorul sef al agentiei France Presse, ii ia apararea intr-un articol pentru Esprit intitulat Afacerea Rajk a devenit o afacere Dreyfus internationala. Mounier il publica, dar se distanteaza de el intr-un editorial: "Nu avem mijloacele de a verifica toate afirmatiile autorului, dar vom publica bucurosi toate contestatiile temeinice". Si daca Metternich ar trai?
In anii aceia, nu trebuia sa fii "tovaras de drum" ca sa eziti sa acuzi Uniunea Sovietica si "tarile socialismului". In 1956 François Fejtö are o experienta similara cu Jean-Paul Sartre. Acesta refuza sa citeasca Istoria democratiilor populare, pentru ca autorul sau scria uneori in Le Figaro. Cu toate acestea, ii incredinteaza conducerea unui numar special din Temps moderns despre revolutia maghiara.
François Fejtö, care si-a creat legaturi cu intelectuali din Est in timpul exilului, devine incet-incet cel mai bun specialist din Franta pe Europa Centrala, aceasta Mitteleuropa pe care o vazuse nascandu-se. Nu se va intoarce in Ungaria decat dupa caderea comunismului, pentru funeraliile solemne ale lui Imre Nagy, nefericitul erou din 1956. La AFP, la Stiinte Politice, unde a predat, sau prin numeroasele sale lucrari istorice, a format generatii de cercetatori si jurnalisti pe care ii primea intotdeauna cu interes, atintind asupra lor ochii sai albastri, in acelasi timp scrutatori si binevoitori.
Intr-unul din numeroasele sale articole din Le Monde, François Fejtö, care a trait intens sfarsitul Cortinei de Fier si prabusirea comunismului, se intreba: "Si daca Metternich ar trai", cum ar privi el harta Europei? Principiul fundamental este cel al legitimitatii. Astazi, aceasta nu se poate sprijini decat pe suveranitatea populara si pe democratie. Si pe Fejtö, care-si dorea cu ardoare o mare confederatie europeana, in care toti oamenii sa-si gaseasca locul. Asta era in 1989, cu 8 zile dupa caderea Zidului Berlinului. (Adaptare dupa Daniel Vernet, Le Monde, 4 iunie 2008.)
Legatura cu o lume disparuta
M-am intalnit, acum cateva saptamani, cu Pierre Hassner (profesor de relatii internationale si de istorie a gandirii politice) la prietenul nostru Feri Fejtö pentru turul nostru de orizont obisnuit asupra situatiei din Europa Centrala cu ceva incursiuni in Romania sau Serbia. Gazda noastra si-a exprimat, in treacat, dezgustul in fata comemorarilor franco-franceze ale anului 1968. "Nu mai avem nevoie de inca o adunare pentru ‘68, ci pentru ‘48, vreau sa spun 1848!" Si autorul Primaverii popoarelor, publicata, iata, acum 60 de ani, adauga: "Vechiul continent intre natiune si democratie, Europa Centrala intre Rusia si Germania, iata datele cheie pentru a intelege Europa contemporana".
Vorbea despre istorie cu eruditia si familiaritatea pe care le transmitea altadata studentiilor sai de la Stiinte Politice, eruditia si familiaritatea celui care a traversat secolul: politica nu e o stiinta, angajamentul intelectualului nu scuza orbirea ideologica, o alta idee de Europa era in joc in Budapesta in 1956, precum si in Praga in 1968. Prin el, aveam sentimentul de a fi intr-o legatura cu o lume disparuta...
Cand sa stabilim programul unui colocviu ipotetic pe 1848, este anuntat de vizita unui student maghiar care-si pregateste o lucrare pe tema Feri.
"Trebuie sa-i explic astazi circumstantele scrierii unei celebre poezii ale lui Attila József", precizeaza maestrul, cu privirea zburdalnica.
Poezia respectiva nu era doar cea mai celebra a marelui poet ungur, care i-a fost prieten apropiat in Budapesta anilor 1930, ci si cea mai apreciata in cercul lui François Fejtö, din care renumitul poet facea parte. (Adaptare dupa Jaques Rupnik, En contact avec un monde disparu, Le Monde, 4 iunie 2008.)
Grupaj realizat de Ana Soviany