Pe aceeași temă
Peste 300 000 de cărţi au fost distruse din şcolile şi bibliotecile din Turcia, în efortul de e distruge tot ceea ce ar putea avea cea mai mică legătură cu Fethullah Gülen, clericul musulman refugiat în SUA, care este acuzat de Turcia de instigarea loviturii militare eșuate din 2016. Gülen a negat orice implicare. relatează The Guardian.
Așa se face că au fost arse inclusiv cărți de matematică în care erau formulate probleme în care se cerea să se calculeze distanța de la ”punctul F la punctul G”, adică inițialele care pot fi asociate cu numele clericului.
Ministrul turc al educației, Ziya Selçuk, a anunțat săptămâna trecută că 301.878 de cărți au fost distruse, în efortul de a distruge legătură cu Gülen.
În decembrie 2016, o publicaţie din Turcia a relatat că aproximativ 1,8 milioane de cărţi au fost distruse şi reprintate numai pentru că ar fi avut cuvântul „Pennsylvania” în paginile lor, numele statului american în care s-a refugiat Gulen după ce a fugit din Turcia.
Organizaţiile pentru protecţia dreptului la liberă exprimare din Turcia sunt alarmate de comentariile ministrului turc al Educaţiei: „În doar trei ani, mediul publicistic din Turcia a fost decimat, 29 dintre edituri fiind închise prin ordonanţe de urgenţă pentru că ar «răspândi propagandă teroristă»”, au declarat reprezentanţi ai PEN, asociaţia internaţională a scriitorilor.
Filiala engleză a PEN a descoperit că după decretarea stării de urgenţă în 2016, 200 de organizaţii de presă şi de edituri au fost închise, 80 de scriitori au fost puşi sub investigaţie şi cercetare, iar 5822 de oameni din mediul academic au fost concediaţi în 118 universităţi de stat. Raportul celor de la PEN concluzionează că Turcia se confruntă cu o „criză a libertăţii de expresie”.