De același autor
Publicăm în foileton povestea palpitantă a inginerului John Năstase (n. 1936), unul dintre cei care au reuşit să părăsească România comunistă la începutul anilor ’80 şi să se stabilească în Vest. „În acele vremuri vitrege şi de restrişte, toţi românii doreau să «fugă» în Occident şi să evadeze din «arestul la domiciliu», dar n-au reuşit decât cei care au avut curajul să-şi rişte viaţa şi destinul şi să lase totul în urmă pentru un pumn de libertate“, scrie el.
La sfârşitul anilor ’60, trecea viaţa pe lângă mine, chenzină după chenzină. Ca toţi românii, îmi depănam zilele cenuşii într-un adevărat arest la domiciliu, cu multe îndatoriri şi un singur drept: tăcerea. Dincolo de viaţa tristă, eram obligaţi să cântăm osanale nomenclaturiştilor, care ne păzeau precum jandarmii la poarta închisorii şi care puseseră sechestru chiar şi pe intimitatea noastră. Deşi aveam o condiţie socială satisfăcătoare, eram victima unor ipostaze greu de îndurat: obligaţia de proslăvire nonstop a „comandanţilor arestului“, lupta împotriva „duşmanilor poporului“, imaginaţi şi inventaţi de comunişti, frustrările dureroase, conjugate cu stările de suspans în care se oferea doar o speranţă aninată într-un viitor incert, opreliştea poliţienească a regimului şi multe altele. Astfel de repere s-au coagulat, treptat, în hotărârea mea, ireversibilă, de a părăsi corabia care intrase deja în derivă.
La orizont nu se prefigura nicio speranţă ca proiectul meu de a părăsi ţara să prindă contur. Cum aprobarea de a ieşi din ţară se dădea o dată la doi-trei ani, chiar şi pentru o modestă excursie turistică şi doar în ţările comuniste, am înţeles, fără echivoc, că singura alternativă îmi rămânea evadarea.
M-am gândit la trecerea ilegală a frontierei, dar am abandonat această pistă, deoarece mi-am dat seama că riscam ani grei de puşcărie sau chiar moartea. Aşa ceva nu era pentru mine. O altă variantă era să mă angajez la o întreprindere de comerţ exterior, de unde, într-o deplasare, aveam şansa să rămân într-o ţară occidentală. Am bătut pe la uşile unor astfel de instituţii, dar am fost tratat cu refuz, pe motiv că nu eram membru al partidului comunist, statut obligatoriu pentru cei din comerţul exterior. De-a lungul anilor, am încercat să-mi fac loc la masa privilegiaţilor cu carnet roşu, dar drumurile îmi erau blocate de două obstacole care s-au dovedit imposibil de escaladat: făceam parte din breasla funcţionarilor, din care partidul primea doar circa 1%, restul fotoliilor fiind rezervate pentru „majestatea sa, muncitorul“, care se făcea că dă în brânci pentru construirea socialismului. Cel de-al doilea obstacol avea baza în originea mea „nesănătoasă“, deoarece tata s-a apărat cu furca împotriva înscrierii în gospodăria colectivă, faptă pentru care a primit „premiul“ de cel mai mare reacţionar din sat, fiind singurul ţăran de acolo care n-a acceptat nici în ruptul capului să se despartă de crucea lui de suflet, pământul. Ca bonus pentru construirea viitorului meu, comuniştii m-au obligat să-mi întrerup studiile universitare, pe care nu le-am putut relua decât după dezgheţul din 1964.
Eram însă prea tânăr ca să-mi schilodesc viitorul pe altarul graniţelor închise. Într-o zi am zis „Destul!“ şi m-am instalat în postul de pândă pentru a evada, folosindu-mă de singura armă din dotare, răbdarea. Etapa preliminară a început în 1970, când se strânseseră pe umerii mei 34 de ani şi când, printr-o întâmplare norocoasă, am reuşit să mă angajez ca economist la ARCOM, o întreprindere de construcţii în străinătate. Era exact ceea ce căutam. M-au angajat cu indicaţia prioritară să fiu trecut pe lista potenţialilor membri de partid. După un timp, am fost detaşat, pentru doi ani, la un şantier din Irak. Se construia o fabrică de ciment în sudul ţării, lângă graniţa cu Kuweit. Era vorba să fie trimişi acolo circa 100 de români, majoritatea veniţi de la un trust de construcţii din Iaşi. Ştiam că e o zonă subtropicală cu călduri năucitoare, dar am acceptat din prima, convins că aceasta era şansa de a rămâne în străinătate.
Timp de peste 500 de ani, până în preajma primului război mondial, Irakul a fost sub cotropirea turcilor, care, ca şi în sud-estul Europei şi oriunde au cucerit, n-au lasat în urma lor decât jafuri, jale şi distrugeri. Când am ajuns acolo, statul era sub oblăduirea ruşilor, care au schimbat direcţia politică şi economică, printre primele măsuri pe care le-au luat fiind închiderea graniţelor, aşa cum procedaseră şi cu România şi celelalte ţări pe care le-au îngrădit în spatele Cortinei de Fier.
