20.000 de oameni în stradă la Budapesta. Îl acuză pe Orban că a confiscat și educația

Iulian Popescu | 14.02.2016

Aproximativ 20.000 de unguri au protestat sâmbătă la Budapesta faţă de reforma educaţiei, deși ploua torențial, demonstranții acuzându-l pe premierul Viktor Orban că a confiscat şi învăţământul, după ce şi-a impus controlul asupra justiţiei şi mass-media.

Pe aceeași temă

 

Piata Kossut s-a umplut sâmbătă de profesori, administratori de școli, elevi, studenți, sindicaliști și părinți care au strigat "Orban, vrem să pleci!", protestând față de reforma sistemului public de educație pe care premierul a declanșat-o încă din 2010.

 

Şcolile au trecut sub controlul unei agenţii de stat, a fost introdus un curriculum naţional unic, materia de învăţământ a fost centralizată şi elevilor li s-a impus un anumit număr de ore.

 

Protestatarii acuză că așa-numita reformă centrealizează sistemul, descurajează copiii din familii sărace, tartează elevii ca pe automate negânditoare, exclude creativitatea și gândirea critică din procesul educațional și îi tartează pe profesori ca pe niște muncitori de la o linie de asamblare, scrie Hungarian Free Press.

 

Piroska Gallo, lider sindical:  "Marea reformă a instalat un sistem educaţional  care e rău pentru elev, e rău pentru profesor,  e rău pentru suplinitori, rău pentru părinţi, rău pentru întreaga ţară!"

 

Protestatarii se plâng că au ajuns să aibă tot felul de probleme - de la lipsa de cretă în şcoli, până la supraîncărcarea programei şcolare, iar copiii au ajuns să înveţe pe zi mai multe ore decât muncesc părinţii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22