30 de democrați îi cer lui Joe Biden să găsească o soluție pentru încetarea războiului din Ucraina

L. G. | 25.10.2022

30 de membri ai grupului progresist din Camera Reprezentaților din SUA i-au cerut președintelui Biden într-o scrisoare deschisă găsirea unei soluții negociate pentru un pune capăt războiului din Ucraina.

Pe aceeași temă

Washington Post, care a detaliat conținutul scrisorii trimise președintelui Biden de către cei 30 de deputaț, a subliniat că este pentru prima dată când se cere Casei Albe să-și „schimbi dramatic” strategia privind războiul din Ucraina, conflictul devastator durând deja de mai mult de opt luni.

Aceştia transmit că, „dacă există o modalitate de a pune capăt războiului, păstrând în acelaşi timp o ţară liberă şi Ucraina liberă şi independentă, este responsabilitatea Americii să urmeze toate căile diplomatice pentru a sprijini o astfel de soluţie care să fie acceptabilă pentru poporul ucrainean".

„Cu cât războiul din Ucraina durează mai mult, cu atât este mai mare riscul de escaladare – cu un efect larg răspândit, devastator”, a declarat pentru Washington Post, deputata progresistă Pramila Jayapal, care conduce eforturile pentru o schimbare cuprinzătoare de strategie. „Nu ar trebui să ne facem iluzii cu privire la provocarea care ne așteaptă, dar... eu și colegii mei îndemnăm Administrația Biden să se angajeze într-un efort diplomatic proactiv în efortul de a căuta un cadru realist pentru încetarea focului”,  a subliniat ea.

În principal, se pare că ultima lună de intensificare a retoricii nucleare i-a îngrijorat pe unii dintre politicienii, după cum spunea chiar președintele Biden în 6 octombrie. Biden declarase în fața unei audiențe democrate din New York că: „Încercăm să ne dăm seama care este calea de ieșire a lui Putin? Pe unde poate scăpa? Unde găsește o cale de ieșire?” Afirmat apoi despre președintele rus: „Nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice și chimice”.

"Cu toate acestea, dacă există o modalitate de a pune capăt războiului, păstrând în acelaşi timp o ţară liberă şi Ucraina liberă şi independentă, este responsabilitatea Americii să urmeze toate căile diplomatice pentru a sprijini o astfel de soluţie care să fie acceptabilă pentru poporul ucrainean", se arată în scrisoare.

Scrisoarea a remarcat distrugerile pe care războiul le-a provocat deja în Ucraina şi în lume şi riscul unei escaladări catastrofale.

"În ultimele săptămâni, riscul unui război nuclear a crescut, luptele s-au intensificat, iar nesiguranţa economică globală s-a adâncit. Mii de oameni au murit şi alte zeci de milioane de oameni au fost afectaţi", au adăugat ei.

Invocând datoria lor de a aproba cheltuirea a miliarde de dolari din banii contribuabililor americani pentru asistenţă militară, ei au spus că, în opinia lor, o astfel de implicare creează o responsabilitate "pentru Statele Unite de a explora serios toate căile posibile".

Ei l-au îndemnat pe Biden "să asocieze sprijinul militar şi economic pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv" care să dubleze eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului.

"Alternativa la diplomaţie este războiul prelungit, atât cu certitudinile aferente, cât şi cu riscurile catastrofale şi de neştiut", au spus ei.

Întrebat despre scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Statele Unite au sprijinit militar Ucraina pentru a se asigura că ţara "va fi în cea mai puternică poziţie posibilă" atunci când vor avea loc negocierile.

"Nu ştim când va avea loc, în principal şi numai pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog", a declarat el reporterilor.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat separat: "Am fost foarte clari: nimic despre Ucraina fără Ucraina".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la începutul acestei luni că Moscova rămâne "deschisă pentru discuţii" cu Kievul, subliniind că "obiectivele operaţiunii militare speciale" din estul Ucrainei "rămân neschimbate".

Scrisoarea parlamentarilor a menţionat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat în luna mai că războiul "se va încheia definitiv doar prin diplomaţie".

Dar la începutul acestei luni, după ce Rusia a lansat atacuri cu drone asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii sale energetice, Zelenski a respins discuţiile directe cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22