Făcusem deja primul pas în preocuparea mea pentru evadare. La plecarea din Bucureşti, o cunoştinţă mi-a dat o scrisoare către o româncă din Bagdad. Când i-am înmânat acesteia scrisoarea, i-am spus despre dorinţa mea, dar femeia nu s-a angajat cu vreo promisiune concretă, deoarece îi era teamă de Securitatea din România, care o supraveghea pentru nişte fapte din trecut (mi-a spus că, drept „recompensă“ pentru faptele respective, ea şi soţul ei irakian au fost accidentaţi de o maşină pe stradă, el murind, iar ea rămânând invalidă pentru tot restul vieţii). Întrucât din această filieră nu a rezultat nimic concret, m-am repliat şi am început să mă gândesc la varianta de a fugi de la muncă, operaţiune dificilă, pentru că şantierul era situat într-un câmp, departe de orice localitate importantă. Treptat, mi-am creat o relaţie cu un american care lucra la noi în şantier, de la care am obţinut o informaţie de mare importanţă: în Kuweit, de la ambasadele occidentale, se putea obţine viza de intrare în ţările respective.
Frământările mele au fost întrerupte de două accidente grave, petrecute în şantier. Într-unul şi-a pierdut viaţa un maistru din Iaşi, iar în celălalt trei irakieni au rămas schilozi pe viaţă în urma electrocutării pe o automacara. Din această cauză, un magazioner român, cu care fusesem coleg la ARCOM Bucureşti, a fost arestat şi judecat, dar a reuşit să fugă din Irak, ajungând în ţară. Această situaţie m-a afectat foarte mult. Între timp, intenţiile mele pentru evadare s-au diluat pe seama legăturii de rădăcinile natale, care m-a determinat să gândesc mai profund la consecinţele pe care le-ar fi avut o astfel de operaţiune asupra rudelor din ţară, cu ani grei de închisoare şi confiscarea averii. M-au năpădit anxietatea şi descurajarea, la care se adăugau condiţiile înăbuşitoare create de căldurile de 45-50ºC. Presat din toate părţile, a început să-mi dea târcoale gândul că ar fi mai bine să mă întorc în ţară cât mai repede, idee care era aproape imposibil de realizat, pentru că ARCOM, care făcuse cheltuieli apreciabile cu trimiterea noastră acolo, ar fi refuzat o astfel de cerere.
Dar când Dumnezeu este cu mâna pe umărul tău, ieşi din orice clinci. Întâmplarea care s-a petrecut în acele zile a fost incredibilă şi a confirmat sintagma după care „viaţa bate filmul“. Mă trezesc într-o zi cu conducerea şantierului că-mi prezintă o telegramă prin care eram chemat în ţară, pentru a mi se da alte sarcini. Nu-mi venea să-mi cred ochilor că, pe nepusă masă, faptele se petreceau chiar aşa cum doream. L-am tras de limbă pe şeful de şantier, care mi-a zis glumeţ: „Se zice că ai o femeie pe aici, cu care te vezi din când în când“. Desigur că am negat, deşi am fost surprins de „gluma“ lui. Prin urmare, Securitatea descoperise faptul că luasem legătura cu femeia din Bagdad. (Lăsat la vatră în Bucureşti, securiştii m-au urmărit, pas cu pas, aproape doi ani după aceea.)
Astfel se încheia, după numai şase luni, prima mea aventură privind fuga din ţară, căreia i-a pus capăt temutul braţ lung al Securităţii. În împrejurările în care mă găseam, am fost satisfăcut plenar, pentru că m-am smuls din acele condiţii grele, dar în momentele fierbinţi, la propriu şi la figurat, în care mă perpeleam, nu bănuiam valurile de regrete care îmi vor înnegura anii care urmau. Acea lipsă de curaj de a rămâne afară m-a costat încă nouă ani de „arest la domiciliu“ pe care, din nefericire, mi i-am tăiat din tinereţe. Am probat pe pielea mea realitatea proverbului conform căruia „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi în traistă“. Mi s-a pus în mână cheia ecuaţiei vieţii, dar am ezitat s-o folosesc. Atunci, la acea vârstă, a fost cumpăna psihologică a vieţii mele. Prea tolerant cu mine însumi, m-am încurajat cu vorba românului care face haz de necaz: „N-a fost să fie...“. Am clasat acel eşec în dosarul „Repetiţie generală: turul întâi“, în care mi-am testat reacţia la nereuşită. Totodată, mi-am dat seama că viaţa este ca o cameră obscură în care, dacă ai avut şansa să te naşti, eşti obligat să lupţi pentru a-ţi croi drum spre lumina salvatoare de la capătul tunelului, chiar dacă mergi pe bâjbâite.
(Va urma)