Pe aceeași temă
Cele 12 state, între care se regăsesc şi Austria, Grecia, Ungaria şi Polonia, solicită aprobarea pentru „o barieră fizică” drept „o măsură eficientă care serveşte interesului întregii UE, nu doar a statelor membre aflate în drumul migranţilor”, conform textului scrisorii ce a fost analizată de Bloomberg.
„Această măsură legitimă ar trebui finanţată adecvat cu prioritate din bugetul UE”, se mai precizează în scrisoarea trimisă câtre Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi către Ylva Johansson, comisar pentru afaceri interne.
România este singura ţară din zona de Europei Centrale și de Est, membră UE, care nu a semnat scrisoarea.
Lituania, una dintre semnatarele scrisorii, a decis deja să construiască un gard lung de 508 kilometri la graniţa sa cu Belarus pentru a opri un val fără precedent de migranţi care loveşte Estul Europei.
Valul de migranţi este întreţinut de regimul lui Alexander Lukashenko din Belarus. Guvernul din Belarus foloseşte migranţii ca o armă împotriva UE, care a impus sancţiuni drastice ţării după numeroase încălcări ale drepturilor omului.
Şi în zona de SE a UE numărul migranţilor este în creştere, iar situaţia din Afganistan ar putea duce la un nou val.
Miniştrii din cele 12 ţări fac apel la dispoziţii mai dure, pe măsură ce Comisia pregăteşte modificări ale Codului frontierelor Schengen. Aceştia au spus că în prezent nu există reguli clare cu privire la acţiunile pe care statele membre le pot lua în cazul unui atac hibrid cu un flux mare de migranţi ilegali împinşi de o ţară terţă.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că UE a primit scrisoarea şi va răspunde la aceasta.