100 de zile de război. Zelenski: 20% din teritoriul Ucrainei este controlat de ruși

Redactia | 03.06.2022

De 100 de zile Ucraina trăiește în război, iar conflictul cu Rusia se anunță unul de lungă durată.

Pe aceeași temă

  • Forțele ruse controlează acum aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

  • Luptele continuă în mai multe părți ale regiunilor Lugansk și Donețk, în timp ce rușii încearcă să avanseze încercând să spargă liniile de apărare din toate direcțiile.

  • Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în mai multe adăposturi de sub uzina de produse chimice din Severodonețk, care a fost vizată de atacurile rusești cu rachete, a declarat șeful administrației militare din regiunea Lugansk. 

  • Cei care se ascund sunt localnici cărora li s-a cerut să părăsească orașul, dar au refuzat, potrivit oficialului.

Sute de oameni se ascund în adăposturile de sub uzina chimică din Severodonețk

Aproximativ 800 de persoane se ascund în mai multe adăposturi anti-bombă de sub fabrica de produse chimice Azot din Severodonețk, care a fost vizată de atacurile rusești cu rachete, a declarat Serghei Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk.

„Sunt acolo localnici cărora li s-a cerut să părăsească orașul, dar au refuzat. Sunt și copii acolo, dar nu mulți”, a spus Haidai.

Joi, oficialii ucraineni din regiune au spus că rușii au tras din nou în fabrica Azot și „au lovit una dintre clădirile administrative și un depozit în care se afla metanol”.

Ucrainenii au încă controlul asupra zonei industriale Severodonețk.

Moscova amenință ca va bombarda centrele de decizie ale Kievului dacă Ucraina va ataca teritoriul Rusiei cu armele primite din SUA

Moscova va lovi centrele de decizie dacă Ucraina va folosi armele primite de la Statele Unite ale Americii împotriva teritoriului Rusiei, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. SUA au anunțat că vor trimite în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, constând în principal în sisteme multiple de rachete Himars, însă cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.

„Dacă aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, forțele armate ale țării noastre nu vor avea de ales decât să distrugă centrele de decizie”, a declarat Dmitri Medvedev joi, pentru canalul Al Jazeera, potrivit agenției TASS.

„Toată lumea înțelege ce fel de centre sunt acestea - Ministerul Apărării, Statul Major General și orice altceva”, a subliniat Medvedev.

„Dar trebuie să înțelegeți că centrele care iau decizia finală în acest caz, din nefericire, nu sunt situate pe teritoriul Kievului. Ca atare, aceasta este cu siguranță o amenințare care va trebui luată în considerare”, a mai precizat Dmitri Medvedev.

20% din teritoriul Ucrainei este controlat de ruși, spune președintele Zelensky

O cincime din teritoriul ucrainean este sub controlul Rusiei, Donbasul fiind „aproape în întregime distrus”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat joi parlamentarilor Luxemburgului.

Zelenski a afirmat că luptele continuă de-a lungul liniei frontului care se întinde pe „mai mult de o mie de kilometri” de-a lungul teritoriilor din regiunea Harkov până la Nikolaev, în sudul țării. El a adăugat că regiunea Donbas din Ucraina, „odinioară unul dintre cele mai puternice centre industriale din Europa” este „pur și simplu devastată”.

Zelenski a susținut că peste 30.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului în urmă cu peste trei luni. „Este mai mult decât numărul morților din Afganistan, mai mult decât numărul rușilor morți în cele două războaie cecene”, potrivit lui Zelenski.

Președintele ucrainean a cerut sancțiuni suplimentare Rusiei și mai multe arme  pentru a sprijini Ucraina.

Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina

 Vasele care transportă cereale pot părăsi porturile ucrainene de la Marea Neagră prin „coridoare umanitare”, a anunţat joi Ministerul rus al Apărării, care susține că Rusia este gata să le garanteze siguranţa.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, după o întâlnire avută la Washington cu președintele Joe Biden, că războiul din Ucraina se va încheia în cele din urmă la „masa negocierilor”, dar până atunci el devine deja unul de uzură, iar Occidentul trebuie să fie pregătit pentru un conflict de durată, relatează CNN.

 

Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Medvedciuk a fost prins de serviciile speciale ucrainene la o lună și jumătate după ce fugise din arestul la domiciliu. 

 

Casa Albă a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva unor oficiali guvernamentali ruși, dar și confiscarea unor bunuri de lux aparținând unor oligarhi apropiați de-ai lui Vladimir Putin. Pe lista bunurilor „blocate” se află mai multe iahturi, inclusiv cel pe care Vladimir Putin l-a primit anul trecut pe dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA.

 

Accesul lobbyștilor ruși în Parlamentul European a fost interzis, a spus joi președintele parlamentului Roberta Metsola, adăugând că Europa a fost nevoită să se protejeze de influența Kremlinului și de propaganda despre războiul din Ucraina.

 

Reprezentanţii Celor 27 au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede înscrierea pe lista neagră a celor vizaţi de sancţiuni a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse.

 

Ucraina ar putea închide centrala nucleară de la Zaporojie, aflată într-o zonă din sud-estul Ucrainei ocupată de forţele ruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22